Ronald van Harxen met de drie jonge steenuiltjes uit Dale. Foto Karin Stronks
Ronald van Harxen met de drie jonge steenuiltjes uit Dale. Foto Karin Stronks

IVN/KNNV houdt thema-avond over steenuilen

Algemeen

WINTERSWIJK - Het IVN en de KNNV houden op woensdag 12 september een thema-avond waarin Ronald van Harxen vertelt over zijn al 33 jaar durende belangstelling voor steenuilen. De bijeenkomst is in de zalen bij de Zonnebrinkkerk aan de Zonnebrink in Winterswijk en duurt van 20.00 tot 22.00 uur. De entree kost vijf euro voor niet-leden en drie euro voor leden van KNNV en/of IVN.

Ronald van Harxen heeft in 2011 samen met Patrick Stroeken het boek 'De steenuil' gepubliceerd. Daarin worden in dertien hoofdstukken allerlei aspecten van het leven van de steenuil en het onderzoek daarnaar uit de doeken gedaan. In dit jaar heeft Ronald in het kader van het 100-jarig bestaan van de KNNV-afdeling Oost-Achterhoek weer een aardig boek over onze streek gemaakt met als titel 'Heksenkringen, Uilskuikens en Klotendolken'. Dit boek is gratis verstrekt aan alle kinderen in de hoogste klas van het basisonderwijs in Winterswijk.

In 1986 zijn Pascal Stroeken en Ronald van Harxen gestart met hun onderzoek naar de reproductie van steenuilen. Dat liep in de jaren daarna een beetje uit de hand. De laatste jaren controleerden ze rond de honderd bezette nestkasten in het werkgebied van de Vogelwerkgroep Zuidoost Achterhoek. Dat heeft een schat aan informatie opgeleverd en tot de nodige nieuwe inzichten geleid.
Voor de pauze gaat Van Harxen in op de resultaten van dat onderzoek en na de pauze laat hij twee compilaties zien beelden van de steenuil in Beleef de Lente. De camerakast staat in Winterswijk en wordt door Ronald Harxen en Patrick Stroeken begeleid. Het eerste filmpje brengt het seizoen 2018 in beeld en het tweede laat een wel heel bijzondere gebeurtenis uit 2017 zien. Informatie over deze avond bij: Ton Reerink, tel. 0649938223 of Hans Berndsen: e-mail: j.berndsen1@upc.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant