Else Klomp. Foto: PR
Else Klomp. Foto: PR

Else Klomps maakt zich hard voor fietsuitleen Wenters

Algemeen

WINTERSWIJK - De Winterswijkse Else Klomps is genomineerd voor de Gouden Venus van Milo 2018. Dit is een onderscheiding van het DELA goededoelenfonds voor de meest inspirerende Nederlander met een beperking, die iets goeds doet voor Nederlandse samenleving. Met nog 99 anderen dingt ze mee naar die onderscheiding; goed voor maar liefst 10.000 euro voor haar goede doel. Dat goede doel heeft ze duidelijk voor ogen: een fietsuitleenpunt voor aangepaste fietsen in Winterswijk.

Door een spierziekte heeft ze steeds meer moeite met staan en lopen, maar ze gaat er graag op uit om te handbiken of te fietsen. Niet meer kunnen fietsen? Else kan het zich niet voorstellen. Fietsen doet wat met je, vindt ze. "Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Je bent in beweging, beleeft de natuur en de seizoenen meer, het verzet de zinnen en brengt mensen bij elkaar. Kortom, fietsen is gezond. Dat moet iedereen kunnen doen; ook met een beperking; als je minder mobiel bent, als een aangepaste fiets nodig is, zoals bijvoorbeeld een duofiets. Een aantal zorginstellingen in Winterswijk heeft zo'n fiets voor eigen cliënten, maar voor particulieren is zo'n fiets lastig 'bereikbaar'. Huren is omslachtig en kost veel geld. Dat moet anders", vindt Else. "Zo'n duofiets moet in Winterswijk voor alle bewoners beschikbaar zijn."

In juni was ze op de Supportbeurs in Utrecht. Daar was ook het DELA goededoelenfonds, waar ondersteuning van goede doelen kon worden aangevraagd. Else, die betrokken is bij de organisatie van de PeGeWe fietsvierdaagse, hield een vurig pleidooi voor aangepaste fietsen in Winterswijk. Dat werd beloond met een geldbedrag van 500 euro, waarmee de PeGeWe fietsvierdaagse duofietsen kon huren voor deelnemers die dat nodig hebben en een nominatie voor de Gouden Venus van Milo 2018. Daarmee kan ze maar liefst 10.000 euro winnen en komt het uitleenpunt voor dergelijke fietsen een flinke stap dichterbij.

Ze realiseerde zich al snel dat ze zo'n uitleenpunt niet in haar eentje op kan zetten en benaderde daarom de Winterswijkse Uitdaging; om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen, maar vooral om de organisatie van die fietsuitleen goed vorm te geven. Als je het doet moet je het goed doen, vindt ze, en daarvoor moet veel geregeld worden. Er moet een centraal, goed bereikbaar punt gevonden worden waar de fiets gestald wordt, er moet een reserveringssysteem komen, het onderhoud geregeld en zo zijn er nog veel meer aandachtspunten.
Naast de duofiets wordt voorzichtig gedacht aan nog een aangepaste fiets, bijvoorbeeld een rolstoelfiets. In eerste instantie zal iemand met een eigen vrijwilliger gebruik kunnen maken van de duofiets. Op termijn hoopt men dat zich vrijwilligers beschikbaar stellen, die samen met een cliënt willen gaan fietsen.

Ook als het geldbedrag niet gewonnen wordt moet er een fietsuitleen komen. Dat vinden zowel de Winterswijkse Uitdaging als Else Klomps. Ze gaan dan samen op zoek naar externe financiers. De fietsuitleen moet een gewone basisvoorziening worden in Winterswijk. Mobiliteit is immers een recht van iedereen. Zo wordt Winterswijk nog mooier, ook voor mensen met een beperking.
Om de 10.000 euro te winnen moet Else zoveel mogelijk stemmen verzamelen. Inmiddels staat ze in de top 25, maar het is nog steeds spannend. Iedere stem is welkom! Om te stemmen moet men naar www.goudenvenusvanmilo.nl gaan, in het zoekvak Else Klomps invullen en dan komt men terecht op de pagina van Else Klomps. Daar is een filmpje te zien, gemaakt door Sonny Krosenbrink, en er kan worden gestemd.
Wie meer informatie wil of alvast wil doneren, kan contact opnemen met de Winterswijkse Uitdaging, Torenstraat 9, tel. 0543-200026 of e-maol info@winterswijkseuitdaging.nl. Else Klomps is te bereiken via het telefoonnummer van de PeGeWe fietsvierdaagse: 06 5706 2576.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant