Kyara Rondeel was met haar negen jaar de jongste deelnemer. Foto: Clemens Bielen
Kyara Rondeel was met haar negen jaar de jongste deelnemer. Foto: Clemens Bielen

3D-printer en een certificaat voor cursisten Zelfbouw 3D-printer

Algemeen

WINTERSWIJK - Begeleid door het gezoem van de negen zelfbouwprinters, die onverstoord hun werk verrichtten, werden op donderdag 12 juli in het technieklokaal van het Gerrit Komrij College door wethouder Ilse Saris en rector Sjef Lommen de certificaten uitgereikt aan de cursisten, die hebben deelgenomen aan de cursus Zelfbouw 3D-printer. De zelfgebouwde printer werd hun eigendom. Het project is een samenwerking van Skills Technieklokaal, het Gerrit Komrij College en het Work Innovate Center (WIC). Frits Sijbel is de geestelijk vader van de cursus, maar ook de instructeur en een drijvende kracht die met zijn inzet enthousiasme overbrengt.

Door onze verslaggever

Proefpersoon Koen Mentink, 'managing director' bij Hittech Bihca B.V. in Winterswijk was niet alleen mede-animator, maar ook als proef de eerste 'leerling' van Frits. Sijbel: "Je wilt natuurlijk weten hoeveel tijd het kost om zo'n printer te bouwen. Koen bleek toch een meer dan gemiddelde leerling te zijn en hij hoefde ook niet op zijn beurt te wachten om iets aan mij te vragen. De benodigde tijd was dus iets te laag ingeschat en we kwamen een beetje in tijdnood. Het kostte een paar extra avonden. Eerder beginnen was voor niemand een probleem, niemand liet verstek gaan. Het was een hele klus, ik ben een paar jaar ouder geworden, maar het was geweldig om te doen met alle vrijwilligers, die er bij betrokken waren."

Jong geleerd...
Met haar 9 jaar was Kyara Rondeel de jongste cursiste. Zij vindt techniek heel leuk en nam 'samen met papa' aan de cursus deel. "Ontwerpen vond ik eerst wel lastig en ook gaten maken in het materiaal tijdens het bouwen." Ondanks dat staat er ook naast háár een draaiende 3D-printer – één van de eisen voor het certificaat - en ze weet ook precies uit te leggen wat er bij de bouw allemaal komt kijken, waardoor ze laat blijken, dat ze ook het stukje theorie goed heeft gevolgd. Verschillende werkstukken van haar hand, zelfstandig ontworpen en uitgeprint, liggen op de printer. De sleutelhanger met de tekst: 'Bedankt Frits van Kyara', is inmiddels al in het bezit van Sijbel. Hij noemde het zijn mooiste cadeau voor de cursus.

Huiswerk
De tijdnood had tot gevolg, dat het werk dat op de cursusavond was blijven liggen, thuis moest worden afgemaakt. Voor Janneke en Gerben Taken, de 12-jarige tweeling, en vader Eugène vormde dat geen probleem. Gerben: "De taken waren verdeeld: terwijl Janneke en mijn vader in de schuur bezig waren, deed ik al het computerwerk. Als ik dat af had, kwam ik natuurlijk ook nog in de schuur helpen." Want er was ook handwerk: het houten frame moest worden gezaagd, de mechanische componenten gemonteerd en de elektrische aansluiting worden gemaakt. Er werd ook vrijheid gelaten aan de bouwers, zodat niet alle 3D-printers er hetzelfde uitzien. Niet alleen qua kleurstelling. De printer van de drie heeft bijvoorbeeld een metalen ombouw met geïntegreerd display en niet zonder trots laten zij de onderkant zien, waar de gebundelde bedrading er professioneel uitziet. Vader Eugène is thuis in de installatietechniek; misschien dat dat er ook iets mee te maken heeft. "We hebben er veel van opgestoken", aldus Gerben.

Middel belangrijker dan het doel
En dat was nu juist de bedoeling van de cursus: jeugd laten kennismaken met techniek, maar ook een mix van jong en 'oud'. Die laatste groep vooral om het stokje door te kunnen geven. John Berends (met zoon Riley) en Wim Schreurs, docenten techniek aan het Gerrit Komrij College, behoorden ook tot de cursisten en willen de opgedane kennis in het onderwijs implementeren. Sjef Lommen had al eerder blijk gegeven van zijn humor door te wijzen op het hogere slagingspercentage op de school door deze cursus; bij de overhandiging van het certificaat aan Schreurs kreeg hij opnieuw de lachers op zijn hand met de opmerking: "Ik zie er geen 'cum laude' op staan, Wim..."
'Cum laude' gold eigenlijk voor alle cursisten, die niet alleen trotse bezitter werden van hun zelfgebouwde 3D-printer, maar naast hun certificaat ook nog met een rugzak aan opgedane kennis van techniek naar huis gingen. Dubbeldik verdiend! Het project krijgt beslist een vervolg.

De geslaagden zijn Bo Scholten, Kyara Rondeel, Riley en John Berends, Niels Brockötter, Hans van der Mark en Luuc Overgoor, Gerben, Janneke en Eugéne Taken, Tim Vering (was verhinderd op het fotomoment), Wim Schreurs, en Geert Jan Paaschens.

Wethouder Ilse Saris en rector Sjef Lommen in gesprek met enkele deelnemers. Foto: Clemens Bielen
De geslaagden met hun dikverdiende certificaat, dat hen ook nog een eigen 3D-printer opleverde. Foto: Clemens Bielen
Janneke en Gerben Taken en hun vader Eugène uit Lichtenvoorde namen ook deel aan de cursus. Foto: Clemens Bielen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant