Bennie Jolink en Tante Rikie kijken naar de film over Tante Rikie. Foto: Henri Walterbos
Bennie Jolink en Tante Rikie kijken naar de film over Tante Rikie. Foto: Henri Walterbos

Zwarte Cross 'ni'jegheidjes'

Algemeen

LICHTENVOORDE - Het feestgehalte zal naar verwachting vreugdegrenzen van eerdere editie overschrijden. Voor de thuisblijvers 'Wat ga je onder andere missen?' en voor de gelukkigen met kaarten: 'Wat ga je nog meer beleven dan eerdere edities en waarom moet je al vroeg op de heilige weilanden aanwezig zijn?'

Door Henri Walterbos

Vele levens van grootheden zijn verfilmd. Van Ghandi, Nelson Mandela tot Elvis en Johnny Cash. Dit is enkel voor de groten der aarde weggelegd. In dit rijtje mag de koningin van de Achterhoek, Tante Rikie, uiteraard niet ontbreken. Tijdens de Premièredag, zoals De Feestfabriek de bijeenkomst met media noemt, wordt eenieder op dinsdag voor de Cross getrakteerd op een heuse première: 'Tante Rikie, de film', of zoals groot op het scherm: 'Ik bun gewoon Tante Rikie.' Op de eerste rij zit ze met oud-buurman Bennie Jolink, die regelmatig het bankje waarop beiden zitten, belegd met een heus ijsbeervel ter bescherming van beider derrières, doet op een neer bewegen vanwege lachbuien van beiden. Een prachtige animatiefilm komt voorbij waarin naast Tante Rikie andere wereldleiders voorbijkomen. "Den Erich Honecker van de DDR hef ze eens good de wacht an ezegd, dat hee dee mure vlot neer mot stoeken." Tante Rikie is na afloop onder de indruk. "Dat hebben ze mooi gemaakt. Ik wist er weinig van." De film is op de site van de Zwarte Cross te zien.

Naoberhood
Voor Naobers met attitude. "We hebben dit jaar een nieuwe weide. Een Hip-Hop weide. Die hadden we nog niet en het mooie is dat we er geen andere weide voor hoefden te schrappen. In totaal 33 podia. We willen laten zien dat Hip-Hop meer is dan Ronnie Flex en joo-joo-joo," aldus een medewerker van De Feestfabriek in 'the Bronx' staand. "We hebben rollerskaters die demonstraties geven, een basketbalveld waar je zelf een potje kunt basketballen, een taxistandplaats die dienst doet als bar en een hotdogverkoper, Hans Worst genaamd."

De Dansvloer
"We hebben de dansvloer verhuisd van de Engelse Schans naar deze plek, nabij het Hoofdpodium. Dat is omdat het afgelopen jaar enorm druk was op de Engelse Schans en de weg ernaartoe en terug te smal was. Het is om veiligheidsredenen. We zijn wel enorm trots wat we hier neergezet hebben," laat Ronnie Degen weten. 'De Feestfabriek' is weergegeven op een meer dan kunstzinnige wijze. Indrukwekkend. "We gaan dit jaar de Engelse Schans niet gebruiken. Volgend jaar wel weer, gaan we vanuit. Daar hebben we wel ideeën over."

Eresaluut aan het leven
"We zijn maatschappelijk zeer betrokken en willen hier graag alle mogelijke vormen van vrijheid vieren maar er ook bij stilstaan dat dit niet overal ter wereld zo vanzelfsprekend is. Wij hebben vrijheid hoog in het vaandel staan. Wij zijn al jarenlang trotste partner met Amnesty International, vandaar dat we dit jaar ook weer samenwerken, iets wat we tot in lengte van jaren hopen te blijven doen." Gijs Jolink is ernstig in zijn intro naar een zwaar onderwerp, verteld door Maarten Beckers, actiecoördinator van Amnesty International. Ook dat is Zwarte Cross. Het hoort er evenveel bij als alle vrolijkheid. "We gaan vrijdagavond om 20.00 uur het grootste en luidruchtigste festival stil leggen voor een minuut om stil te staan bij levenden. Om 50 seconden muisstil te zijn, gevolgd door 10 seconden luid gejuich. Tijdens die minuut brengen Zwarte Crossers een massaal eresaluut aan het leven. De bezoekers eren hun leven, en dat van hun naasten, in vrijheid. Ik heb er heel veel vertrouwen in." Het festival en Amnesty International willen met de Levendenherdenking op een positieve en ludieke manier aandacht vragen voor de vrijheid.

Aanwezig deze middag en gedurende de Zwarte Cross is ook de Oekraïense vrouwenrechten- en LHBTI-activist Vitalina Koval. Ze vertelt deze middag haar indrukwekkende verhaal, van negeren door overheden van aanvallen op haar en haar medestrijders tijdens een vreedzame demonstratie in Oekraïne om aandacht te vragen voor de rechten van vrouwen, over het afhaken van medestrijders vanwege het laten imponeren door overheden.

Crosse knarrenboot:
Op het terrein zijn ook mevrouw Klein Nienhuis en de heer Klein Nijenhuis, beiden woonachtig in Careaz Antoniushove in Lichtenvoorde. "Zij gaan met een groot aantal bewoners uit 'bejaardenhuizen'," aldus de presentator, "al weet ik dat ik dat woord eigenlijk niet mag zeggen, de baan op tijdens het evenement. Ze zijn er om de crosse knarrenboot en hun deelname te promoten. De boot, een ontwerp van De Buizerds uit 't Harde, vaste deelnemers aan de zwaargewichtklasse tijdens de Zwarte Cross, gaat drie keer per dag het parcours over. Beide senioren poseren gewillig voor de boot, afgeleid van de Zonnebloemboot waarmee veelal ouderen reisjes langs de Rijn maken. In de boot zijn tevens twee rolstoelplekken ingebouwd. Iedereen hoort erbij op de Zwarte Cross.

Nozem Oil vetspuit
Noviteit op de Zwarte Cross is de 'vetspuit' bovenop de literfles van Nozem, het eigen shotje van de Zwarte Cross. Niet zomaar een gadget, maar 'serious business'. "We kregen vanuit de horeca vaak terug dat onze literflessen moeilijk uitschenkbaar zijn met zo'n brede dop. Wij denken graag mee buiten onze kaders en kwamen op het idee om er bovenop een vetspuit te plaatsen zoals we kennen uit de periode dat we de ketting van de brommer moesten smeren. Met twee keer knijpen is het glas vol."

Serieuze zaken aan bod: een gesprek met een mensenrechtenactiviste. Foto: Henri Walterbos
Mevrouw Klein Nienhuis en de heer Klein Nijenhuis voor de Crosse Knarrenboot. Foto: Henri Walterbos
Een vetspuit op de literfles Nozemoil. Foto: Henri Walterbos
De mooi weergegeven Feestfabriek. Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant