Wim Lobeek en Hetty te Lintum van de activiteitencommissie van De Bataaf. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Wim Lobeek en Hetty te Lintum van de activiteitencommissie van De Bataaf. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Culinaire fietstocht door fraai landschap

Algemeen

Lunchen bij de molen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De molen de Bataaf gaat meer activiteiten organiseren om meer bezoekers te trekken. Op zondag 15 juli wordt daarom 'd'Acht van de Bataaf' georganiseerd. 's Morgens kunnen de fietser vertrekken voor een tocht door het noordoostelijk deel van het Winterswijkse buitengebied. Na een lunch bij de molen kan 's middags door het zuidwestelijk deel van het gebied gefietst worden. De route zal langs een aantal producenten van streekproducten gaan, waar ook kort rond gekeken kan worden. Inmiddels hebben er zich al een kleine honderd mensen voor opgegeven. "Vooral in groepsverband", zegt Wim Lobeek van de activiteitencommissie van de Bataaf. "Maar er kunnen zich nog mensen aanmelden."

Meer activiteiten organiseren
"Het is niet zo dat we nog nooit wat hebben georganiseerd", zegt Hetty te Lintum van dezelfde activiteitencommissie. De molenaarsdochter was jarenlang bestuurslid, maar wil zich nu nuttig maken in de commissie. De Bataaf doet jaarlijks mee aan de Open monumentendag en nam deel aan een groot evenement in het verleden, het zandsculpturenfesteival. Maar er kan meer. "We willen graag meer doen met de molen en de buitenruimte", zegt Te Lintum. D'acht van de Bataaf is een begin, een acht omdat de fietstocht uit twee lussen bestaat met de molen als verbindende schakel. "Maar de molen is ook een achtkanter", zegt Lobeek. De lussen zijn elk zo'n 30 kilometer lang. De deelnemers kunnen tijdens de lunch, maar ook na afloop van de middagfietstocht de molen bekijken. Er is dan ook een kleine markt met streekproducten en hapjes voor de deelnemers. Als de culinaire fietstocht een succes is, zal die één keer in de twee jaar worden herhaald.

Afstappunten bij streekproducten
Tijdens de lunch wordt er ambachtelijk brood gebakken door bakker Huiskamp in een steenoven. Hoewel er in de Bataaf ook nog graan tot meel wordt gemalen, is het meel in dit geval afkomstig van de Sevinkmolen. Voor de lunch hebben de fietsers over minder bekende paden en wegen kunnen fietsen. De routesamenstellers hebben hun best gedaan om andere wegen uit te kiezen, dan die al vaak in allerlei routes voorkomen. De tocht 's morgens gaat onder andere langs ijsboerderij Clara Bella in Huppel, Hesselink Wijn in Henxel en de nieuwe vloermouterij van Legters in Ratum. Onderweg zal Mario van Waardenburg ergens staan met bijenkasten en –producten. 's Middags staan onder andere de Geitenboerderij Brömmels, de groentekwekerij van de Olden Goarden en de kaasboerderij Harmienehoeve in 't Woold op het programma. Ook kan de brouwerij van Wentersch bier bezocht worden. In totaal zijn er dertien afstappunten.

Volgend jaar toneel van TOEP bij de Bataaf
Onderweg zijn er voldoende oplaadpunten voor de elektrische fietsen, vertelt Lobeek. Ook is fietsenmaker Vaartjes beschikbaar om onderweg fietsers met problemen te helpen. "Met dit mooie programma zijn de fietsers de hele dag onder de pannen", zegt Te Lintum. Voor de gebruikte streekproducten moet De Bataaf wel betalen. Daarom wordt er van de deelnemers een bijdrage van 25 euro gevraagd. Ook moest er vooraf een inschatting worden gemaakt van de hoeveelheid lekkernijen. Tijdig opgeven is dan ook zinvol. Intussen wordt er ook al nagedacht over de activiteiten van 2019. "Volgend jaar is er een theatervoorstelling van TOEP Kotten", vertelt Te Lintum. Die zal net als de succesvolle voorstelling dit jaar bij de Borkense Baan opnieuw worden geschreven en geregisseerd door Theo Soontiëns. In september wordt er een nieuwe expositie in de molen ingericht. "Die gaat over de zestien scholtenboeren die de molen hebben opgericht", vertelt Lobeek.

Opgave voor d'Acht van de Bataaf kan via het aanmeldformulier op www.molenbataaf.nl


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant