De Roparunners proberen even een 'fiets' uit, die gekoppeld kan worden aan de stoel van de patiënt tijdens een behandeling met chemotherapie. Foto: PR
De Roparunners proberen even een 'fiets' uit, die gekoppeld kan worden aan de stoel van de patiënt tijdens een behandeling met chemotherapie. Foto: PR (Foto: )

20.000 euro van Roparun voor SKB

WINTERSWIJK - In het Pinksterweekend liep het Winterswijkse team 100%RunningWinterswijk de Roparun estafetteloop van Hamburg naar Rotterdam. Ruim twee etmalen non-stop rennen en fietsen, bikkelen en afzien om geld in te zamelen voor de palliatieve zorg voor mensen met kanker.

'Leven toevoegen aan de dagen als er geen dagen meer toegevoegd kunnen worden aan het leven', dat is het motto waaronder landelijk Roparun al 27 jaar de estafetteloop organiseert. Inmiddels gaat de tocht vanwege het grote aantal deelnemers niet alleen meer van Parijs naar Rotterdam maar ook van Hamburg naar Rotterdam en wordt er door de teams gezamenlijk gemiddeld 5 miljoen per jaar opgehaald voor het goede doel. Het Winterswijkse team deed dit jaar voor de derde keer mee en had samen met het SKB een mooi lokaal doel uitgezocht: 'bewegen bij kanker' (OncoMove). Inmiddels heeft onderzoek aangetoond dat ook mensen die bijvoorbeeld een chemokuur moeten ondergaan of herstellende zijn van kanker zich beter voelen als ze bewegen. Uiteraard wel aangepast aan hun mogelijkheden en lichamelijke toestand. Het project heeft twee concrete doelen: het ontwikkelen van een app die patiënten suggesties doet voor oefeningen, hun bewegingspatroon in de gaten houdt, hun conditie bijhoudt en ook de gegevens naar de behandelend arts, verpleegkundige of fysiotherapeut kan sturen, zodat er tijdig bijgestuurd kan worden en er samen gekeken kan worden wat de optimale situatie kan zijn voor de patiënt. Daarnaast heeft het SKB dankzij Roparun een soort fietsen kunnen aanschaffen die gekoppeld kunnen worden aan de stoelen waarin mensen chemokuren ondergaan. Bewegen tijdens een chemo maakt dat mensen zich beter voelen en sneller herstellen van de behandeling. De gift van 20000 euro van Roparun werd vrijdag officieel en feestelijk overhandigd door het bestuur van het Winterswijkse team aan het SKB.

Meer berichten