Ezelstal de Edelingen, aan de voet van De Langenberg. Foto: Thijs Huls
Ezelstal de Edelingen, aan de voet van De Langenberg. Foto: Thijs Huls

Nieuwe energie uit vuilnisbelt

Algemeen

ZELHEM/ACHTERHOEK - Op de voormalige vuilstort De Langenberg in Zelhem wordt het eerste Achterhoekse collectieve project met elektriciteit uit stortgas gerealiseerd. AGEM neemt het initiatief een coöperatie op te richten, bestaande uit inwoners van Zelhem, Halle, Hengelo, Hummelo en een deel van Doetinchem, die hiermee de kans krijgen mede-eigenaar te worden van de coöperatie en hiermee hun eigen Achterhoekse Energie op gaan wekken.

In de afvalberg is een afbraakproces gaande waarbij gasvorming ontstaat. Met het verbranden van het methaangas, dat wettelijk verplicht is vanwege de invloed van het gas op het milieu, kan door het draaien van de gasmotor echte Achterhoekse energie worden opgewekt.
De huidige motor in de stortgasinstallatie voldoet echter niet meer en de kans bestaat dat deze daarom stil komt te staan en er hiermee een fantastische kans voor de Achterhoek verloren gaat. AGEM heeft een plan bedacht om deze kans toch te kunnen benutten en neemt het initiatief om een coöperatie op te richten, bestaande uit inwoners en bedrijven uit de 'postcoderoos' om De Langenberg heen.

De nieuw op te richten energiecoöperatie neemt het eigendom van de stortgasinstallatie over en laat een nieuwe motor plaatsen. Zo zorgt de coöperatie voor haar eigen duurzame energie en ontvangen de deelnemers daarvoor vrijstelling van energiebelasting. Daarnaast vormt de coöperatie een duurzaamheidsfonds. Met dit fonds kunnen in de toekomst vaker projecten worden gerealiseerd die bijdragen aan een energie-neutrale Achterhoek, zoals een lokaal zonnedak of grondgebonden zonnepark.

Inwoners of bedrijven uit postcodegebieden 7021, 7002, 7004, 7009, 7025, 7255, 7256 en 6999 komen in aanmerking voor dit project. Er zijn 1.700 certificaten beschikbaar. Meedoen kan al vanaf één certificaat.

Wie meer wil weten hierover is op vrijdagmiddag 20 juli welkom bij AGEM in innovatiecentrum De Steck (Raadhuisstraat 25), in Doetinchem voor meer informatie over dit project. Ook kinderen zijn van harte welkom.
Meer informatie over BioZon is te vinden op www.biozon.nu. Actuele info over de energie-doe-dag via de Facebook pagina van AGEM: www.facebook.com/AGEM2030.

BioZon Achterhoek is een initiatief van AGEM: een coöperatie waar acht gemeenten en acht burger-energiecoöperaties lid van zijn. Dit project draagt bij aan een energie-neutrale Achterhoek en zorgt voor bewustwording en sociale innovatie en heeft ook op langere termijn grote invloed, door het vullen van het duurzaamheidsfonds. AGEM is een voorloper in de energietransitie en wil hiermee een informerende en bewustmakende rol spelen. AGEM heeft geen winstoogmerk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant