Judith Kadee, Friederike de Raat, Bernadet Klein Gunnewiek, Pieter van der Laan, Thijs van Beem. Foto: Clemens Bielen
Judith Kadee, Friederike de Raat, Bernadet Klein Gunnewiek, Pieter van der Laan, Thijs van Beem. Foto: Clemens Bielen

'Mondriaan zoekt vrienden'

Algemeen

WINTERSWIJK- De busreis met 'vrienden' naar Den Haag op 30 september springt eruit, tijdens de presentatie van een vriendenbestuur. Deze bestaat uit oud-burgemeester Thijs van Beem, Bernadet Klein Gunnewiek, Pieter van der Laan en Friederike de Raat. Op donderdag 14 juni ging een campagne van start om meer 'vrienden' voor het museum te werven. Directeur Judith Kadee van Villa Mondriaan hoopt met de toekomstplannen en de ingezette koers van het nieuwe vriendenbestuur een aardig zetje in de rug te krijgen voor het museum.

Door onze verslaggever

De keuze om oud-burgemeester Thijs van Beem mede dit karretje te laten trekken, behoeft eigenlijk geen toelichting. Hij is altijd een warm pleitbezorger geweest voor Villa Mondriaan en heeft geholpen met de totstandkoming. 'Met Villa Mondriaan is Winterswijk weer iets meer een stadje geworden', twitterde hij destijds. "Voorzieningen als Villa Mondriaan en de recente uitbreiding met Transit Oost en het museum in de Meddosestraat zijn erg belangrijk voor de kwaliteit en de toekomst van Winterswijk, en geven net dat bijzondere wat de andere Achterhoekse dorpen niet hebben. We zijn een dorp maar tegelijkertijd ook een stadje".

Ervaring in huis gehaald
Ook Bernadet Klein Gunnewiek, beleidsmedewerker bij de gemeente Winterswijk en 'vriendin' van het eerste uur is een logische keuze. Pieter van der Laan, jarenlang secretaris bij Vereniging Monumentenbelangen Winterswijk, is, naar hijzelf zegt, geen kunstkenner, maar vindt Villa Mondriaan fascinerend: 'Het is niet groot, maar heeft de allure van een echt museum'. Met Friederike de Raat is een ervaringsdeskundige binnengehaald. Zij is eindredacteur van het tijdschrift van de vriendenclub van de Hortus Botanicus in Amsterdam. De vriendenclub van 8000 leden wist in de jaren '80 de tuin voor een sluiting te behoeden.

Ambitie
Van Beem ontvouwt de plannen voor de komende jaren, maar er zijn al concrete acties. Allereerst de actie 'Vriend werft Vriend', die vrijdag 15 juni al van start gaat als de eerste brieven bij de vrienden in de brievenbus vallen met de oproep om leden te winnen uit hun kennissenkring. Van Beem verwacht daar veel van: "Vanaf de opening is het aantal vrienden gestagneerd bij honderd; wij willen dat nieuw leven inblazen en mikken binnen een jaar op verdubbeling. Dat moet toch lukken". De brief gaat vergezeld van de folder 'Mondriaan zoekt Vrienden'. Ook 'verre vrienden'
Directeur Judith Kadee introduceert de nieuwe wervingsfolder, geïllustreerd met foto's van Mondriaan tussen zijn vrienden. Kadee: "De foto's hebben de uitstraling dat het een gezellige boel is, het is niet allemaal serieus en strak, maar leuk om vriend van Mondriaan te zijn". In de folder wordt een breder palet aangeboden om Villa Mondriaan als vriend te ondersteunen. Volgens Kadee zat er een leegte tussen de normale vrienden en de grote sponsoren. Daar is nu in voorzien: met een knipoog naar de woonplaatsen van Mondriaan is het nu mogelijk om Vriend, Duo Vriend, Winterswijk Vriend, Parijs Vriend of New York Vriend te worden. 'U bent al vriend vanaf 40 euro per jaar', aldus de folder. Daarna lopen de bedragen op, maar ook de faciliteiten voor de vriend. Goede vrienden geven elkaar cadeautjes. "Je bent vriend om de verbondenheid met het museum te laten zien en naar de gemeente, als belangrijke subsidiegever, wordt een signaal afgegeven dat er een groot draagvlak bestaat voor het museum. Zo heeft Vereniging Het Museum 800 donateurs".

Busreis
Voor vrienden doe je ook iets terug. Een gratis rondleiding bij een nieuwe tentoonstelling zit in elk pakket. En er staan meer plannen op stapel. De eerste activiteit staat al gepland op zondag 30 september: een bezoek aan het Gemeentemuseum in Den Haag (hier bevindt zich de grootste collectie Mondriaans ter wereld, red.) en naar 'Beelden aan zee'. De uitnodiging gaat binnenkort de deur uit. Een bezoek aan het Mondriaanhuis in Amersfoort zit op korte termijn ook nog in het vat. Naast de mooie natuur heeft Winterswijk sinds enkele jaren ook steeds meer cultuur te bieden. Als onderdeel van de cultuurketen 'Kasteel Ruurlo' en 'Museum More' in Gorssel wil Villa Mondriaan nu ook wat meer glans krijgen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant