Gerrit Klompenhouwer Nederlands kampioen sneldammen

WINTERSWIJK - Op het NK Sneldammen, dat gehouden werd op zaterdag 10 juni, heeft Gerrit Klompenhouwer (75) een fantastische kroon gezet op zijn toch al imposante damcarrière: hij werd ongeslagen Nederlands kampioen Blitz in de C-klasse. Gerrit doet al jarenlang mee aan het persoonlijke sneldamtoernooi, met de stille hoop om ooit eens de NK-titel te veroveren. Zaterdag was het dan eindelijk zover: in het nationaal Denksportcentrum te Utrecht was Gerrit de beste sneldammer in de C-categorie (rating tot 900).

In de voorronde-groep werd Gerrit derde, met 9 uit 6, en zodoende kwalificeerde hij zich voor de finalegroep die ging strijden om de titel. In de finale kwam hij steeds beter op dreef en door de laatste twee partijen te winnen veroverde hij gedecideerd de nationale titel, met 10 punten uit 7 partijen. Een terechte uitslag, want Gerrit bleef als enige van alle deelnemers in de categorieën A, B en C over de hele dag zonder verliespartij: 6 maal winst, 7 maal remise.
In categorie A was ex-wereldkampioen Roel Boomstra de sterkste. WDV-er Frits Zegelink had in die hoogste categorie een lastige start en kon zich niet plaatsen voor de kampioensgroep. 's Middags wist hij wel de derde finalegroep te winnen, waardoor hij als 17e eindigde in een ijzersterk deelnemersveld.

Meer berichten