Staand vlnr: Ferry, Mark, Luuk en Jeroen. Zittend: Yvonne. Foto: Marijke Lansink
Staand vlnr: Ferry, Mark, Luuk en Jeroen. Zittend: Yvonne. Foto: Marijke Lansink

Sportiviteit én medailleregen bij Special Olympics tafeltennis

LICHTENVOORDE - Alle ingrediënten waren aanwezig om deze Special Olympics tot een succes te maken. De prachtige sporthal, het mooie weer, de inzet en toewijding van de vele vrijwilligers en vooral niet te vergeten het hartverwarmende enthousiasme van de sporters.

Het is toch wel een zeldzaam gebeuren. De ontmoeting van zoveel sporters met een beperking uit het hele land zo bij elkaar te zien en de sportiviteit waarmee ze elkaar benaderen. Er kan best eens iets mis gaan, maar daar liggen ze zeker niet wakker van. Nee, voor hen geldt met recht de Olympische gedachte, dat meedoen belangrijker is dan winnen. Een van de deelnemers beantwoordde de vraag of hij al wat gewonnen had dan met "Eerste of vierde worden is minder belangrijk, mee mogen doen is al fijn genoeg".

De organisatie van tafeltennis –een van de twintig sporten- lag in handen van Litac. Onder leiding van coach Laurens Wildenborg waren er in de voorbereiding talloze besprekingen om alles in goede banen te kunnen leiden. En zo was de BMW-hal al snel het toneel van tientallen sportmensen uit alle windstreken, begeleid door eveneens tientallen coaches en begeleiders. Hier en daar was dit decor zo onwennig voor sommige deelnemers dat ondersteuning bijna per punt nodig was om te voorkomen dat de spanning te groot werd.

Ook tientallen vrijwilligers, bijna allemaal leden van Litac, hielpen. Ook dynamictennisspelers, die in sommige gevallen nooit getafeltennist hadden. Een spoedcursus betreffende de belangrijkste spelregels was dan ook geen overbodige luxe. Maar ze deden het allemaal met liefde en verve. Het enige kleine minpuntje was misschien dat de publieke tribune schaars bezet was. Maar over het geheel genomen, waren deze spelen top. Er heerste een geweldige sfeer, niet in het minst in de lunchpauze. Daarvoor zorgde het dweilorkest 'Dokters' Infuus Toeters'. Een heel mooie bijdrage.

De organisatoren van Litac kunnen er trots op zijn dat al het voorbereidende en uitvoerende werk zeker niet voor niets is geweest. Ze zullen er nog lang aan herinnerd worden, want het speciale shirt van dit evenement mochten ze allemaal houden. En dan mag het deelnemen heel belangrijk zijn, er waren ook nog prijzen te verdelen. Zelfs twee eerste prijzen. Die vielen ten deel aan Marc Hoitink en Ferry van Embden. Twee derde prijzen waren er voor Jeroen Rutjes en Yvonne Bakker. Een vierde plaats was er voor de vijfde deelnemer van Litac, Luuk Lukassen.

Een heel fraai resultaat. Een felicitatie is hier zeker op z'n plaats. En één ding is zeker: die gewonnen trofee krijgt een prominente plaats en die zullen ze nog heel lang koesteren.

Meer berichten