Rondom de boerderij in het Park Achterhoek wordt gezond voedsel verbouwd. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Rondom de boerderij in het Park Achterhoek wordt gezond voedsel verbouwd. Foto: Bernhard Harfsterkamp (Foto: )

Gezondheidspark Beatrix wordt Park Achterhoek

Maximaal 200 huisjes naast het streekziekenhuis

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – In 2015 werd voor het eerst gesproken over het gezondheidspark Beatrix. Dat zou verschijnen op het terrein naast het streekziekenhuis, waar ooit de Coberco-melkfabriek had gestaan. Hier zouden voorzieningen komen voor mensen, die niet langer in het ziekenhuis terecht kunnen, of voor familieleden van patiënten die niet uit de buurt komen en er kunnen logeren. Concreet werden de plannen niet. Daar komt nu verandering in, want Burgemeester en wethouders hebben positief besloten over een voorontwerp bestemmingsplan. Volgens wethouder Ilse Saris is er ook serieuze belangstelling om in het Park Achterhoek, zoals het voortaan genoemd zal worden aan de slag te gaan.

Veel ruimte voor inspraak
Meestal wordt er meteen een ontwerp bestemmingsplan vastgesteld, waarop iedereen kan reageren met zienswijzen (zoals bezwaarschriften tegenwoordig worden genoemd). B en W komen eerst met voorontwerp van het bestemmingsplan, zodat er nog meer gelegenheid is voor inspraak over de plannen. Met de bewoners die aangrenzend aan de Groenloseweg wonen en met de ondernemers van het Beatrixpark is al gesproken over de plannen. De buurt was kritisch, maar dat is niet onverwacht. Dat was ook al eerder zo toen er nog plannen waren nieuwe bedrijven te vestigen op het terrein dat ook wel Arrisveld wordt genoemd of toen de nieuwe weg tussen Rondweg en Groenloseweg werd aangelegd. Bij de verdere planontwikkeling wordt een klankbordgroep ingesteld met vertegenwoordigers uit de buurt.

Boerderij gehandhaafd
Gezondheid is nog steeds het thema voor het park, maar er is nu gekozen voor de naam Park Achterhoek, omdat die een bovenlokale uitstraling heeft. De Achterhoek is steeds meer een begrip geworden in Nederland. De naam Beatrixpark slaat te veel op het streekziekenhuis. Dat betekent niet dat de band met het ziekenhuis wordt los gelaten. Omdat daar de bedden niet te lang bezet kunnen blijven, wordt het Park Achterhoek waar mensen nog een tijd verzorgd kunnen worden voordat ze naar huis kunnen zeker nog als een waardevolle aanvulling gezien. In het park zal het ook draaien om goede voeding, gezonde leefstijl, revalidatie en gezond ouder worden. Het ziekenhuis heeft ook belangstelling voor groente en fruit dat in het park zal worden verbouwd. Dit zal rondom de boerderij plaats vinden die nog in het plangebied staat. Aanvankelijk was het de bedoeling die te slopen, maar die wordt nu in het plan gehandhaafd.

Landelijke uitstraling
De streefbeelden die bij het ontwerp plan horen zijn de basis voor de verdere uitwerking. De bouw wordt beperkt tot 30% van het plangebied, waardoor er veel ruimte is voor groen. "We willen een landelijke uitstraling behouden", zegt Saris. Bovendien moet er niet gebouwd worden voor leegstaand. Toch kunnen er maximaal 200 huisjes gebouwd worden in Achterhoekse stijl. Over wie er precies belangstelling heeft om in het Park Achterhoek te bouwen kan de gemeente nog niet veel zeggen. Het gaat om medische specialisten uit het ziekenhuis die er een "shortstay" willen vestigen. Ook huisartsen denken aan tijdelijke zorgopvang en er is een grote zorgorganisatie die belangstelling heeft. Met het voorontwerp bestemmingsplan laat de gemeente volgens wethouder Saris zien dat het plan omarmd wordt."Het is een bloedserieus signaal naar iedereen." Binnenkort wordt er ook een "bidbook" gemaakt, een presentatie die ondernemers en investeerders moet verlokken om ook aan de slag te gaan in het Park Achterhoek.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten