Marjon Aarnink met haar bordercollie Sky. Foto: PR
Marjon Aarnink met haar bordercollie Sky. Foto: PR

Marjon Aarnink gaat met Sky naar WK Obedience

Algemeen

Winterswijkse debuteert met zeer jonge hond op mondiaal podium

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Ze doet de achterdeur van haar woning open en loopt naar buiten, wat bij Sky en Indy voor de nodige opwinding zorgt. Want beide honden denken dat ze even vrij rond het huis mogen lopen. Maar Marjon Aarnink geeft Indy het bevel dat ze moet gaan zitten en laat alleen Sky door het hek. Die zet vervolgens een sprint in, blij als ze is dat ze de ruimte heeft. En snuffelt vervolgens enthousiast in diverse hoeken.

Maar zodra het baasje roept, komt Sky meteen aangerend en loopt ze gehoorzaam naast Aarnink naar de zijkant van het huis waar de Winterswijkse hondenliefhebber een aantal oefeningen met de bordercollie doet. Zoals achteruit lopen waarbij Aarnink en haar hond ook een bocht maken. Opvallend is de manier waarop Aarnink Sky benadert: heel duidelijk maar nooit streng, altijd complimenteus en vaak als beloning een lekker brokje. "Je moet nooit boos worden, daar worden honden onzeker van", vertelt Aarnink. "Als ik chagrijnig ben, ga ik nooit oefenen. Want ik wil me niet op de hond afreageren."

De oefeningen met Sky zijn een dagelijks ritueel voor Aarnink want ze dienen om de hond in vorm te houden. Helemaal belangrijk nu ze zich met haar bordercollie voorbereidt op het wereldkampioenschap Obedience (voorheen Gedrag en Gehoorzaamheid) van de Federation Cynologique Internationale dat van donderdag 21 tot en met zondag 24 juni op de accommodatie van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond in Ermelo plaatsvindt. Aan dat evenement nemen 120 hondeneigenaren uit landen als Japan, Spanje, Portugal en Nederland deel. Die werken tijdens dat evenement diverse onderdelen af, zoals apporteren (objecten terugbrengen) in diverse vormen, volgen en posities (zit, sta, af) tijdens het volgen.

Het is voor Aarnink de eerste keer dat ze op een mondiaal podium verschijnt en dat ze zover gekomen is, is gezien de leeftijd van Sky opmerkelijk. "Sky is pas twee jaar en twee maanden, heel jong om aan een WK mee te doen" vertelt Aarnink, wier hond sinds december vorig jaar over de voor de WK benodigde kwalificatie Obedience drie beschikt. "Op 29 mei vorig jaar haalde ze Obedience nul en een en op 18 juli Obedience twee. En in december kreeg ze tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd in de RAI in Amsterdam haar Obedience drie. In de eindrangschikking van die wedstrijden werden we derde", aldus Aarnink, die vervolgens op advies van de bekende trainer Ellen van Dort probeerde zich voor het WK te kwalificeren. Want Van Dort vond dat Sky, hoewel de hond dus nog heel jong is, voldoende kwaliteiten had om zich te plaatsen voor de mondiale titelstrijd. ''Ik ken haar van wedstrijden. Toen Sky vijf maanden was, waren mijn man en ik op vakantie in Den Helder. Ze vroeg toen of ik bij haar in Schoorl wilde langskomen. Sindsdien ga ik regelmatig naar Schoorl om te trainen. Ellen hanteert een heel leuke manier van trainen, met veel veel spel, ballen en voer. Maar wel met de nodige spelregels.''

Hoewel Van Dort dus alle vertrouwen in de kwaliteiten van Sky had, was het voor Aarnink en haar hond toch nog wel een beetje spannend. Want er stonden na de wedstrijd in de RAI in Amsterdam nog maar drie WK-kwalificatiewedstrijden op het programma. En tijdens alle drie moest Aarnink een goed resultaat boeken. "Er werden in totaal zeven WK-kwalificatiewedstrijden gehouden, tijdens vier daarvan moest je goed lopen om je te plaatsen. Van dat totaal van zeven waren er voor die wedstrijd in de RAI al drie geweest. Dus ik moest tijdens de laatste drie wedstrijden goed presteren om me te plaatsen. Maar ik had geen last van zenuwen, ik dacht: 'Dat moet lukken'."

Haar vertrouwen in haar kwaliteiten en die van Sky was gerechtvaardigd. Want tijdens de wedstrijden in Velddriel en Utrecht eindigde ze met haar bordercollie telkens als tweede. En bij de afsluitende WK-kwalificatiewedstrijd in Rotterdam werd ze derde. Genoeg om zich voor de WK in Ermelo te kwalificeren.

Van dat evenement wil Aarnink vooral plezier hebben. "Ik ga alleen maar genieten", aldus Aarnink die zichzelf dan ook niet veel druk oplegt. "Want Sky is dus extreem jong. Een hond is pas stabiel als hij drie of vier is. Ellen zegt ook dat ik er lekker van moet gaan genieten. Natuurlijk ga ik er wel voor, maar dan wel in alle redelijkheid. Misschien dat we voor een grote verrassing kunnen zorgen, maar we gaan geen gekke dingen doen. Ik blijf tijdens het WK ook in Ermelo. Naar huis gaan om te trainen, is misschien wel beter voor de hond. Maar ik blijf in Ermelo, ook vanwege de gezelligheid."

En ze is ook niet van plan om in de aanloop naar het WK het aantal trainingsminuten te verhogen. "Iedereen denkt dat ik hele dagen met Sky aan het trainen ben, maar ik train tien tot vijftien minuten per dag met hem. Dat is meer dan voldoende."

Marjon Aarnink met haar bordercollie Sky. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant