Volksfeest op De Vijverberg na promotie van De Graafschap naar eredivisie. Foto: StadDoetinchem.nl
Volksfeest op De Vijverberg na promotie van De Graafschap naar eredivisie. Foto: StadDoetinchem.nl

De Graafschap in de voetbalhemel

Slechte maar superspannende finale play-offs eindigt in volksfeest

DOETINCHEM - De Graafschap keert na een afwezigheid van twee seizoenen terug op het hoogste niveau. De Doetinchemmers klopten op eerste pinksterdag Almere City met 2-1. Dat was na het 1-1 gelijkspel van afgelopen donderdag genoeg voor de promotie naar de vaderlandse voetbalhemel.

Na de verrassende promotie van FC Emmen dat eredivisionist Sparta over de rand de eerste divisie induwde, eerder op de dag, was lang niet iedereen er voorafgaand aan de wedstrijd gerust op. Terwijl de statistieken van de thuisduels tegen Almere toch duidelijk in in het voordeel van De Graafschap spraken. Altijd werd er gewonnen door de Superboeren. Daarin kwam geen verandering, al werd deze editie minstens net zo spannend als in 2015 toen Almere alleen met de hulp van de arbitrage eronder kon worden gehouden en de Doetinchemmers in de finale Volendam versloegen en promoveerden.

Ook deze keer kroop De Graafschap door het oog van de naald. In de slotseconden, met doelman Kramer die in de doelmond van zijn Graafschap-collega Bednarek opdook. Volgens Almere-trainer De Gier werd er zelfs een overtreding gemaakt op zijn doelman en had de bal op de stip gemoeten. Dat gebeurde niet en uit de scrimmage die ontstond leken de gasten alsnog te gaan scoren, maar op de doellijn haalde Robert Klaassen de bal weg met gevaar voor zichzelf en vooral ook tegenstander. Scheidsrechter Makkelie vond het prima en floot enkele seconden later voor het einde.

Alles wat De Graafschap is viel elkaar in de armen en vierde wat lang niet voor mogelijk werd gehouden, promotie naar de eredivisie. Supporters stroomden massaal en door het dolle het veld op, ditmaal overigens zonder dat er onoorbare dingen gebeurden. Henk de Jong werd ondertussen geleefd door media, clubmensen en supporters. Een half uurtje na het laatste fluitsignaal moest de trainer even bijkomen op een stoel en werd iedereen bij hem weggehouden. Kort daarna zegt hij: "Dit is mooi hè! Het was niet goed, misschien wel onze aller-allerslechtste wedstrijd. De druk was toch hoog."

Daarmee zei De Jong geen woord teveel, maar de trainer maalde er niet om. De promotie is binnen. "Dit is een aparte club hè, kijk eens wat er hier gebeurt. We gaan ze (De Jong doelt op bestuur en geldschieters, HKH) eens even flink 'opkietelen', want er moet nu wel worden doorgepakt. We moeten nu ook zien erin te blijven. Daarvoor moeten er drie, vier goede spelers bij. Meer niet nee, maar wel echt heel goede. En er willen veel goede naar ons toe komen, zeker nu", weet de Graafschap-trainer. "Maar we gaan wel kijken welke mensen ook bij onze ploeg passen, want we zijn een hechte groep en daar willen we niet iedereen in hebben. De teamgeest mag niet verstoord worden."

Stef Nijland, speler van PEC Zwolle wordt genoemd als versterking. "Nijland wil graag. Dat is een goede voetballer. We gaan ermee aan de slag", klinkt De Jong vastberaden. "We zullen in de eredivisie meer moeten voetballen. Deze jongens kunnen ook goed voetballen, al hebben ze dat vandaag niet laten zien. Dat is jammer want zo'n vol stadion wil je toch wat bieden. Maar we zijn naar de eredivisie en dat was vandaag het allerbelangrijkste. Volgend jaar hebben we mooie tegenstanders hier. Maar eerst gaan we hier een paar dagen van genieten."


De sfeeractie op De Vijverberg voorafgaand aan de promotiewedstrijd tegen Almere City was al van eredivisie-niveau. Foto: StadDoetinchem.nl

Meer berichten