Elf mensen kregen in de Storm op donderdag een koninklijke onderscheiding. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Elf mensen kregen in de Storm op donderdag een koninklijke onderscheiding. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Verdiensten beloond met Koninklijke onderscheiding

Algemeen

Negen nieuwe leden en drie nieuwe ridders

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op de dag voor Koningsdag worden traditioneel veel Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. In Winterswijk waren daarom elf mensen met een smoes naar De Storm gelokt, waar ze werden verrast met een toespraak van burgemeester Joris Bengevoord, die ze daarna de onderscheiding opspeldde. Hij vertelde er meteen bij dat deze dag waarschijnlijk de enige zou blijven, waarop ze de onderscheiding konden dragen. "Alleen bij een koninklijk bezoek mag u die weer opspelden." Dat maakte de gedecoreerden niet minder blij. De twaalfde gedecoreerde is Johanna Reiss, die bij de presentatie van een hernieuwde uitgave van haar boek De Schuilplaats, die donderdagmiddag plaatsvond in Enschede, de versierselen kreeg opgespeld die horen bij de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Veel meer voor de ouderen doen
Negen mensen werden lid in de Orde van Oranje-Nassau. Drie werden er ridder. De burgemeester las niet alleen voor waarom zij een lintje verdienden. Hij probeerde ze ook zelf aan het woord te laten. Dat lukte meteen goed bij de 91-jarige Nel van 't Zand-Godijn. Zij heeft zich vooral ingezet voor de belangen van ouderen. Ze vertelde dat ze daarbij heel veel mensen heeft geholpen. Bijvoorbeeld om een vergoeding te krijgen van de gemeente, als er verhuisd werd. "Iemand die veel kennis van zaken heeft en nooit ziek is", zei Bengevoord. "Als u zegt dat u er bent, dan bent u er." Ze zei dat de gemeente 'veel meer voor de ouderen moet doen'. Ook Truus Baak-Luikenhuis (86) heeft veel voor ouderen gedaan als vrijwilligster voor de Berkhof, Vredense Hof en de Pelkwijk. Ze verstelt nog steeds kleren voor de bewoners. Hoeveel kledingstukken ze al in handen heeft gehad, kon ze niet zeggen.

Vanzelfsprekend om mensen te helpen
Siny Pampiermole-Bent (76) is 37 jaar actief geweest als vrijwilligster bij Slachtofferhulp Nederland. Zij hielp niet alleen slachtoffers van vermogens- en geweldsdelicten, zedenzaken en verkeersongevallen, maar begeleidde ook andere vrijwilligers. Zij speelde ook nog een actieve rol bij het realiseren van de wet, waardoor slachtoffers mogen spreken bij rechtszittingen. Zij vond het vanzelfsprekend om de mensen te helpen met de verwerking van traumatische ervaringen. Bennie Wolterinck (84) kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor Voetbalvereniging Vosseveld. Hij verricht veel terrein-, onderhouds- en schoonmaakswerkzaamheden. Nadat de burgemeester zei dat hij nog steeds "harstikke actief was en onmisbaar", bevestigde hij dat door "ik doe alles" te zeggen. Maar hij doet het met plezier.

'Alles is leuk, anders deed ik het niet'
"Wat doet u als vrijwilligster bij het damescomité van Sint Jan", vroeg de burgemeester aan Jannie Abbink-Rougoor (78). "Oliebollen bakken", antwoordde ze. Natuurlijk deed ze wel meer. Ze is al lang actief voor de Protestantse Gemeente en sinds 1998 is ze coördinator bij het Nationaal Fonds Kinderhulp. "Niets is haar te veel", zei de burgemeester. "Ze staat altijd klaar voor de medemens, terwijl ze ook druk is met de zorg voor haar zoon." Wat ze het leukste vond? "Alles, anders deed ik het niet." "Zij heeft een groot hart voor mensen die minder kansen hebben", zei de burgemeester over Tienke Brouwer-Boekschoten (77). Zij heeft zich vele jaren ingezet voor mensen met een verstandelijke beperking in Roemenië. Ze benadrukte dat ze dat niet alleen heeft gedaan. Sinds 2005 is ze ook betrokken bij de Vereniging het Museum. Burgemeester Bengevoord herinnerde zich dat hij nog onlangs met haar het "mooie museum" in de Meddosestraat heeft geopend.

Bevriend met Sinterklaas
Wilhelmien Wolters-Berendsen (66) zei dat ze "het leuk vindt om mensen te helpen en dat ze daar ook de gelegenheid toe heeft". Ze voert veel verschillende werkzaamheden uit voor de katholieke geloofsgemeenschap in Winterswijk. Ook is zij een zeer actief en betrokken lid van de centrale verwantenraad van zorginstelling de Lichtenvoorde. Jan Korthout (73) heeft verschillende functies vervuld bij het Katholieke mannenkoor. Of hij zelf ook had gezongen? "Ik probeer het altijd", antwoordde hij. Sinds 2012 is hij vrijwilliger in de bij de Vereniging het Museum. Hij houdt zich bezig met de restauratie van oude weefgetouwen. "Ik maak van oude rommel nieuwe machines." Bert de Maar (72) is vrijwilliger bij de Villa Mondriaan en sinds 1964 actief als zanger bij allerlei koren. Hij was bestuurder van sportverenigingen. "U bent ook heel goed bevriend met Sinterklaas", zei Bengevoord, "die ook heel veel weet van iedereen." "Het leukste daarvan", antwoordde de Maar, "dat je dan te maken hebt met een categorie Winterswijkers die nog gelovig is."

Passie voor een oranje lelie
De twee aanwezige ridders werden aan het eind toegesproken. Na Sixtina Harris, die vorig jaar al werd onderscheiden als beste Naober, werd Fred Bos naar voren geroepen. "Ik ben zelf geen botanicus", zei Joris Bengevoord, "maar het schijnt dat als je in Nederland roggelelie zegt, dat dan onmiddellijk de naam Fred Bos valt." De burgemeester maakte daarna de fout Bos te vragen er iets over te vertellen, want iedereen die hem wel eens heeft ontmoet weet dat Bos dan uren kan vertellen over de lelie, die eerst bekend was als oranjelelie. Bos hield zich echter in. Hij vertelde dat het een plant was, waarvan werd gedacht dat die was uitgestorven. Toch groeide die in de tuin van zijn vader. Na ondervraging bleek die altijd in roggeakkers gestaan te hebben. Bos schreef er een artikel over en dat was het eerste in een lange reeks. Daardoor kreeg de lelie ook postzegels in Nederland en Duitsland. Bovendien kon een van de laatste groeiplaatsen in Duitsland gered worden, ondanks dat de verantwoordelijk minister daaraan niet meteen mee wilde werken.

Aan de tweede en derde ridder, respectievelijk Johanna Reiss (Annie de Leeuw) en Sixtina Harris wordt in een ander artikel in deze krant aandacht besteed.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant