Ilse Saris. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Ilse Saris. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Winterswijk krijgt de komende vier jaar drie wethouders

Algemeen

Ilse Saris behoudt haar huidige portefeuille

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De informateur Jan Jacob van Dijk had al geadviseerd een college te vormen bestaande uit drie wethouders. Afgelopen vrijdag lieten de onderhandelaars van CDA en Winterswijks Belang (WB) weten dat dit advies wordt overgenomen. Het CDA krijgt zoals verwacht twee wethouders en WB één. Ook is er al overeenstemming bereikt over de portefeuilleverdeling. "Het overleg verloopt in een constructieve sfeer", vertelde formateur Ilse Saris in een persbericht. "De stemming is goed en iedereen is vol vertrouwen. We streven er naar om het nieuwe college en het volledige collegeprogramma nog voor de zomer te kunnen presenteren.''

Tijd winnen
Ruim twee weken geleden werd duidelijk dat CDA en WB zonder een derde partij een nieuwe coalitie gaan vormen. Onderhandelingen hierover kunnen natuurlijk mislukken, maar dat nu al de nieuwe taken voor de burgemeester en de wethouders van het nieuwe college zijn ingevuld doet vermoeden dat er niet veel meer mis kan gaan. In het verleden was het gebruikelijk om al heel snel tot de invulling van de portefeuilles te komen, in recentere jaren gebeurde dat later in het onderhandelingsproces. Het kan bedoeld zijn om tijd te winnen. Ilse Saris keert zeker terug als wethouder, maar het CDA moet ook nog een tweede kandidaat zoeken. WB heeft de gewoonte dat wethouderskandidaten moeten solliciteren en dat een commissie daarna de beste kandidaat uitkiest. Beide kan nu parallel met de coalitieonderhandelingen gedaan worden. Wat ook een rol kan spelen is dat het gebruikelijk is voor zij, die voor het eerst wethouder worden, een integriteitstoets uit te laten voeren. Ook dat kost enige tijd.

Taken burgemeester uitgebreid
De portefeuille die Ilse Saris de afgelopen vier jaar heeft gehad is dezelfde gebleven: maatschappelijke participatie en zorg, jeugd, inclusief jeugdhulp en onderwijs en de economie van het centrum. Het kan dan ook niet anders dat Saris dit opnieuw gaat doen. Zij wordt tevens de eerste loco-burgemeester. Burgemeester Joris Bengevoord krijgt iets meer te doen. Dat is niet onlogisch, want tenslotte is er één wethouder minder. Tot nu toe was de burgemeester verantwoordelijk voor bestuur en veiligheid en vergunningsverlening en handhaving. Ook had hij al een taak bij de regionale en grensoverschrijdende samenwerking. Dat wordt nu expliciet als zijn taak genoemd. Daarnaast wordt hij verantwoordelijk voor de dienstverlening van de gemeente.

Kruising van twee bestaande portefeuilles voor WB-wethouder
De portefeuille voor de WB-wethouder is een kruising van die van de WB-wethouders Wim Aalderink en Rik Gommers in de afgelopen vier jaar. Aalderink, was deeltijdwethouder, al vond hij dat die deeltijd vooral in het salaris zat, want ook hij was de volledige werkweek aan de slag voor de gemeente. Aalderink, die er geen geheim van heeft gemaakt dat hij graag door wil als wethouder, was verantwoordelijk voor arbeidsparticipatie en inkomensvoorziening, basismobiliteit en sport. Voor de nieuwe WB-wethouder komen daar als taken cultuur en ruimtelijke ontwikkeling in de kern bij, taken die tot nu toe uitgevoerd werden door Gommers. Daarbij komt nog vrijetijdseconomie, dat een taak was van de vertrekkende wethouder Gert-Jan te Gronde.

Voor extra taken geen vierde wethouder meer nodig
De tweede CDA-wethouder neemt voor een groot deel de taken van Te Gronde over: organisatie en financiën en ruimtelijke ontwikkeling en economie in het buitengebied, inclusief natuur en landschap. Daarbij komen de taken die tot nu toe door Gommers werden uitgevoerd: economie, in zoverre die betrekking heeft op de industrie, en duurzaamheid, klimaat en milieu. Werken met drie wethouders is niet de gewoonte in Winterswijk. Het CDA en WB hebben er al ervaring mee in de periode 2010 – 2014, toen Saris en Gommers ook wethouders waren. Toen had de gemeente echter nog niet de taken in het sociaal domein erbij gekregen. Vier jaar geleden waren die extra taken de reden om opnieuw te kiezen voor een vierde wethouder. Inmiddels zijn ze onderdeel van het "normale" werk, waardoor een terugkeer naar drie wethouders mogelijk is. Daarvoor waren er alleen in de periode 1994-1998 drie wethouders. Hoewel dat prima werkte werd daarna toch nog weer enkele keren voor vier wethouders gekozen, omdat de grootste partij er telkens graag twee had.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant