Kinderen bestuderen een display op een omvormer, waarop is te lezen hoeveel zon is geoogst en hoeveel energie dat oplevert. Foto: PR
Kinderen bestuderen een display op een omvormer, waarop is te lezen hoeveel zon is geoogst en hoeveel energie dat oplevert. Foto: PR

Staring Educatie geeft lessen 'Energiek Wenterswiek'

WINTERSWIJK - Deze weken zijn leerlingen te vinden bij het Energiepark Huls in Ratum. Staring Educatie mag op deze bijzondere plek lessen verzorgen over duurzame energie. Bijzonder omdat allerlei vormen van duurzame energie hier samen te zien zijn.

Leerlingen van de bovenbouw van de Winterswijkse basisscholen maken een tocht over het park, krijgen informatie van de eigenaar en medewerkers van het energiepark en maken een rit in een elektrische buggy. Dit laatste is populair en de omwoners van het energiepark zal het vast opgevallen zijn dat er regelmatig een enthousiaste club voorbij kwam.
Door het bezoek aan het park, maar ook door de gesprekken op school worden begrippen als duurzame energie, ecologische of eerlijke voetafdruk, groene energie, fossiele brandstoffen, energie neutraal en energietransitie helder. Zo wordt er uitgelegd: "Wij leven in het rijke westen en plegen roofbouw. Fossiele brandstoffen raken op, wat in miljoenen jaren is vastgelegd wordt nu in korte tijd opgebruikt. Dus is het tijd voor verandering. Gelukkig hebben we wind, water en zon. Het is er altijd, het is onuitputtelijk en het vervuild niet. Dus is ook de toekomst voor de kinderen rooskleurig. Er zijn oplossingen en daarmee moeten we aan de slag."

Tijdens de les komen de kinderen voorbeelden van wind en waterkracht tegen. En een 'zonneweide' met 999 zonnepanelen. De zonnepanelen worden bestudeerd, net als de omvormers die ervoor zorgen dat de geoogste zon op het paneel omgezet wordt naar elektriciteit. Deze wordt geleverd aan de AGEM (de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij) en vandaar kan het naar de afnemers. Die dan een eerlijk, groen product ontvangen.

Hoe belangrijk het ook is om de overstap te maken naar groene energie, er is nog iets dat net zo belangrijk is. En waar iedereen aan kan werken, oud en jong. Dat is zuinig zijn. Staring Educatie legt uit: "Zuinig is misschien geen cool woord maar toch…. Vraag je af; Is die extra spijkerbroek nodig? Het nieuwste model mobiele telefoon? Je met de auto naar sport laten brengen? Heel lang douchen? Moet de verwarming hoger of trek ik een trui aan? Bestel ik per internet uit China of koop ik bij de winkel om de hoek? We kunnen allemaal steentjes bijdragen aan een schonere wereld. Onze ecologische voetafdruk kleiner maken." Staring Educatie hoopt dat het onderwerp nog vaak ter sprake komt. Zowel op school als thuis.

Foto onderschrift
Kinderen bestuderen de display op de omvormer. Hier kunnen ze aflezen hoeveel zon wordt geoogst en omgezet in elektriciteit.

Meer berichten