Zelf mennen, onder begeleiding van een ervaren vrijwilliger: daar word je enthousiast van! Foto: PR
Zelf mennen, onder begeleiding van een ervaren vrijwilliger: daar word je enthousiast van! Foto: PR

Landdag en jubileum bij SPG Oost-Achterhoek

ACHTERHOEK – Stichting Paardrijden Gehandicapten Oost-Achterhoek werd veertig jaar geleden opgericht. De stichting stelt zich ten doel om sport, recreatie of therapie op of met het paard mogelijk te maken voor mensen met een beperking. Het jubileum wordt op zondag 22 april gevierd met een extra feestelijke Landdag (een concours hippique voor de ruiters, amazones en menners van SPG; red.) tussen 09.00 en 15.00 uur bij manege De Achterhoek in IJzerlo.

Door Lydia ter Welle

Als start van de Landdag wordt de Lions extra in het zonnetje gezet. Voorzitter Lilian de Kant van SPG Oost Achterhoek: "Dankzij hun inspanningen werd de stichting veertig jaar geleden opgericht. We begonnen toen met één instructeur, vier ruiters en vier vrijwilligers. Nu tellen we meer dan dertig ruiters en amazones en bijna twintig menners, die dankzij twee gediplomeerde instructeurs en zo'n veertig vrijwilligers, wekelijks hun paardrijles of menles kunnen volgen. Wij als bestuur zetten ons in om te daarvoor de randvoorwaarden te scheppen."

Professionele kwaliteit met oog voor veiligheid
De stichting SPG Oost Achterhoek heeft kwaliteit en veiligheid als kernwoorden. "Daardoor kunnen we als vrijwilligersorganisatie zorgen dat onze deelnemers wekelijks plezier en ontspanning kunnen halen uit hun les. En daardoor is er ook sprake van therapeutische waarde van de lessen", vertelt De Kant. Bestuurslid Gerdie van Everdingen vult aan: "We zien regelmatig dat een deelnemer vooruit gaat dankzij de lessen, qua fysiek, maar ook sociaal-emotioneel. Dat hij beter beweegt, maar ook beter praat, beter contact maakt. Maar het allerbelangrijkste is toch wel het plezier en de blijdschap die ervan af spat. Van de deelnemers, én van de vrijwilligers!" Hoeveel plezier de deelnemers eraan beleven, mag blijken uit het feit dat er enkele ruiters zijn die al bijna vanaf het begin meedoen.

Paardrijden en mennen
De stichting biedt lessen paardrijden en menlessen. "Het plezier dat de deelnemer op een veilige manier daaraan kan beleven, is leidend. Dat betekent voor de ene ruiter, dat er altijd een vrijwilliger achter hem zit om hem te ondersteunen, en voor de ander paardrijlessen die niet anders zijn dan die iemand zonder beperking krijgt. Volkomen afgesteld op de mogelijkheden. Ook bij het mennen geldt dat. De ene menner kan misschien niet veel meer dan in zijn rolstoel meerijden op de aangepaste menwagens. De andere deelnemer kan – altijd onder begeleiding van ervaren vrijwilligers – zelfstandig de menwagen leren besturen. Plezier beleven aan de paardensport, op een veilige manier en afgestemd om de individuele mogelijkheden. Dat bieden we onze deelnemers."

Vrijwilligers
De vrijwilligers zijn trouw, vertellen de bestuursleden. "Er is weinig verloop, maar toch kunnen we altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Zij worden getraind 'on the job', dus door begeleiding, één op één, terwijl ze al helpen bij de lessen. Het enige dat we vragen van vrijwilligers, is hun tijd en hun enthousiasme, en natuurlijk gevoel voor paarden en voor onze doelgroep." Aanmelden of informatie vragen kan via vrijwilligers@spg-oostachterhoek.nl. Van Everdingen: "De Landdag van 22 april is ook een mooie gelegenheid om kennis te maken met onze werkwijze. Kom gerust kijken; we geven graag informatie!"

Sponsoring
Om de sport bereikbaar te houden voor mensen met een beperking, is SPG Oost-Achterhoek geheel afhankelijk van particuliere steun en van sponsoring door het bedrijfsleven. "Voor subsidies, van gemeenten bijvoorbeeld, komen we helaas zelden in aanmerking. Waarschijnlijk ook omdat we deelnemers uit alle gemeenten in de Oost-Achterhoek hebben. Dus alle hulp is meer dan welkom: sponsoring@spg-oostachterhoek.nl", roept De Kant op.

Landdag
De Landdag is een feestelijk concours. Het spektakel begint om 09.00 uur, met een feestelijke opening, waarin de Lions als oprichters van SPG Oost-Achterhoek in het zonnetje worden gezet. De nieuwe vlag van de jubilerende stichting wordt uitgerold. Vervolgens gaan ruiters en amazones hun proeven rijden, die door een jury worden beoordeeld. Ook de menners rijden hun vaardigheidsproef. De prijzen worden 's middags rond twee uur uitgereikt. Dan ook zijn er omlijstende activiteiten: er is muziek en een clown vermaakt deelnemers en publiek.

Meer berichten