Een deel van het bestuur van SCA, voor Reini Stemerdink, achter van links af Ed Weijenborg, Jan Lensink en Bert Bollen. Foto: Bart Kraan
Een deel van het bestuur van SCA, voor Reini Stemerdink, achter van links af Ed Weijenborg, Jan Lensink en Bert Bollen. Foto: Bart Kraan

Belegde broodjes en eieren bij 25ste toertocht voor tractoren

Algemeen

Bestuur SCA viert jubileum op bescheiden wijze

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Een bescheiden begin, want de eerste editie van de jaarlijkse toertocht voor oude tractoren stond 25 jaar geleden niet eens officieel op de kalender. "Er was geen opgave, iedereen kwam op de bonnefooi, we zouden wel zien en afwachten wie er kwam", aldus bestuurslid Bert Bollen van de Stichting Contactgroep Achterhoek (SCA).

Maar er kwamen toch nog zo'n 45 eigenaren van oude tractoren opdagen voor de tocht waarvoor Erik Grievink destijds het initiatief nam. "Er waren toen twee grote verenigingen die toertochten hielden", vertelt SCA-voorzitter Jan Lensink. "Verder was er veel wildgroei, iedereen organiseerde zelf maar een tocht. Erik wilde iets officieels. Het jaar daarop hebben we de SCA (dat ook jaarlijkse het Oldtimerfestival in Meddo houdt, BK) opgericht."
Intussen, een kwart eeuw later, wordt de jaarlijkse toertocht van de SCA heel wat strakker georganiseerd. "De deelnemers moeten zich nu wel opgeven", vertelt Bollen. "We willen graag weten hoeveel tractoren meerijden, zodat we weten welke route we moeten rijden. We hebben wel eens tochten met honderd deelnemers. Meer kunnen we er niet hebben in verband met de startlocatie. Normaal gesproken komen er tussen de zestig en tachtig mensen op onze tocht af. Op dat aantal passen we de route aan."

De 25ste editie van de jaarlijkse SCA-toertocht staat voor zondag 22 april op het programma en begint die dag om 10.30 uur bij de familie Te Kronnie aan de Dollemansweg 2 in het Rommelgebergte. "De start van de eerste rit was in het Rommelgebergte", vertelt Bollen. "Omdat we nu een jubileum vieren, leek het ons wel leuk om deze rit ook in het Rommelgebergte te beginnen."
De ochtendrit van twintig kilometer voert de deelnemers vanaf de Dollemansweg door het buitengebied van Corle en Bredevoort en de Haart naar feestgebouw Juliana in het Woold. In een grote expotent achter het gebouw vindt de tweede dag van de Beurs voor Iedereen plaats waarvan de bezoekers vanaf 12.30 uur de tractoren kunnen bekijken. "De mensen kunnen komen kijken en met ons in gesprek gaan. We zijn graag bereid om al hun vragen te beantwoorden", vertelt Lensink. De deelnemers aan de toertocht blijven tussen de anderhalf en twee uur bij gebouw Juliana staan. "Normaal duren onze pauzes een uur", zo geeft Bollen aan. "Maar omdat nu sprake is van een speciale gelegenheid blijven we wat langer staan."
Na de pauze keren de deelnemers terug naar het startpunt aan de Dollemansweg, waarbij ze via het industrieterrein, de Rondweg Zuid, Europalaan en de Mentinkweg naar het Rommelgebergte rijden. "Daarna gaan de meesten vrijwel meteen naar huis", aldus Bollen. "Want veel deelnemers komen met kleine tractoren en moeten dan nog een behoorlijke reis maken voordat ze thuis zijn."

Aan de toertocht op zondag 22 april doen hoofdzakelijk tractoren uit de periode 1960-1990 mee, waarbij de wat oudere deelnemers veelal met wat oudere tractoren komen en de jongeren met tractoren uit de jaren tachtig. "Deelnemers van dertig jaar geven de voorkeur aan tractoren uit de jaren tachtig omdat ze daarmee opgegroeid zijn", vertelt Bollen. "Terwijl mensen van 55 of zestig jaar liever tractoren uit de jaren zestig rijden. Mijn zoons rijden tractoren uit de jaren tachtig. Ze vinden sleutelen aan tractoren uit de zestiger jaren wel gemakkelijk, maar ze hebben er verder niets mee. Een kwestie van generatieverschil."

Dat de SCA op zondag 22 april de 25ste toertocht houdt, is voor het bestuur van de stichting geen aanleiding voor grootschalige festiviteiten. Bollen: "Normaal krijgen de deelnemers bij aankomst koffie en krentenwegge, nu hebben we voor hen ook belegde broodjes en een gekookt ei."
Eigenaren van oude tractoren kunnen zich nog voor de toertocht aanmelden. Voor opgave: Bert Bollen (tel.: 06-22470067, na 18.00 uur).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant