Hank Hakstege (midden, zonder instrument) en Agnes Hengeveld (klarinettist in het midden) te midden van muzikanten van beide verenigingen. Foto: Bart Kraan
Hank Hakstege (midden, zonder instrument) en Agnes Hengeveld (klarinettist in het midden) te midden van muzikanten van beide verenigingen. Foto: Bart Kraan

Concert Concordia en KWOV in garenhal van Morsepoort

Algemeen

WINTERSWIJK – Concordia Kotten en de Koninklijke Winterswijksche Orkest-Vereeniging (KWOV) geven zaterdag 14 april een concert, waarbij de Kottense muziekvereniging voor en de Winterswijkers na de pauze het podium in de garenhal van bedrijventerrein Morsepoort aan de Laan van Hilbelink beklimmen. De aanvang is om 20.00 uur.

Door Bart Kraan

Het is de eerste keer dat beide muziekverenigingen een gezamenlijk concert houden. "We hebben vorig jaar beide meegedaan aan Muziek op het Plein maar het is de eerste keer dat we samen wat doen", aldus KWOV-voorzitter Hank Hakstege wiens vereniging Concordia Kotten vorig jaar al wel benaderd had om samen een concert op poten te zetten. "We zouden in het najaar van 2017 iets doen met De Club uit Didam. Maar die vereniging haakte op het laatste moment af omdat die mensen de kans kregen om in het vernieuwde Musis Sacrum in Arnhem te gaan spelen. Toen hebben we Concordia gevraagd."

Het tijdstip stuitte op bij de Kottense muziekvereniging echter op bezwaren, waardoor het gezamenlijk concert toen niet doorging. "We hadden voor december een groot concert op het programma staan, drie of vier weken was voor ons te kort", aldus Concordia Kotten-voorzitter Agnes Hengeveld. Hakstege: "Maar toen hebben we tegen elkaar gezegd dat het wel leuk zou zijn om in de toekomst iets samen te gaan doen."

Vandaar dat beide muziekverenigingen weer contact met elkaar hebben gezocht met als resultaat het concert van zaterdag 14 april dat plaatsvindt op een bijzondere locatie: de garenhal van bedrijventerrein Morsepoort. Aanvankelijk hadden de concertcommissies van de KWOV en Concordia de manege van de Winterswijkse Ruiter en Pony Club aan de Steengroeveweg op het oog. "Maar het was tegen het beleid van die vereniging om in de manege concerten plaats te laten vinden", zo geeft Hakstege aan. "Toen moesten we naar een andere locatie omkijken. We wisten dat hier hallen vrij zijn. Toen hebben we Freddy en Harry Huijskes, de eigenaren van de Morsepoort, benaderd. Die stonden er gelijk voor open en hebben ons deze hal gratis ter beschikking gesteld."

De hal wordt leeg opgeleverd en moet dus nog worden ingericht met een tribune en podium. Dat gebeurt op vrijdag 13 april. "Voor de tribune heeft iemand van de KWOV een tekening gemaakt, een bedrijf bouwt het", vertelt Hakstege. Achter in de hal komen horecafaciliteiten waardoor de toeschouwers voor en na het concert en tijdens de pauze iets kunnen eten en drinken. Na afloop wordt er een barbecue gehouden. Buiten komt een toiletwagen. Beide verenigingen hebben bij het ontwerp voor de inrichting van de zaal terdege rekening gehouden met de diverse veiligheidseisen. Zo heeft de hal drie grote uitgangen. "De brandweer heeft op tekeningen onze veiligheidsmaatregelen gezien. Die zijn in orde bevonden", aldus Hakstege.
De akoestiek in de garenhal is volgens de voorzitters van beide verenigingen prima. "Ik denk zelfs dat we de hal vanwege de galm nog een beetje moeten afdempen", vertelt Hakstege. Hengeveld: "De tribune dempt het geluid wel iets en ook de toeschouwers zorgen voor demping."

De KWOV speelt voor de pauze zes nummers, waarbij zowel repertoire dat bekend is bij de vaste volgers wordt gespeeld als nieuw materiaal wordt gebracht. Bij de KWOV speelt een aantal solisten mee. Zo soleert Frank Pardijs tijdens Green Hill van componist Bert Appelmont op euphonium. "Frank doet in mei zijn D-examen op dit instrument, voor hem is het concert van 14 april zijn vuurdoop", vertelt Hakstege. Johan Meerdink speelt op klarinet een solo in Mandy is Two, een stuk dat hij zelf heeft gearrangeerd voor harmonie-orkest en soloklarinet. En in een Tribute to George Gershwin tekenen de slagwerkers Dennis Heesen en Sam Fukkink voor de solo's.

Concordia Kotten speelt na de onderbreking. Around the World in 80 Days van Otto Schwarz, a Celtic Voyage van Sven van Calster, At the Break of Gondwana van Benjamin Yeo en Mercury van Jan van der Roost. Beide muziekverenigingen spelen niet samen. "Dat gaat niet, omdat we op verschillende dagen repeteren", verklaart Hengeveld. "Wij repeteren op dinsdag, de KWOV op maandag. Gezamenlijke repetities zijn lastig te regelen."
Het concert van Concordia Kotten en de KWOV begint op zaterdag 14 april om 20.00 uur. De garenhal is om 19.00 uur. De entree bedraagt 10 euro, inclusief koffie of thee. In de voorverkoop zijn kaarten verkrijgbaar bij Obbink aan de Wooldstraat 57 en kapsalon Wiggers in Kotten. Ze zijn te bestellen via de emailadressen info@kwov.nl en concertconcordiakotten@gmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant