Supporter Klaas. Foto: PR
Supporter Klaas. Foto: PR

Goed voorbeeld: supporter Klaas

WINTERSWIJK - Enige tijd geleden werd Klaas gevraagd om vrijwilliger/supporter te worden voor het project Aan de Slag. Het project 'Aan de Slag' is ondergebracht bij het Vrijwilligerspunt. Het Vrijwilligerspunt is een onderdeel van de Winterswijkse Uitdaging.

Klaas vond het wel een goed idee om vrijwilliger te worden, daarnaast geeft het Klaas veel vertrouwen dat deze taak hem toevertrouwd werd. Wat werd er nu eigenlijk aan Klaas gevraagd? De vraag was, of hij als begeleider mee wilde voor vrijwilligerswerk bij Kinderboerderij Frerikshof. Hij moest dan de AZC-bewoners begeleiden bij hun vrijwilligerswerk maar ook zelf de handen uit mouwen gaan steken.
Dat begeleiden doet Klaas fantastisch, dat wordt wekelijks door de medewerkers van Aan de Slag ondervonden. Op het moment dat hem vraag de vraag om een interview gesteld wordt, is zijn eerste reactie: "Eerst ga ik even met John en Ali mee dan laat ik hen nog even zien wat ze kunnen gaan doen." Terwijl ze met John en Ali richting het bos lopen vertelt John aan Klaas dat hij zijn muts kwijt is. Ook dan weer laat Klaas het gesprek even voor wat het is. Hij zorgt eerst dat de muts en handschoenen worden gevonden. Dit typeert Klaas: eerst een ander en dan pas hijzelf.

Klaas vertelt dat hij het erg leuk vindt om samen te werken met de mensen van het AZC. Al is het communiceren soms best lastig. "Maar met handen en voeten en veel geduld kom je een heel eind", vertelt Klaas. De verhalen die ze hem vertellen vindt Klaas ook erg interessant. "Waarom is Ali naar Nederland gekomen? En woont de rest van de familie van Ali verspreid over Europa? Maar ook wat John me heeft verteld. In het land van herkomst van John leren ze bijna niets op school maar doen ze alles meteen in de praktijk."

Klaas is verbaasd en positief verrast over het feit dat deze heren maar ook de andere AZC-bewoners Natig, Khaled, Youssef, Mama zo opgewekt en vrolijk zijn. Hij heeft er bewondering voor.
Op de vraag waarom Klaas dit werk doet geeft hij aan dat hij het belangrijk vindt om vrijwilligerswerk te doen. Het is prachtig om buiten te werken maar ook de sociale contacten vindt hij belangrijk. Het werk geeft hem veel voldoening. "En thuis zitten daar wordt je ook niet echt vrolijk van." Klaas heeft momenteel namelijk geen betaald werk. Aan het eind van het gesprek wil hij graag nog even iets kwijt. Hij adviseert iedereen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Mensen en organisaties helpen is belangrijk voor de anderen maar ook voor jezelf. De mensen van het project 'Aan de slag' zijn erg blij met Klaas.

Voor meer informatie over de Winterswijkse Uitdaging en het Vrijwilligerspunt kan men terecht bij WUH, Torenstraat nr 9, e-mail: info@winterswijkseuitdaging.nl, tel. 0543 - 200026.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden