RKZVC 1 in actie voor 'Happen voor Huntington'.
RKZVC 1 in actie voor 'Happen voor Huntington'.

'Happen voor Huntington' verbindt Achterhoekse voetbalwereld

Algemeen

'We zijn rivalen, maar in dit soort gevallen ook broeders'

Door Henri Walterbos

OOST GELRE/WINTERSWIJK - Zomer 2016 stortte de wereld van Lars Krabbenborg uit Zieuwent in doordat onderzoek uitwees dat hij drager was van het Huntington-gen. De Ziekte van Huntington is een nog steeds niet te genezen hersenziekte, met uiteindelijk de dood tot gevolg, komt in de Oost-Achterhoek meer dan landelijk gemiddeld voor.

Weinig werd er over gesproken echter. Er rustte een taboe op. Totdat Lars met zijn verhaal naar buiten trad, de ziekte een gezicht gaf. Bij de pakken neerzitten was geen optie voor Lars. De Stichting Huntington Oost Achterhoek werd opgericht en van alle kanten kwamen cheques en toezeggingen voor donaties binnen. Inmiddels bijna 100.000 euro. Een prachtig bedrag, maar er is nog veel meer geld nodig, maar ook aandacht, aldus de stichting. Lars zet zich hier met ziel en zaligheid voor in en krijgt hierbij volop hulp uit zijn eigen omgeving. Niet alleen uit Zieuwent zelf, waar Lars onder meer actief is als hulptrainer bij RKZVC. Uit de Achterhoekse voetbalwereld kwamen eveneens hartverwarmende reacties en donaties, omdat men begaan was met Lars en eveneens met zijn broer Michiel. Die, als speler uitkomend in de Zieuwentse hoofdmacht, er in eerste instantie voor koos om niet te onderzoeken of hij drager was van het gen. Afgelopen jaar heeft hij zich toch laten onderzoeken en bleek dat ook hij drager is van het gen.

Deze klap kwam wederom keihard aan. Ook binnen RKZVC en het eerste team in het bijzonder. Reden voor het team voorop te gaan in een elders in het land bedachte variant op de bucketchallenge, waarin mensen zichzelf overgoten met een emmer ijswater. Zij kwamen met een challenge ten bate van Campagneteam Huntington, dat zich volledig richt op onderzoek naar de ziekte van Huntington en genezing er van: 'Happen voor Huntington'. De actie houdt in dat men hapt in een partje citroen, vervolgens drie anderen uitdaagt om hetzelfde te doen. Ten slotte is het de bedoeling dat elke 'citroenhapper' een sms stuurt met daarin de code CTH1, CTH2 of CTH3 te sturen naar 4333. Op deze manier wordt 1, 2 of 3 euro gedoneerd aan het Campagneteam Huntington, al naar gelang welk cijfer men invult.

Nieuwe nominaties Longa 1, Dames Pacelli 1 en Hidde Jurjus
In de kleedkamer zitten de mannen er klaar voor. "Laten we het wel in één keer goed opnemen jongens, anders moeten we twee keer in zo'n citroen happen", steekt Sven Jurjus een waarschuwende wijsvinger lachend op. Insprekers Michiel Krabbenborg en aanvoerder Sjors Storkhorst zijn dus gewaarschuwd. Lars kan er alleen maar om lachen en staat klaar om het filmpje op te nemen. Na een bedankje aan de Stichting Huntington Oost Achterhoek voor de nominatie, het uitdagen van de drie nieuwe genomineerden, te weten 'onze vrienden uit Lichtenvoorde van Longa 1,' 'de handbaldames van Pacelli 1' en 'Hidde Jursus (broer van Sven, HW) en zijn Roda JC', het verzoek tot het versturen van de donatie-sms, wordt eensgezind en tegelijk in de zure vrucht gehapt. Daarna zure gezichten maar tegelijk gelach. Als de voetballers zich naar het trainingsveld begeven reageren trainer Laurens Knippenborg en Sjors Storkhorst op de actie. "Een prima actie," vindt Knippenborg. "Elke geldelijke ondersteuning is goed ten bate van onderzoek naar deze ziekte. Als groep zijn wij daar natuurlijk mee geconfronteerd door eerst Lars en in een later stadium ook Michiel. Het was zeer indrukwekkend toen dat verteld werd en Michiel daar nog een keer weer overheen kwam. Het komt heel dicht bij de groep en ben je er daardoor ook voortdurend bij betrokken. Het heeft heel veel impact." Hier is het filmpje te zien van de 'citroenhappers' van RKZVC.

Ondersteunen
Ook Sjors raakt het: "Het kwam binnen als een grote klap. Van Lars wist ik het al eerder omdat het bij ons in de familie zit. Dat komt enorm hard aan. Als groep wil je dan graag ondersteunen, maar in het begin is het vooral zwaar. Zowel persoonlijk als voor de hele groep, maar je kunt er misschien ook kracht en sterkte uit halen, nog meer te strijden voor elkaar. We hebben met elkaar ook meegeholpen van de benefietavond een succes te maken. We hopen dat deze actie wederom zoveel mogelijk geld oplevert. Dat is super belangrijk." Voor Sjors is aandacht voor de ziekte eveneens belangrijk. "Vroeger was het een taboe. Mede door Lars is dat nu wel heel anders. Ik denk zeer positief."

Longa nomineert Grol en FC Winterswijk
Als Erik Zandstra, trainer van Longa 30 1 hoort dat zijn team genomineerd is en een link doorgestuurd krijgt, reageert hij direct positief op het initiatief. "Ik heb het direct doorgestuurd naar mijn spelers. Natuurlijk doen wij mee. Als wij ons voor zo'n doel in kunnen zetten is er geen enkele twijfel. We zijn rivalen, maar in dit soort gevallen ook broeders." Zo kan het dus ook: in de competitie elkaars concurrent en rivaal, maar hier een fraai staaltje saamhorigheid. Er zijn immers belangrijker zaken dan voetbal. Inmiddels zijn ook de eerste teams van sv Grol en FC Winterswijk genomineerd. Sv Grol reageert bij monde van eerste elftal teamleider Frank Slutter. "Ja, ook wij doen mee natuurlijk. We kennen het verhaal. Gaan we deze week oppakken."

Stichting Huntingrun
Twee jaar voordat Stichting Huntington Oost Achterhoek werd opgericht waren het Manouk te Hennepe en Stef Dusseldorp uit Lichtenvoorde die de Stichting Huntingrun oprichtten, met als doel zo veel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte van Huntington. Manouks vader leed aan de ziekte van Huntington. In december 2017 overleed hij aan deze slopend ziekte. De stichting blijft echter bestaan en blijft zich inzetten voor hun doel. Na twee edities HuntingRUN organiseert de stichting sinds 2017 HuntingGAMES.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant