Alain van de Haar en Ilse Saris zetten zich samen in voor een nieuwe opleiding. Foto: gemeente Winterswijk
Alain van de Haar en Ilse Saris zetten zich samen in voor een nieuwe opleiding. Foto: gemeente Winterswijk

Nieuwe opleiding om toekomstige vraag bedrijven op te lossen

Algemeen

Euregio Academie Willem V wil 2500 tot 4000 mensen per jaar opleiden

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – De gemeente Winterswijk gaat samen met het Graafschapcollege de Euregio Academie Willem V oprichten. Het wordt een grensoverschrijdend opleidingsinstituut, waar huidige en toekomstige werknemers met een Middelbare Beroepsopleiding (MBO) kunnen bijgeschoold worden voor de arbeidsmarkt in de Regio Achterhoek en de Kreis Borken. "Onze ambitie is om een antwoord te vinden op het grootste probleem dat de Achterhoek zal kennen", zegt kwartiermaker Alain van de Haar. Hij doelt op 2500 tot 4000 goede vakkrachten die de bedrijven aan beide kanten van de grens vanaf 2025 tekort zullen hebben. De nieuwe academie wil deze mensen werven en opleiden.

Plek met 'stedelijke' allure
Van de Haar is sectordirecteur educatie en participatie van het Graafschapcollege, dat ook een vestiging heeft in Winterswijk. Het is een school voor middelbaar beroepsonderwijs met zeventien verschillende richtingen. De nieuwe academie wordt grensoverschrijdend, omdat volgens van de Haar de problematiek aan de beide kanten van de grens vergelijkbaar is. De keuze voor Winterswijk is dan logisch omdat het een plek met 'stedelijke allure' is middenin deze grensoverschrijdende regio. Of er ook een nieuwe school wordt gebouwd is nog niet duidelijk. In eerste instantie zal de Euregio Academie Willem V gebruik maken van bestaande ruimtes voor de opleidingen. Van der Haar zegt dat de naam Willem V is gekozen, omdat dit de laatste euregionale stadhouder was, een verlicht edelman en een hoeder van de wetenschap. Hij was de laatste stadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden en werd in 1795 door de Fransen verdreven.

Leren op de werkvloer
Wethouder Ilse Saris noemt de nieuwe opleiding 'een soort MBO-plus'. Het kan vergeleken worden met de 'associate degree', een tweejarige opleiding op Hoger Beroepsonderwijs (HBO) - niveau. Daarna kun je verder studeren of direct aan het werk gaan. Om dit mogelijk te maken zal er samengewerkt moeten worden met een HBO-school. Saxion zou die partner kunnen zijn, maar er zijn ook al contacten met andere hogescholen als de Hogeschool Arnhem-Nijmegen en ARTEZ en de Fachhochschule in Duitsland. De nadruk van de nieuwe opleiding ligt op het leren op de werkvloer in combinatie met onderwijs op de Academie. Werkgevers zoeken steeds vaker goede MBO-mensen, die 'net iets meer kunnen of praktisch ingestelde HBO'ers'. De Euregio Academie wil daarvoor zorgen. Het behaalde diploma zal erkend worden in Nederland en Duitsland. Saris vindt het een geweldig initiatief van het Graafschap College 'dat de Achterhoek goed kan helpen om de krimp in de komende jaren aan te pakken'.

In toekomst ook mensen buiten de Achterhoek werven
D
e vraag naar de MBO-plussers zal de komende jaren steeds groter worden. Daarom wil Van de Haar ook al in mei starten met het opzetten van de Academie. Voor het eerste jaar heeft het Graafschap College 210.000 euro nodig. De verwachting is dat de Provincie Gelderland binnenkort de helft hiervan zal toezeggen. De gemeente Winterswijk zal zo'n 25.000 euro meebetalen. Na drie jaar moet de academie zichzelf kunnen bedruipen. Van de Haar weet dat er vooral vraag is naar mensen die in de zorg, de logistiek, de bouw en de smart-industrie willen werken. Eerst wordt geprobeerd om de benodigde mensen in de bestaande 'kaartenbakken' te vinden. Van de Haar weet echter dat in de toekomst werknemers buiten de Achterhoek en zelfs buiten Nederland geworven moeten worden. Wethouder Saris vindt niet dat daar op ingespeeld moet worden door nu al meer woningen te bouwen. "Eerst het werk en de opleiding, dan wonen. Niet andersom."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant