De drie wethouders met dagvoorzitter Tanja Abbas. Foto: Barbara Pavinati
De drie wethouders met dagvoorzitter Tanja Abbas. Foto: Barbara Pavinati

Ondersteuningsteam Oost-Achterhoek viert vijfjarig bestaan

Algemeen

Ilse Saris: 'In de toekomst kan het team misschien wel groter zijn.'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - "We doen het met elkaar!" en "Wat heeft het gezin nodig?" zijn woorden die veel vallen op maandagmiddag 12 maart in de aula van het Marianum. Ondersteuningsteam Oost-Achterhoek viert daar haar vijfjarig bestaan en is een team 'waar je op kan bouwen', zo blijkt uit de vele gesproken woorden die dag. Vijf jaar geleden begon de samenwerking tussen de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk enerzijds en scholen en jeugdhulpzorg anderzijds. Het Ondersteuningsteam bestaat uit professionele hulpverleners en begeleidt kinderen/jeugdigen (0-23 jaar) en/of hun gezin als er problemen zijn. Thuis én op school. Het Ondersteuningsteam geeft met de jeugdconsulenten vorm aan de taak die de gemeenten erbij hebben gekregen met de Jeugdhulp.

Gezamenlijk de jeugd begeleiden
Rector van het Marianum Gitti Burema opent de gedenkwaardige middag met een warm welkom en benadrukt dat de constructieve samenwerking van het Ondersteuningsteam iets wezenlijks in de regio is. Ze spreekt de hoop uit dat dit lustrum een begin in voor een langdurige samenwerking. De dagvoorzitter van deze middag is Tanja Abbas. Allereerst roept zij de drie wethouders van de betreffende gemeenten naar voren. Henk Rijks, wethouder gemeente Aalten, vraagt ze om terug te kijken. Rijks: "Ik kom zelf uit het onderwijs. Daar heb ik het inzicht opgedaan dat het belangrijk is te weten waar kinderen vandaan komen. Hoe is hun thuissituatie? Wie zijn de opvoeders? Het onderwijs is dé plek waar je moet beginnen als je iedereen in beeld wilt krijgen. Daar ontstaat veel en daar verandert veel. Op die plek kan je gezamenlijk de jeugd begeleiden. Het is mooi dat we met elkaar de moed vinden om de grote problemen rond een kind gezamenlijk aan te pakken. We zijn er nooit klaar mee. Het team heeft nu een heel hoog cijfer, maar we streven naar een tien!"

'We gaan door!'
Jos Hoederboom, wethouder gemeente Oost Gelre, wordt gevraagd wat hem als bestuurder nu opvalt. Hoenderboom: "Vanaf het begin voldeed het team aan alles wat we met de Jeugdwet beoogden. We moeten minder problematiseren en meer normaliseren. Problemen moeten we in de eigen omgeving aanpakken. We moeten ons afvragen wat het echte probleem is en welke oplossing daarbij past. Het is mooi dat er nu allerlei partijen gelijktijdig naar kind en gezin kijken. De ouders, huisartsen, kinderen, het onderwijs en de gemeente zijn allemaal tevreden. De formule is geweldig. We gaan door!"

Gezinsregisseur
Abbas vraagt aan Ilse Saris, wethouder gemeente Winterswijk, hoe ze de toekomst voor zich ziet. Saris: "In de toekomst kan het team misschien wel groter zijn. Misschien wel verspreid over heel de Achterhoek. Dan kan er ook verdieping voor de gezinnen plaatsvinden en een gezinsregisseur worden aangesteld. Het team heeft ook te maken met opvoedingsproblematiek, zoals bijvoorbeeld bij kinderen met autisme. Er kan gekeken worden naar een ontwikkeling hierin binnen de gezinnen en verenigingen. Zodat ook deze kinderen naar verenigingen kunnen gaan."

Magisch moment
Vervolgens komen er drie rondes waarin de teamleden in groepjes op het podium worden geroepen om aan de hand van vragen van Abbas respectievelijk terug te blikken, over het nu te vertellen en vooruit te kijken. Tussendoor is er interactie met het publiek en kunnen zij anekdotes vertellen. Een anekdote is van Marieke van Driel, zij is aanwezig namens huisartsenzorg Oost-Achterhoek en spreekt over het magische moment dat ze met alle zorgaanbieders aan tafel zat: "We hebben toen niet het 'hoe' bepaald, maar zijn voor het doel gegaan." In het laatste panel komen mooie toekomstvisies naar voren. Tamara Cuny, lid van het ondersteuningsteam, spreekt de wens uit dat ze hier over vijf jaar zit mét de ouders erbij. Iets waar het publiek het roerend mee eens is.

Na afloop krijgt het hele team bloemen uitgereikt door de wethouders. Daarna wordt er geborreld. Het team kijkt terug op een geslaagde middag.

Wethouder Henk Rijks reikt boeketten bloemen uit. Foto: Barbara Pavinati

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant