Foto: Nick Oostendorp
Columns

Randbericht | Schoonste straat

Schoonste straat

Heeft u altijd al in de schoonste straat van Winterswijk willen wonen? Dan heeft u vanaf 23 maart twee maanden de tijd om dit te realiseren. Voor mijn straat heb ik al veertig bezems besteld. De bewoners van de Wilhelminastraat weten het nog niet, maar ik ga alle schoonmaakactiviteiten in onze straat coördineren. Aan een motiverend briefje wordt gewerkt. Ook ben ik bezig om een rooster op te stellen. Ik kan al wel zeggen dat de bewoners van nummer 22 op de 23ste als eerste de bezems mogen hanteren.

De komende weken heb ik nog de tijd om alle schoonheidsproblemen in de straat in kaart te brengen. Daarbij wil ik niet mijn opvattingen laten overheersen. Hier en daar zal ik tijdens mijn dagelijkse inspectie aanbellen om te bepalen wat 'schoon' precies is. Passen daar onkruiden bij, die weldra in mijn geveltuin zullen groeien en bloeien? En wat doen we met de hondenpoep? Mij lijkt het 't verstandigste dat we tijdens de wedstrijdperiode geen poep in de straat hoeven op te ruimen. Twee maanden geen honden in de Wilhelminastraat moet toch mogelijk zijn. Ik ga alle hondenbezitters verzoeken dan de straat te vermijden en hun hond op het grasveld achter de Tricot uit te laten.

Wat doen we met die auto die in de verwilderde tuin bij de villa op de hoek staat, of is dit een vorm van nieuwe schoonheid geworden? Als een meerderheid van de straat zegt dat dit zwerfafval is, zal ik zorg dragen voor verwijdering. Het mooie van deze schoonheidswedstrijd is dat de gemeente een 'toolkit' ter beschikking stelt aan de deelnemende straten. In gewoon Nederlands, waarmee overheden steeds meer moeite hebben, heet dat een gereedschapskist. Daarin zitten afvalknijpers, vuilniszakken en veiligheidshesjes. Maar een hijskraantje om die auto op te tillen is praktisch.

Die hesjes zijn niet nodig, want ik heb al een eigen hesje ontworpen en besteld. "Wij Wilhelminastraatbewoners gaan voor afvalgoud" zal er op worden afgedrukt. Ook zal ik de onderhoudstoestand van al die prachtige panden in mijn straat bestuderen. Het gaat daarbij weliswaar om een ander soort schoonheid, maar ik ben ervan overtuigd dat de juryleden die de straten in mei beoordelen daar naar zullen kijken. Die hebben een 'checklist' oftewel een controlelijst waarop alles staat waarop ze moeten letten. Of een huis goed onderhouden is zal er niet opstaan, maar onbewust speelt dat mee. Daarom is het verstandig enkele huizen snel een verfbeurt te geven. Ik ga daarvoor een verfploegje samenstellen.

Op 24 maart zal de wethouder van schoonheid, Rik Gommers, het startsein geven voor de uitverkiezing. Ik ben benieuwd hoe hij zoveel mogelijk Winterswijkers extra gaat motiveren. Misschien kan hij gaan troeptrimmen. Dat is een nieuwe rage die is overgewaaid uit Zweden. Je ruimt zwerfafval op terwijl je aan het hardlopen bent. Rennen, bukken, afval in een zak, rennen, bukken en zo voort. Je wordt er extra fit van. Ik ben bereid om een mooie troeptrimroute voor de wethouder samen te stellen. Als hij er prijs op stelt zal ik meerennen.

Meer berichten