Astrid en Tamara. Foto: Astrid Wensink.
Astrid en Tamara. Foto: Astrid Wensink.

Gastgezinnen bezorgen Berlijnse kinderen fijne vakanties

Algemeen

WINTERSWIJK - Pax Kinderhulp organiseert vakanties in Nederland voor kinderen uit landen als Roemenië, Bosnië, Armenië en Polen. In de Achterhoek ontvangen gastgezinnen kinderen uit Berlijn. Het gaat om kinderen uit gezinnen, maar ook om kinderen die in tehuizen of pleeggezinnen wonen en soms weinig of geen contact met hun ouders hebben. "Voor de kinderen die bij ons op vakantie komen, zijn het ervaringen die grote indruk maken", zeggen Ans Huisinga en Anne-Marie Bröker, die als vrijwilliger in de Achterhoek gastgezinnen voor kinderen uit Berlijn werven. De familie Wensink uit Aalten is een van die gastgezinnen. Astrid Wensink en haar achtjarige dochter Tamara bezochten vorige week Berlijn en ontmoetten daar hun gastkinderen.

Door Sander Damen

"De basis van Pax Kinderhulp ligt in de Achterhoek", vertelt Huisinga. "Een pater uit het klooster Slangenburg bij Doetinchem startte er na de bouw van de Berlijnse muur mee. Kinderen kwamen toen met duizenden tegelijk met de trein uit Berlijn."
De kinderen zijn ongeveer tussen de zes en de twaalf jaar en wonen in Berlijn in tehuizen of in (pleeg)gezinnen. Vaak hebben ze geen of een heel moeizaam contact met hun ouders. "De meesten hebben wel het nodige meegemaakt", zegt Bröker.

Twee of drie bezoeken per jaar
In de Achterhoek komen rondom Pasen, in de zomervakantie en in de kerstvakantie zo'n zestig kinderen vakantie vieren. De organisatie is altijd op zoek naar nieuwe gastgezinnen. "Zodat er meer kinderen hier vakantie kunnen komen vieren", vertelt Huisinga.
De gastgezinnen krijgen een kind toegewezen dat elk jaar met Pasen en in de zomer een paar weken kan komen logeren. "Sommige kinderen komen ook met Kerst, maar veel kinderen blijven dan in Berlijn bij familie of om activiteiten in het tehuis mee te kunnen maken", zegt Huisinga.
Gastouders kunnen een lange termijnrelatie met hun gastkind aangaan. De kinderen mogen jaarlijks komen, tot ze ongeveer 15 jaar zijn. De gastouders krijgen daarbij begeleiding van Pax Kinderhulp. "Ik bel sowieso de tweede dag hoe het gaat, we komen op bezoek en we staan altijd klaar om ouders hulp te bieden", zegt Huisinga die net als Bröker ook gastouder is geweest.

Familie Wensink
Astrid Wensink uit Aalten vormt met haar man Hans en dochter Tamara (bijna 9) sinds 2016 een gastgezin. "Toen kregen we Heidi op bezoek die ook in 2017 bij ons is geweest en toen ook in de zomer met ons mee is geweest op vakantie", zegt Wensink. "Want dat kan ook als je dat van tevoren met de organisatie bespreekt."

"Heidi was in het begin wel frech", zegt Hans. "Maar nadat er een incident is geweest en wij haar daarop hebben aangesproken, ging het helemaal goed," vult Astrid aan.
Tot verdriet van het gezin Wensink en Heidi zelf komt ze niet meer op vakantie bij de familie. "Het contact met haar moeder is verbeterd", vertelt Astrid. "Ze gaat weer bij haar moeder wonen en het Duitse Jugend Ambt vindt het beter als ze bij haar moeder blijft."
Op voorstel van Pax Kinderhulp is Tina (9) afgelopen kerst bij de familie Wensink komen logeren. "Een heel lief meisje," zegt Astrid. "Ze heeft helemaal geen contact meer met haar ouders. Op 24 maart komt ze weer bij ons op bezoek."

Bezoek aan Berlijn
In de voorjaarsvakantie zijn Astrid en Tamara met de trein naar Berlijn geweest. Daar hebben ze niet alleen bezienswaardigheden bezocht, maar ook Heidi en Tina. "Heidi hebben we na school even gesproken," zegt Astrid. "Met Tina hebben we in het tehuis nog gegeten. Dat was een bijzondere ervaring. Heel leuk ze weer eens te zien."
Tamara vindt het wel leuk, zo'n speelkameraadje voor de vakanties. Praten doen ze met handen en voeten en dat gaat prima. "Het is leuk dat we samen kunnen spelen", zegt ze. "Soms heb je ook ruzie, maar dat heb je met vriendinnen soms ook..."
"Als mensen twijfelen of ze gastouder willen worden, dan is het goed te weten dat je het een keer kan proberen", zegt Astrid. "Je zit er nooit direct aan vast."

Belangstellenden
Op www.paxkinderhulp.nl is meer informatie te vinden. Belangstellenden kunnen bellen met Ans Huisinga (06-10427314) of Anne-Marie Bröker (06-47643848).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant