Afbeelding

147 kandidaten voor 21 raadszetels

Algemeen

Centraal stembureau stelt kandidatenlijsten definitief vast

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Op vrijdag 9 februari kwam het Centrale stembureau om vier uur bijeen om de kandidatenlijsten definitief vast te stellen. Op maandag 5 februari hebben de partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart hun lijsten ingeleverd. Die zijn in de dagen daarna door het stembureau, bestaande uit de burgemeester en vier ambtenaren, gecontroleerd. Er werden geen problemen geconstateerd. De volgorde van de lijstnummers is bepaald aan de hand van de verkiezingsuitslag van vier jaar geleden op basis van het aantal per partij uitgebrachte stemmen. Omdat GroenLinks en Kansrijk Winterswijk toen niet meededen was de enige handeling die het stembureau nog moest uitvoeren loten welk lijstnummer zij kregen. GroenLinks werd lijst 6 en Kansrijk Winterswijk Lijst 7. De SP doet niet meer mee aan de verkiezingen.

Merendeel kandidaten is lijstduwer
Voor de 21 zetels kan er dit keer uit 147 kandidaten gekozen worden. Dat is gemiddeld 21 per lijst. Winterswijks Belang heeft de meeste kandidaten: 47. Het CDA heeft 29 kandidaten, de VVD 17, PvdA 20, D66 16, GroenLinks 14 en Kansrijk Winterswijk 4. Niet al die kandidaten willen zitting nemen in de gemeenteraad, al kunnen ze er wel met voorkeurstemmen in gekozen worden. Daarvoor heb je een kwart van de kiesdeler nodig, De kiesdeler is het aantal stemmen dat nodig is voor één zetel. Vier jaar geleden was dat ongeveer 600 stemmen. Het merendeel van de kandidaten op de verschillende lijsten is een zogenaamde lijstduwer. Die wil graag laten weten dat de partij waarvoor zij of hij kandidaat is belangrijk is. Op een aantal lijsten staan daarom ook politici die in het verleden raadslid, wethouder of zelfs burgemeester waren.

Waar gaan de zetels van de SP naar toe?
De verkiezingsuitslag is niet te voorspellen. Altijd speelt bij gemeenteraadsverkiezingen de landelijke politiek een rol. Maar die is niet van belang voor een plaatselijke partij als Winterswijks Belang of Kansrijk Winterswijk. Voor deze partijen zijn plaatselijke onderwerpen daarom bepalend. De 'landelijke' partijen benadrukken overigens altijd hun lokale wortels. Landelijke thema's zijn voor geen enkele partij van belang tijdens de verkiezingscampagne. Het kan echter niet ontkend worden dat zij profiteren wanneer hun partij landelijk populair is. Maar als dat niet zo is ondervinden ze ook meteen de nadelen. In ieder geval zijn er op 21 maart drie zetels van de SP te verdelen. De vraag is of die terecht komen bij de PvdA of GroenLinks of bij Winterswijks Belang, de partij waarin mensen met allerlei politieke achtergronden actief zijn.

Vooral mannen op verkiesbare plaatsen
Wat valt er op als naar de kandidatenlijsten gekeken wordt? Dat er vijf vrouwelijke lijsttrekkers zijn, zal niemand zijn ontgaan. Dat is niet alleen uniek voor Winterswijk, maar is elders in Nederland eveneens nog zelden tot nooit voorgekomen. Toch staan er vooral mannen op de verkiesbare plaatsen. Bij Winterswijk Belang gaan Henk Jan Tannemaat en Erwin te Selle voor hun vierde periode van vier jaar en zullen daarmee de meest ervaren raadsleden worden. Tim Jonker die tussendoor als nieuweling in de raad kwam zal zeker terugkeren. Daarnaast staan er alleen bekende namen bij de verkiesbare plaatsen van deze partij. Bij de andere partijen zal er sprake kunnen zijn van enige vernieuwing. Bij het CDA maken Wim Wassink en Ismael Johannis kans om als nieuweling gekozen te worden. Bij de VVD zijn dat Janet Poels-Boland en Tineke van der Linden en bij de PvdA Mark ten Pas. D66 heeft met Loes ten Dolle de jongste lijsttrekker en misschien kan Han Kolkman, die nu Franklin Vlam tijdelijk vervangt, ook doorgaan. Bij GroenLinks is iedereen nieuw, al zat lijsttrekker Tineke Zomer eerder acht jaar voor Progressief Winterswijk in de gemeenteraad. Echt nieuw zullen de nummer twee en drie Peter Beker en Peter Voogt zijn. Kansrijk Winterswijk heeft vier kandidaten die nog nooit actief in de gemeentepolitiek zaten. Als kansrijk wordt de nieuwe partij door vele Winterswijkers niet beschouwd. Lijsttrekker Paul Hijink denkt daar uiteraard anders over.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant