Onno Raspe bezig met 'uitpakken' van één van de nieuwe biertanks. Foto: Bart Kraan
Onno Raspe bezig met 'uitpakken' van één van de nieuwe biertanks. Foto: Bart Kraan

Wentersch brouwt binnenkort ruim twee keer zo veel bier als voorheen

Algemeen

Nieuwe tanks verhogen capaciteit tot elfduizend liter

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Brouwerij Wentersch kan binnenkort ruim twee keer zo veel bier brouwen als voorheen. De capaciteit bedroeg tot dusver vijfduizend liter, maar dankzij de aanschaf van drie vergistingstanks van tweeduizend liter kan over niet al te lange tijd elfduizend liter bier worden geproduceerd.

De nieuwe tanks, evenals de vijf tanks van duizend liter waarover de brouwerij al beschikte vervaardigd door het Lichtenvoordse Mueller Manufacturing, arriveerden afgelopen vrijdagmiddag. Onno Raspe, naast initiatiefnemer Michiel van der Vaart en Bart Looman eigenaar van de brouwerij, zette de drie tanks met hulp van werknemers van bouwbedrijf Wiggers-Nijenhuis op hun plek. Ze worden over ongeveer twee weken voor het eerst ingezet. "Eerst (deze week, BK) gaan we de koelleiding en de besturing aansluiten en worden de tanks schoongemaakt", aldus Raspe. "Over twee weken nemen we ze dan in gebruik. Over een week of zes komen de eerste bieren eruit."

Hartenwens
Met de komst van de drie nieuwe tanks, waarvan de aanschaf is gefinancierd door de uitgave van zogeheten bierobligaties, gaat een hartenwens van de drie eigenaren en hun mensen in vervulling. Want de brouwerij wilde heel graag meer capaciteit. "We brouwden eerst vijfduizend liter, nu kunnen we elfduizend liter tegelijk brouwen", aldus Raspe. "Het brouwhuis en de afvulling konden het wel aan, maar de grote bottleneck was de vergisting. Tot dusver konden we een brouwsel per week verwerken, omdat de vergisting niet sneller ging. Met de nieuwe tanks erbij kunnen we twee brouwsels in de week aan. Nu we elfduizend liter tegelijk kunnen maken, kunnen we echt aan de weg gaan timmeren."

Aantal afnemers vergroten
Wentersch levert al aan diverse Winterswijkse afnemers, zowel horeca als supermarkten en slijterijen en 'exporteert' haar bieren naar onder meer Eibergen, Groenlo, Neede en Ulft. Omdat de capaciteit meer dan verdubbeld wordt, is het de bedoeling van de drie eigenaren het aantal afnemers stevig uit te breiden. "We zijn in onderhandeling met een aantal drankenhandels, waaronder de Terborgse Wijncentrale die actief is in de driehoek Enschede-Zutphen-Arnhem'', vertelt Raspe. "Maar we gaan ook meer verkopen in onze eigen winkel, we willen gaan leveren aan lokale campings en we gaan naar bierfestivals, waaronder het Mout-festival op zondag 25 februari in Arnhem en een festival in Hengelo."

Festvial
Het is niet uitgesloten dat de op de hoek van de Groenloseweg en Javastraat gevestigde brouwerij, die in de zomer van vorig jaar haar eerste bieren op de markt bracht, zelf ook een festival met deelname van andere brouwers gaat houden. "Dat zit er wel in, dat zou heel goed voor Winterswijk zijn", aldus Raspe die daarbij denkt aan de Markt als plaats van handeling.
Omdat Wentersch nu grotere hoeveelheden kan brouwen, is de brouwerij op zoek naar een brouwer die beroepskracht Liset Nusselder kan ondersteunen. Dat betreft een baan van 0.8 fte. ''En we zijn nog op zoek naar een fulltime commerciële man die onze bieren bij nog meer potentiële afnemers onder de aandacht kan brengen", aldus Raspe.

Broodbier
Kan Wentersch straks meer bier brouwen, het aanbod van bieren wordt ook steeds groter. De Winterswijkse microbrouwerij heeft momenteel een assortiment van dertien bieren (Aan de Tripel, Eik, IPA, Achterhoekse Pale Ale, Druuf, Blauwe Druuf, Blondelle, Black IPA, Sonne Weizen, Piet, Session Mike en de onlangs op de markt gebrachte Gerrit en Biere de Garage), dat kunnen er in de nabije toekomst vijftien of zestien worden. Want Wentersch is bezig met het ontwikkelen van bieren die worden gebrouwd met brood als een van de belangrijkste ingrediënten. Dat in samenwerking met eigenaar Jeroen Bruggers van de Plus-supermarkten die een initiatief van de Stichting Supermarkt Keurmerk heeft omarmd. Die stichting wil voedselverspilling tot een absoluut minimum terugdringen en is daartoe in samenwerking met Wageningen University and Research een pilot begonnen om brood dat niet meer verkocht kan worden te gebruiken voor de productie van bier. Dat brood neemt dan deels de plaats van het normaliter bij het brouwproces gebruikte mout in.

Duurzaamheid
De Winterswijkse brouwerij is enthousiast over de samenwerking met Bruggers. ''Want wij vinden duurzaamheid ook belangrijk en zijn voor hergebruik van producten'', aldus Raspe. "Zo gebruiken we onze moutzakken voor verpakking, gebruiken we pallets om ons proeflokaal te verwarmen en gebruiken we bostel (restproduct dat grotendeels bestaat uit kaf afkomstig van gerstekorrels, BK) voor het bakken van bostelbrood.''

Wentersch heeft met niet verkocht brood twee proefbrouwsels gemaakt, een voor amber ale, de ander voor witbier in de stijl van onder meer Hoegaarden Wit. "Het proefbrouwsel voor de amber ale was heel lekker", aldus Raspe, die echter nog niet kon aangeven welk broodbier aan het assortiment van Wentersch wordt toegevoegd. "Het wordt een van de twee of allebei. Dat moeten we nog even bekijken."
De Winterswijkse brouwerij is tevens bezig met het ontwikkelen voor een bier voor Mike Vrijdag. Dat wordt dan, naast de Session Mike, het tweede bier waaraan de eigenaar van restaurant De Strandlodge zijn naam verbindt. "We zijn met proefbrouwsels voor dat bier bezig", aldus Raspe die niet wil zeggen om wat voor soort bier het gaat. "Dat moet een verrassing blijven."
Wanneer dan bier op de markt komt, weet Raspe nog niet.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant