Afbeelding

Column Oerend Smart - Vrijheid van meningsverandering

Opinie Columns

Soms verbaas ik me over schijnbaar onzinnige dingen, die toch een groot verschil kunnen maken. Standvastigheid bijvoorbeeld. Het lijkt iets positiefs: je wilt iets en houdt eraan vast, waardoor het (hopelijk) gaat lukken. Wanneer mensen consistent zijn in oordeel, houding of gedrag, vinden we dat betrouwbaar. Iemand die constant van mening verandert, wordt al snel gezien als iemand die met alle winden meewaait. Maar is dat wel zo? Zit die betrouwbaarheid in het vasthouden aan iets? Ik pleit voor de vrijheid van meningsverandering! Open staan voor andere inzichten. En voor nieuwe mogelijkheden. Want de wereld staat niet stil. Elke seconde verandert er iets in je omgeving. En in jezelf.

Wanneer iets verandert is het slim om te kijken of je mening nog klopt, je aanpak nog werkt, je doel misschien iets bijgesteld moet worden. In de Achterhoek zie ik veel mensen en organisaties die ergens aan vast willen houden. De school gaat dicht, de school moet blijven. De winkel gaat dicht, de winkel moet blijven. Het aantal jongeren neemt af, de jongeren moeten hier blijven. Maar volgens mij werkt het niet zo. Het is veel slimmer om te kijken wat je wilt bereiken. Wat je echte doel is. Die school is een plek voor ontmoeting, hechting, ontwikkeling. In de winkel haal je producten, maar veelal is ook ontmoeting hier een doel. Jongeren trokken altijd al naar de stad. Wat we willen is een fijne, leefbare plek, zonder lege, verpauperde woningen, winkels en bedrijfspanden, met ontmoeting, aandacht voor elkaar, voldoende sociale activiteiten en voorzieningen. Dit vraagt niet om vasthouden aan het oude, maar nieuwe keuzes maken. Echte keuzes, om iets wel te doen. En dus ook keuzes om iets niet te doen. Teleurstellen, hoort daar nou eenmaal bij.

En wat nou zo 'oerend smart' is: in de Achterhoek zijn er mooie voorbeelden van mensen die zoeken naar nieuwe wegen. Die durven bijsturen. Die kijken naar de bedoeling en daar vormen bij zoeken. Zo ontstaan er nieuwe ontmoetingsplekken, zoals Den Diek in Lichtenvoorde. Een plek waar belangrijke waarden aan ten grondslag liggen: openstaan voor iedereen, vanuit vertrouwen de wereld tegemoet treden. En dus hebben zij geen beheerder en staat de deur de hele dag open. Letterlijk: iedereen kan er altijd in. Gebruikers maken samen afspraken. Iedereen is verantwoordelijk. En als iets niet werkt, dan wordt er bijgesteld. Want de vorm is ondergeschikt aan het doel.

En in Zutphen vinden we het Walhallab, ruimte voor jong talent, naar een idee van Marco Mout. De jongeren maken supertoffe dingen, van boomhutten tot drones, maar ook designmeubels, interieurs voor winkels, decors en gitaren. Bij Walhallab zijn de dingen niet zo omdat het zo hoort, maar omdat het zo werkt. Op hun site zeggen ze zelf: 'Wij zijn gasten die weten wat jongeren willen: vooral GEEN school! Haha! Wat wel dan? Nou, lekker aan de slag met het maken van mooie dingen met mensen van jouw eigen leeftijd.' Dat dus. En dat is niet om lekker opstandig te doen. Het is een plek waar jongeren uitgedaagd worden om hun eigen talent te ontdekken. Vanuit vertrouwen en gelijkwaardigheid. Iedereen weet iets en iedereen weet iets niet.

En misschien is dit gek, of anders dan je ooit gezien hebt. Laat je verrassen. Want ook jij hebt de vrijheid van meningsverandering.

Linda Commandeur

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant