Wethouder Ilse Saris leest voor bij De Esch. Foto: PR
Wethouder Ilse Saris leest voor bij De Esch. Foto: PR

Wethouder Saris leest voor op De Esch

Algemeen

'Buitengewoon boeiende ervaring'

Door Sander Damen

WINTERSWIJK - Afgelopen woensdag 24 januari was het Nationale Voorleesdag. Op basisschool De Esch werd lang rekening gehouden met de komst van burgemeester Bengevoord, maar omdat deze zelf naar school moest om zijn Duits te verbeteren, kwam wethouder Ilse Saris de kinderen uit de kleuterklas voorlezen uit het prentenboek van het jaar 2018 'Ssst! De tijger slaapt'. Dat Saris burgemeester Bengevoord's ambtsketting had meegenomen maakte veel indruk op de kinderen: "Hij is niet zo zwaar als hij er uitziet."

Het was een bijzondere ochtend voor de kleuters, vertelt lerares Maike Lieverst. "Mevrouw Saris heeft eerst verteld wat een wethouder doet. Tot grote vreugde van de kinderen had ze de ambtsketting van de burgemeester meegenomen om te laten zien. Daarna heeft ze het verhaal voorgelezen en zijn er over en weer nog vragen gesteld."

Leuke ervaring
De kleuters hebben het bezoek van de wethouder erg leuk gevonden, vertelt Lieverst: "Na afloop hebben we het er nog over gehad. Het voorlezen vonden ze leuk, vertelden ze, maar het feit dat ze de ambtsketting konden bekijken en vasthouden vonden ze helemaal bijzonder."
Ook wethouder Saris heeft een leuke ochtend gehad: "Het was geweldig om te doen. De kinderen waren enthousiast en vol aandacht. Ze zaten heel stil op hun stoel te luisteren, waren nieuwsgierig en stelden leuke vragen. Het was een buitengewoon boeiende leuke ervaring."

Filosofie
Lezen en voorlezen neemt een belangrijke plaats in op basisschool De Esch waar onderwijs wordt gegeven op basis van de antroposofische filosofie van Rudolf Steiner. De school trekt leerlingen uit de hele regio. Het werken met hoofd, hart en handen en het leren door ervaren en beleven staat voorop. Voor kleuters betekent dat dat ze de ruimte krijgen nog wat langer kind te zijn en dat ze leren door te spelen. De naam vrijeschool zorgt af en toe voor verwarring, ervaart directeur Joke Rebel: "Het betekent niet dat de kinderen op een vrijeschool vrij zijn te doen en laten wat ze willen. Onze school houdt zich net als andere basisscholen aan de door de overheid geformuleerde doelen voor het basisonderwijs. Het verschil zit in de manier waarop kinderen leren: meer gericht op ervaren, voelen en beleven. Onze resultaten zijn goed en het uitstroomniveau is zelfs boven het landelijk gemiddelde."
Het vrijeschoolonderwijs wordt steeds populairder en dat merkt De Esch ook. In klas 3 en 4 (groep 5 en 6) is nog ruimte voor instromers. Andere klassen zitten zo goed als vol. Voor de kleuterklas bestaat zelfs een wachtlijst. Het advies is kleuters al vroeg aan te melden.

Informatiedagen
Om belangstellende ouders te informeren houdt de school op zaterdag 3 februari tussen 10 en 12 uur een open dag. Op 6 februari is er een inloopmoment tussen 9 en 10 uur waarop kennis genomen kan worden van de sfeer op school tijdens de lessen. Op zaterdag 3 februari houdt ook de op antroposofische basis gestoelde peuteropvang Het Peuterhuis (SWW Kinderopvang) van 10 tot 12 uur Open Huis. Het Peuterhuis is in hetzelfde pand gevestigd als vrije basisschool De Esch.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant