Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Randbericht | Storm

Algemeen Columns

Storm

Een storm roept altijd herinneringen op aan vorige winderige piekperiodes. Ik zie mezelf weer wakker schrikken in het bed aan de achterkant van huis. De schoorsteen van de buren kwam door mijn dakraam naar binnen. Of ik zie me wandelen door de Bekendelle. Met een storm had ik geen rekening gehouden, maar opeens was die er. Het leek me verstandig om zo snel mogelijk naar huis te gaan. Terwijl ik terug liep naar de auto, viel een boom met veel geraas net achter me om. Dat was geen fijn moment.

De storm van donderdag zal geen pregnante herinneringen nalaten. Ik was in Aalten toen het heviger begon te waaien. Na een genoeglijk gesprek met wethouders over de besluitenlijst liep ik rustig naar het station. Af en toe kwam ik zelfs door een hevige windvlaag tot stilstand. Ik merkte dat ik zo nu en dan tegen de wind in kon hangen en niet omviel. Een merkwaardige ervaring. Omdat ik hoge nood had, ik was vergeten even in het gemeentehuis naar de wc te gaan, moest ik me nabij het station even in het struikgewas begeven. Daar bleek dat plassen tijdens een storm ingewikkeld is.

Die windvlagen brachten me op het perron bijna uit mijn evenwicht. Ik ben daarom niet te dicht bij de perronrand gaan staan. Stel je voor, dat ik bij het naderen van de trein opeens was omgevallen. Wat een boom overkomt kan ook een mens treffen. Maar de trein reed in ieder geval nog wel. In de coupé merkte ik niets van het ruige weer buiten. De trein leek er mee om te kunnen gaan. Toch was het de laatste trein die op die donderdagmorgen reed. Daarna stopte ook Arriva de dienstregeling vele uren.

De storm die het meest indruk op me heeft gemaakt was een heel korte, maar zeer hevige. Het was de windhoos die op 27 maart 1966 door de Wilhelminastraat raasde en daarna het feestgebouw deed instorten. Ik wist tot dat moment niet dat mensen konden vliegen, maar mijn neefje lukte het. Hij woonde naast ons en wilde op een verkeerd moment de buren bezoeken. Gelukkig werd hij door de wind niet al te hoog opgetild en kwam hij netjes bij onze achterdeur terecht, waar hij snel naar binnen werd getrokken. Intussen sliep mijn negen dagen eerder geboren zusje in haar wieg rustig door. Zij heeft niets van de tornado gemerkt. Het angstigste moment was toen een grote beuk uit de tuin van Beukenhorst tegenover ons omviel en net niet ons huis raakte.

Donderdag was het relatief rustig rond mijn huis. De kastanje heeft het overleeft. Elders in het land hebben vele mensen echter hun schrikmoment gehad met omgevallen bomen. Dat de storm veel schade heeft aangericht is jammer, maar over al die omgevallen bomen zou ik niet al te veel jammeren. Voor veel bossen is de storm een zegen. Het bos wordt er gevarieerder door, maar alleen als de opruimwoede uit blijft. Haal die omgevallen bomen alleen gedeeltelijk weg op plekken waar ze paden en wegen blokkeren. Wel heb ik enige zorg dat er uiteindelijk meer bomen zullen zijn omgevallen dan tijdens de storm. Het zal niet de eerste keer zijn dat bij het 'opruimen' de motorzaag iets te enthousiast wordt gehanteerd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant