Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Lezers schrijven | Energietransitie

Algemeen

Minder uitstoot van CO2, waar kiezen we voor in de gemeenteraadsverkiezingen??

Dat we van kolencentrales, aardolie en aardgas afmoeten, weten we eigenlijk allemaal wel. Maar hoe? Dat is de vraag.

In Parijs hebben regeringsleiders afgesproken dat we het in 2050 voor elkaar moeten hebben. De gemeente Winterswijk is ambitieuzer; in 2030 moeten we "energie neutraal" zijn.
In de woorden 'energieneutraal' wringt nu net de schoen. Wat wordt daar mee bedoeld? Acht Achterhoekse gemeenten hebben in 2009 het 'Akkoord van Groenlo' gesloten. Dat is een overeenkomst, waarin onder andere is afgesproken dat we de energie, die we hier gebruiken, ook zelf in de Achterhoek moeten opwekken.

In 2009 was die gedachte zo gek nog niet. Het is niet sociaal om windmolens alleen bij de buren te willen hebben en er zelf niets aan te willen doen. De gemeente Winterswijk kwam met een plan voor mogelijk twaalf windmolens in ons buitengebied. Ze moesten dan wel extra hoog worden. Hoger dan die in Duitsland, omdat de Achterhoek 'windarm' is. Technici hebben bezwaar tegen die aanpak, omdat die molens maar beperkt, en tegen hoge kosten, in onze behoefte aan elektriciteit kunnen voorzien. Het is eigenlijk ook wel vreemd om in een waardevol natuurgebied bijna 300 meter hoge windmolens neer te zetten.
Het Akkoord van Groenlo is inmiddels bijna negen jaar geleden. De techniek heeft niet stil gestaan. Er zijn nu andere mogelijkheden, die ook nog goedkoper zijn. De gemeenteraad heeft daarom vorige zomer besloten om voorlopig geen windmolens in ons gebied toe te staan. Eerst moet er naar andere mogelijkheden worden gekeken. Dat gebeurt nu door een groep mensen uit de Winterswijkse gemeenschap. Deze groep wordt de Energietafel genoemd. Deze mensen zoeken naar mogelijkheden om energie op te wekken zonder windmolens in het buitengebied van Winterswijk.

Waarom moeten we, in tegenstelling tot het Akkoord van Groenlo, verder kijken dan de grenzen van de Achterhoek? Kunnen we zelf niet voldoende stroom opwekken? Waarschijnlijk niet altijd. De vraag is of we voldoende stroom kunnen opwekken op het moment dat we het ook nodig hebben. Een zonnecel levert geen stroom in het donker, terwijl we dan juist graag het licht aan hebben. Je moet dan toch (groene) stroom ergens anders vandaan halen. Dat kan tegenwoordig met stroom van zee. De offshore industrie ziet kans om voldoende capaciteit te installeren om ons te voorzien van stroom. Daar waait het in ieder geval veel meer dan bij ons. Als bij ons windmolens net beginnen te draaien, draaien ze op zee al op volle kracht. Dat is goedkoper en is net zo groen. Er is niets tegen het van buiten halen van groene stroom. Het meeste van ons voedsel 'importeren' we ook van buiten de Achterhoek.

Het omgekeerde is ook het geval. Als zomers de zon fel schijnt, wekken we in de toekomst mogelijk meer stroom op dan we gebruiken. Dat zelfde geldt ook voor lokaal opgewekte windenergie. Waar laten we die? We kunnen die (nu nog niet) opslaan voor later. Het is eigenlijk net als met een moestuin. In de oogsttijd heb je veel de boontjes en aardbeien. In een goed jaar is het zoveel, dat je het niet weg krijgt. Meestal kan je je overschot wel kwijt bij familie of buren Als zij zelf ook een moestuin hebben, gaat dat niet lukken. Zij hebben ook te veel. Met het opwekken van stroom is dat precies het zelfde. Ook daar kan je het niet bij de buren kwijt, want als wij te veel hebben, hebben zij dat meestal ook.

Daarbij komt nog een technisch probleem. Wij zitten in de Achterhoek, wat betreft de hoogspanningsleidingen, in een uithoek. Vergelijk de nieuwe hoogspanningsleidingen aan de A18 maar eens met de hoogspanningsleidingen bij ons langs de weg naar Groenlo. Er is aan Liander en TenneT , die het energie netwerk beheren, bij het opstellen van de plannen niet gevraagd of ons netwerk het afvoeren van stroom, als dit nodig is, wel aankan. Vooralsnog blijkt dat de mogelijkheid om stroom af te voeren beperkt is. In geval van overproductie in de Achterhoek zal de opwekking van stroom moeten worden afgesloten. Dat kan, maar dan gaat er wel geld verloren. Dat betekent ook een nadeel voor de mensen die nu in zonnecellen hebben geïnvesteerd en hun stroom niet meer kwijt kunnen. Dat kost ook deze mensen geld. Het lijkt een beetje op wat in het verleden wel eens is gebeurd met de boeren, die de melk in de sloot moesten laten lopen. Dat wil niemand.

Het is daarom jammer als de gemeente blijft vasthouden aan het lokaal opwekken van 'alle benodigde energie', zoals het in het 'Akkoord van Groenlo' is overeengekomen. Dat is door de ontwikkelingen achterhaald en gaat tot onnodige kosten leiden.
Het is zeer verontrustend dat de technisch/economische overwegingen bij dit thema door sommige politieke partijen niet zichtbaar meegewogen worden. Onlangs bleek dat de PvdA en WB in de Raad een politiek spelletje speelden om te proberen toch weer windmolens in het buitengebied te mogen plaatsen. Gelukkig heeft de Raad dit weten te voorkomen.

In de recente advertentie van WB geeft ze aan dat ze geen voorstander is van windmolens op Winterswijks grondgebied, maar toch, omdat beloofd is …enz. Dat komt nogal dubbel over: niet willen, maar het toch mogelijk maken terwijl het technisch niet hoeft. Dat vraagt om uitleg. Iedereen heeft recht op zijn mening, maar dan graag wel op grond van inhoudelijke argumenten.
Bij het bekijken van de verkiezingsprogramma's in maart is dit dus een heel belangrijk onderwerp.
Daarom is het initiatief van het Achterhoek Nieuws zo goed dat je tot 1 februari kunt aangeven wat je belangrijk vindt in de verkiezingsprogramma's, zodat zij dat in een soort kieswijzer kunnen verwerken.


Gerrit Fransen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant