Ontwerp-inpassingsplan voor inrichten natuur vastgesteld voor Willinks Weust

Algemeen

WINTERSWIJK - Gedeputeerde Staten (GS) hebben voor vier natuurgebieden inpassingsplannen in ontwerp vastgesteld. In deze ontwerp-inpassingsplannen staan voorstellen om van een aantal specifieke percelen de bestemming te wijzigen. Deze voorstellen zijn in overleg met de betreffende gemeenten opgesteld. Het gaat om percelen in of langs natuurgebieden, met belangrijke flora en fauna die behoren tot het Europees Natura-2000-netwerk. De ontwerp-inpassingsplannen voor Binnenveld, Lingegebied, Stelkampsveld en in Winterswijk: Willinks Weust liggen van 25 januari tot en met 7 maart ter visie.

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk voor natuur: "Deze inpassingsplannen markeren een belangrijke stap in de verschillende gebiedsprocessen. Om de PAS-maatregelen tijdig uit te kunnen voeren moeten de gronden 'obstakelvrij' zijn. Daar hoort dus ook het wijzigen van de bestemming bij. Hierover zijn we in overleg met de eigenaren. We hopen tot gezamenlijke aanvaardbare afspraken te komen, zodat we niet hoeven te onteigenen. De planning is dat we in de loop van 2019 starten met het inrichten van de natuur zodat de PAS-maatregelen uiterlijk 1 juli 2021 zijn afgerond."

PAS-maatregelen
Om deze bijzondere natuur te behouden zijn maatregelen nodig uit het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Deze verplichte PAS-maatregelen beperken het effect van de neerslag van stikstof in de bodem en stoppen de verdere achteruitgang van de natuur. Voorbeelden van PAS-maatregelen zijn het dempen en aanleg van watergangen, het natter maken van gronden en verwijderen van voedselrijke bovengrond.

Direct belanghebbenden
Het wijzigen van de bestemming heeft gevolgen voor een aantal eigenaren in de vier Natura2000-gebieden. De provincie is met deze eigenaren in gesprek over de gevolgen van het wijzigen van de bestemming voor hun eigendommen. Inzet van de provincie is om samen tot goede afspraken te komen.
De plannen zijn vanaf 25 januari op de website van de provincie ( www.gelderland.nl/inpassingsplannen) in te zien. Ook zijn de plannen tijdens kantooruren te bekijken op het provinciehuis in Arnhem en de gemeentehuizen van Ede, Lingewaal, Lochem en Winterswijk.

Vervolg
GS bundelen de reacties in een reactienota, waarin zij aangeven hoe zij om gaan met de ingediende reacties. Samen met de eventueel gewijzigde inpassingsplannen leggen zij die reactienota voor aan Provinciale Staten. Voorafgaand aan een besluit van PS kunnen indieners hun zienswijze mondeling toelichten tijdens een hoorzitting. Naar verwachting nemen PS medio 2018 een besluit over deze inpassingsplannen. Vervolgens kunnen belanghebbenden in beroep gaan bij de Raad van State.
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant