Jeroen Rensen zal de komende jaren het raadhuis minder vaak van binnen zien. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Jeroen Rensen zal de komende jaren het raadhuis minder vaak van binnen zien. Foto: Bernhard Harfsterkamp

De SP doet niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen

Algemeen

SP doet niet mee aan
gemeenteraadsverkiezingen

Maar tijd nemen voor werk in de wijken en op straat

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Het gerucht ging al een tijdje dat de Socialistische Partij (SP) niet zou deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Op dinsdag 10 januari werd het officieel bekend gemaakt. "We hadden al wel eerder de conclusie getrokken dat we niet mee zullen doen", zegt Jeroen Rensen, fractievoorzitter en lijsttrekker bij de verkiezingen in 2014. "Maar het landelijke partijbureau wilde graag dat we toch nog een laatste poging deden om geschikte mensen voor de kandidatenlijst te vinden." De SP in Winterswijk houdt niet op te bestaan. De komende jaren richt de partij zich weer meer op het werk in de buurten en op straat.

Te weinig tijd
Jeroen Rensen had zelf nog wel door willen als gemeenteraadslid. Met de ervaring die hij inmiddels heeft opgebouwd had hij dan een nieuwe fractievoorzitter kunnen ondersteunen. Hij zelf heeft niet langer tijd om deze functie uit te voeren. Hij is leraar Engels op het Marianum, maar is sinds juni vorig jaar ook eindexamencoördinator geworden. Die nieuwe functie is zo omvangrijk dat hij te weinig tijd over houdt voor de taken als fractievoorzitter. Dat zijn er meer dan voor een "gewoon" raadslid. "Ik regel nu alles wat met de examens heeft te maken voor vijf locaties." Daarvoor heeft hij contacten met het Ministerie van Onderwijs, met de CITO, die verantwoordelijk is voor het opstellen van de examens, de Inspectie Onderwijs en de Dienst Uitvoering Onderwijs. "Ik ben nu al druk met de leerlingen met wie iets bijzonders aan de hand is." Als voorbeeld noemt hij een leerling met een vermoeidheidssyndroom. "Die kan een examen niet in één keer doen. Om te zorgen dat het in twee keer kan is er veel regelwerk nodig." Naast dit coördinatiewerk staat hij nog de helft van zijn werktijd voor de klas.

Meer verwacht
Een opvolger voor Rensen kon niet gevonden worden. Er waren te weinig mensen, die bereid zijn om gemeenteraadslid te worden. "Simone Kamminga kan vanwege haar ziekte niet doorgaan en andere mensen willen zich niet voor vier jaar vastleggen", zegt Rensen. Van een gemeenteraadslid wordt tegenwoordig meer verwacht, vindt Rensen. Dat heeft te maken met de extra taken, die de gemeente heeft gekregen op het gebied van de participatiewet, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Jeugdzorg, onderwerpen waaraan de SP speciale aandacht heeft besteed. Dat bleek bijvoorbeeld uit de ondersteuning voor de acties van de medewerkers huishoudelijke hulp van TSN, die hun baan dreigden te verliezen. Er is wel gezocht naar nieuwe mensen, die zich met scholing zouden kunnen voorbereiden. Dat is niet gelukt.

Contact met achterban
Rensen vond het jammer dat het werk in de gemeenteraad ten koste ging van de contacten met de achterban. "Er was te weinig tijd om de wijken in te gaan." De SP stond zo nu en dan nog wel op zaterdag nabij de HEMA of op een andere plek in het dorp, maar huis-aan-huis met mensen spreken lukte de laatste jaren niet meer. Rensen en de andere leden in Winterswijk misten dat contact. Daar meer aandacht aan besteden wordt belangrijker gevonden dan in de gemeenteraad te zitten. Dat daardoor twee zekere raadszetels, vermoedt Rensen, worden opgegeven is spijtig. Maar er is lang genoeg gekeken of het anders kon. "Maar we weten als het moet de weg wel naar commissie of gemeenteraad te vinden. Daar kunnen we altijd de problemen die we in de samenleving tegen komen onder de aandacht brengen." Vanwege het netwerk dat tijdens de acht jaar in de gemeenteraad is opgebouwd zal het bovendien gemakkelijker zijn om contact met wethouders en ambtenaren op te nemen.

Tevredenheid over raadswerk
Rensen vindt dat zijn partij het goed heeft gedaan in de gemeenteraad. "De eerste vier jaar waren we de paria in de raad, maar de afgelopen jaren zijn we toch serieuzer genomen. De samenwerking met de andere partijen was goed." Dat wethouders met enige regelmaat geïrriteerd reageerden op vragen en opmerkingen van de SP was voor hem een goed signaal. "Dat was toch een teken dat we terecht iets aan de orde stelden." Rensen denkt dat de SP op het gebied van het sociaal domein "stiekem toch wel invloed heeft gehad". Hij constateert dat het beleid in Winterswijk vergeleken met de buurgemeenten veel socialer is. Door de binding met de bewoners voelt de SP zich ook een echte lokale partij. "Wij zijn altijd kritisch geweest naar de landelijke partij. Als die standpunten inneemt waar wij het echt niet mee eens zijn, zeggen wij dat." Het landelijk partijbureau heeft geen invloed gehad op de keuze om met het raadswerk te stoppen. "We hebben ze wel om advies gevraagd. Zij wilden graag dat we door zouden gaan. Daarom hebben we toch nog een poging gedaan en het pas zo laat bekend gemaakt."


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant