Promotieprijswinnaar Nadia Zerouali beantwoordt een vraag van de burgemeester. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Promotieprijswinnaar Nadia Zerouali beantwoordt een vraag van de burgemeester. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Promotieprijs voor kookschrijver en tv-kok Nadia Zerouali

'Zij is Winterswijk nooit vergeten'

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Voor de derde keer op rij werd de promotieprijs van de gemeente Winterswijk uitgereikt aan een kok. Na Mike Vrijdag van de Strandlodge en Nel Schellekens van de Gulle Waard was het de beurt aan Nadia Zerouali. Zij is bekend van kookboeken en kookprogramma's. Ze is geboren in Winterswijk en komt er nog regelmatig, omdat haar familie hier nog steeds woont. De motivatie van de jury om haar de prijs te geven is 'dat zij Winterswijk nooit is vergeten en elke gelegenheid pakt om onze mooie gemeente onder de aandacht te brengen'. De promotieprijs werd voor de twintigste keer uitgereikt. Juryvoorzitter Marlies Joldersma vertelde tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Winterswijk, dat er geen discussie onderling voor nodig was geweest. Het was meteen duidelijk dat het dit jaar Nadia Zerouali moest worden.

Keuken van haar moeder
Nadia Zerouali ging na de middelbare schooltijd in Winterswijk naar de Hotelschool in Apeldoorn, maar de liefde voor het koken heeft ze van huis uit meegekregen. Ze was al vroeg in de keuken van haar moeder te vinden. Daarover heeft ze geschreven in het boek Melk & Dadels, waarvan ze medesamensteller was. Daarin staan de lievelingsrecepten van twintig Marokkaanse moeders en hun kinderen. Het boek werd in 2015 bij de uitverkiezing van het kookboek van het jaar bekroond met de Gouden Garde Publieksprijs. Een terechte bekroning, want het is een fraai en informatief kookboek, met vele recepten, die de lezer meteen wil uitproberen. In 2015 was ze samen met haar moeder Fadila bij boekhandel Kramer om Marokkaanse hapjes te laten proeven, die in Melk & Dadels staan. Haar moeder had daarvoor brood en dadelkoekjes gebakken. Ook met Merijn Tol, met wie ze diverse kookboeken heeft geschreven en een kookprogramma had op 24Kitchen (Grenzeloos Koken Arabisch), was ze al eens in de boekhandel. In 2017 werd opnieuw een van hun kookboeken bekroond. SOUQ (tafels vol mezze) kreeg de Gouden Kookboekprijs.

Vaste kok bij BinnensteBuiten
Nadia Zerouali was en is in verschillende televisieprogramma's te zien. Ze ging voor De wilde keuken van Wouter Klootwijk, die ook graag op bezoek kwam bij de vorige winnaar van de promotieprijs Nel Schellekens, naar Israël om de beste humus te ontdekken. Tegenwoordig is ze een van de vaste koks in het op weekdagen dagelijks uitgezonden programma BinnensteBuiten. In dat programma worden bijzondere huizen bekeken, natuurgebieden bezocht en is er aandacht voor eten. Nadia Zerouali vertelde in Schouwburg De Storm, nadat ze de 100% Winterswijk-trofee had gekregen, dat ze dit een bijzonder leuk programma vindt. Zij zelf gaat daarvoor op bezoek bij de producenten van ons voedsel, waar ze dan ter plekke een smakelijk gerecht bereidt.

Eten uit de Winterswijkse natuur
Ubel Zuiderveld, die ook in vele landelijke radio- en tv-programma's optreedt om te vertellen over fast food, portretteerde Nadia Zerouali in het boek De Smaak van Winterswijk. Hij ging samen met haar naar de boerderijmarkt bij De Stegge in Miste. Daar bleek dat ze in haar jeugd graag at uit de Winterswijkse natuur. "Rond de Pas was het toen nog niet volgebouwd. Ik stapte de tuin uit en we waren in de natuur. Ik wist precies waar je de lekkerste dingen kon eten. Met mijn vriendin op de fiets. Maïs uit het veld, beukennootjes bij de Bekendelle, bramen plukken, tamme kastanjes langs het spoor in het Rommelgebergte, hazelnoten aan de Joost van den Vondelstraat …" Eten uit de natuur doet ze nog steeds, ook in haar huidige woonplaats Almere.

Wereldkeuken in het gezin
Nadia Zerouali schrijft voor diverse bladen. De kookboeken Arabia en de vervolgen daarop, die ze samen met Merijn Tol maakte, kwamen voort uit de kookrubriek die ze maakten voor het vrouwenblad Viva. De titel geeft aan dat de Arabische invloed, niet verwonderlijk gezien haar Marokkaanse afkomst, in de recepten groot is. Maar ze kijkt breder, ook naar de andere landen rondom de Middellandse Zee. "Ik introduceerde binnen ons gezin de wereldkeuken", vertelde ze tegen Zuiderveld. Van invloed daarbij was zeker ook de buurt waar ze in opgroeide: "In een huis tussen een Ambonese en een oer-Winterswijkse familie. Een smeltkroes van smaken in een microkosmos". In de afgelopen zomer mocht ze over deze smaken schrijven in de Volkskrant. Eind vorig jaar opende ze ook nog een couscousbar in Amsterdam, waar 'streetfood' uit de Arabische wereld kan worden gegeten. Op haar website schrijft ze dat 'eten en drinken is wat mijn leven smaak geeft en al mijn zintuigen prikkelt'.

reageer als eerste
Meer berichten