Gemeensecretaris Alwin Oortgiesen (tweede van rechts) overhandigt voorzitter Hans ten Kate van hospicegroep De Lelie de symbolische cheque voor 1029 euro. Penningmeester Johan Teeuwsen en coördinatrice Joke Verweij kijken toe. Foto: Bart Kraan
Gemeensecretaris Alwin Oortgiesen (tweede van rechts) overhandigt voorzitter Hans ten Kate van hospicegroep De Lelie de symbolische cheque voor 1029 euro. Penningmeester Johan Teeuwsen en coördinatrice Joke Verweij kijken toe. Foto: Bart Kraan

Ruim duizend euro voor hospicegroep De Lelie

Algemeen

Bedrag bijeen gebracht tijdens kerstbijeenkomst in gemeentekantoor

WINTERSWIJK – Hospicegroep De Lelie heeft van de gemeente Winterswijk een bedrag van 1029 euro gekregen. Gemeentesecretaris Alwin Oortgiesen overhandigde maandag 8 januari daartoe een symbolische cheque aan voorzitter Hans ten Kate van De Lelie.

Door Bart Kraan

De 1029 euro is de opbrengst van de inzamelingsactie die medewerkers van de gemeente vorige maand hebben gehouden tijdens de jaarlijkse kerstbijeenkomst in het gemeentekantoor. "Onze mensen konden met bonnen hun kerstpakket samenstellen, maar bij één van de stands konden ze hun bonnen inleveren voor een goed doel" aldus Oortgiesen. "Er waren vijf initiatieven aangedragen, daarvan hebben we de beste twee uitgekozen. We hebben ook vijfhonderd euro gegeven aan De Post, die een kerst-inn, een gezellige middag in kerstsfeer, heeft gehouden. Het waren beide uitstekende initiatieven, vandaar dat we dit jaar er twee hebben gekozen."

Voorzitter Ten Kate van De Lelie was zeer verheugd met de bijdrage van de gemeentemedewerkers en het feit dat ze aan het hospice hadden gedacht toen ze moesten beslissen aan welk goed doel hun geld besteed zou gaan worden. ''Hier ben ik heel blij mee, dit is geweldig'', aldus Ten Kate. "Het is niet alleen het geld, het gaat ook om de gedachte erachter. Ik ben heel blij met de bereidwilligheid van de mensen van de gemeente, die vrijwillig afstand hebben gedaan van hun kerstpakket of een deel daarvan. Ze waren heel sociaal bezig. En dat is minstens zo belangrijk als het geld zelf."

Ten Kate en penningmeester Johan Teeuwsen wonden er voor de overhandiging van de symbolische cheque geen doekjes om dat welk bedrag ook van harte welkom was. Want op een begroting van 250.000 euro per jaar, komt De Lelie ongeveer vijftigduizend euro te kort. Het hospice ontvangt uit diverse bronnen (rijk, thuiszorg, gemeentelijke WMO-bijdragen) subsidie, terwijl de gasten een dagelijkse bijdrage betalen. Maar die inkomsten zorgen dus niet voor een sluitende begroting. ''We ontvangen geld uit evenementen zoals de ROPA-Run en de Bax2Give-run en we krijgen bijdragen van donateurs. Maar het is heel lastig om die te krijgen. Een op de twintig bedrijven die we benaderen, wil ons helpen en negentien niet. En je vist in een heel kleine vijver'', aldus Ten Kate. "We willen heel graag een aantal donateurs erbij, die zijn heel belangrijk voor ons", zo voegt Teeuwsen daaraan toe. Ten Kate: "We hebben echt giften nodig om het financiële gat te dichten."
Om donateurs te werven, heeft De Lelie een vier minuten durend introductiefilmpje gemaakt, dat ook ook de site van de hospice (www.hospicedelelie.nl) staat. "Dat filmpje laten we potentiële donateurs zien, op die manier maken we duidelijk wat er bij De Lelie gebeurt", aldus Ten Kate. "Middels dat filmpje hopen we mensen te beïnvloeden, hopelijk gaat dan een op de tien bedrijven die we benaderen ons financieel ondersteunen in plaats van een op de twintig."

Hospicegroep De Lelie biedt per jaar ongeveer honderd mensen uit het verzorgingsgebied van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (de gemeenten Winterswijk, Oost Gelre, Berkelland en Aalten waar in totaal ongeveer 150 000 mensen wonen) vrijwillige terminale zorg, oftewel zorg tijdens de laatste levensfase. Dat gebeurt zowel thuis als in het hospice aan de Leliestraat in Winterswijk. ''We verzorgen ieder jaar vijftig gasten in De Lelie en vijftig thuis'', vertelt Joke Verweij, die met Janny Stronks als beroepskracht de ongeveer tachtig vrijwilligers aanstuurt. De vrijwilligers koken voor de gasten die in het hospice verblijven en hun familieleden als die willen mee-eten, wassen hun kleding, helpen met de toiletgang en assisteren de professionele hulpverleners van de thuiszorg. ''We hebben iedere dag van zeven uur 's ochtends tot elf uur 's avonds acht vrijwilligers nodig'', vertelt Verweij. ''Zij draaien met zijn tweeën diensten van vier uur, op die manier is het werk qua zwaarte goed te doen. Onze vrijwilligers werken per week twee keer vier uur. En ze komen een keer in de drie weekeinden. 's Nachts, van elf tot zeven uur, zijn er beroepskrachten van de zorgcombinatie Marga Klompé aanwezig.
Ook bieden vrijwilligers van De Lelie mensen die thuis willen sterven in hun eigen omgeving hulp. Dat gebeurt van 23.00 tot 07.00 uur. ''Zij helpen de mensen met de toiletgang en als ze niet lekker liggen", aldus Verweij. "Ik heb diep respect voor deze vrijwilligers, van wie sommigen uit het Woold of het buitengebied van Neede moeten komen hun werk te kunnen doen. Dit werk doen we in samenwerking met de professionele zorgverleners. Wij nemen twee of drie nachten voor onze rekening, de zorgverlening de overige."

Op de website van de hospicegroep kan een machtiging voor een donatie worden ingevuld.


www.hospicedelelie.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant