Van links af, staand: Raymond Meekes, Joop ten Dolle, Bennie Reesink, Willem te Voortwis en Thijs Huls;zittend: Dirk Sellink en Henny Hesselink. Foto: PR
Van links af, staand: Raymond Meekes, Joop ten Dolle, Bennie Reesink, Willem te Voortwis en Thijs Huls;zittend: Dirk Sellink en Henny Hesselink. Foto: PR

Eerste energiecoöperatie Winterswijk is een feit

Algemeen

WINTERSWIJK - Donderdag 14 december is Coöperatie Energieke Buurtschappen U.A. officieel opgericht bij Hobbelink en Buitink Notarissen in Winterswijk. Het oprichtingsbestuur bestaat uit werkgroepleden van het Hernieuwbaar Energie Collectief (HEC) Buitengebied Winterswijk van de Stichting Buurtschappenvisie. Tijdens een eerste Algemene Ledenvergadering bepalen de leden gezamenlijk wie het definitieve bestuur gaan vormen. "Wij zijn blij dat we de stap hebben kunnen zetten naar definitieve oprichting van de coöperatie. Dat geeft ons weer nieuwe energie om het project tot een succes te brengen", aldus Bennie Reesink, voorzitter van het oprichtingsbestuur van de energiecoöperatie. Willem te Voortwis zal voorlopig de rol van penningmeester en secretaris op zich nemen en wordt daarbij ondersteund door algemene bestuursleden Dirk Sellink, Henny Hesselink, Joop ten Dolle en Raymond Meekes.

Belangrijkste reden voor het doen oprichten van de coöperatie is het feit dat inmiddels meer dan 50 geïnteresseerden zich hebben gemeld voor het postcoderoosproject. De gemeente Winterswijk heeft hier een belangrijke rol in gespeeld door middel van een opstartsubsidie ten behoeve van onder andere promotiekosten en de kosten voor het oprichten van de coöperatie.

Samen opwekken
In het postcoderoosproject worden zonnepanelen door meerdere mensen samen op een lokaal dak gelegd, bijvoorbeeld op een bedrijfspand, schuur of sporthal. In het buitengebied van Winterswijk hebben Bouwbedrijf Ten Haken BV, Marcel Höfkes van Hovawin BV en Maatschap Reijmes Tolkamp een deel van hun daken ter beschikking gesteld aan dit initiatief. Lokale bewoners en ondernemers kunnen deelnemen door certificaten te kopen van de lokale energiecoöperatie. Een certificaat komt overeen met het vermogen van één zonnepaneel. Een voorwaarde is dat de deelnemers wonen in de postcoderoos behorende bij een project, vandaar de naam 'postcoderoosproject'. Deelnemers verdienen de investering terug doordat zij een vrijstelling van energiebelasting krijgen over het aandeel opgewekte energie (in kWh) dat zij hebben in de collectieve zonne-installaties.
De coöperatie is een samenwerking met AGEM aangegaan voor de realisatie van dit project. AGEM heeft in de Achterhoek al zes postcoderoosprojecten gerealiseerd in samenwerking met lokale energiecoöperaties. AGEM verwacht dat dit aantal in 2018 wordt verdubbeld. Kortom, op basis van de ervaring, is AGEM de juiste partij voor Coöperatie Energieke Buurtschappen U.A. om mee samen te gaan werken. "Als energieke buurtschapper ben ik trots op het feit dat we samen voldoende deelnemers hebben geworven en dat de eerste energiecoöperatie van Winterswijk nu een feit is. Ik ben ervan overtuigd dat er meerdere successen volgen", aldus Thijs Huls van AGEM.
De geïnteresseerden in het project worden op de korte termijn geïnformeerd over het verdere vervolg. Begin volgend jaar zal een nieuwe informatiebijeenkomst worden georganiseerd, waarop de geïnteresseerden definitief kunnen aangeven hoeveel zonnepanelen zij wensen af te nemen.


www.energiekebuurtschappen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant