Onenigheid over beste plek voor AZC-school

Algemeen

Wethouder Saris houdt vast aan lokalen bij Bargerpaske

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Pauline Boogerd, voorzitter van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Winterswijk (SOPOW) pleitte in de commissie samenleving voor een betere locatie voor de Asielzoekerscentrum (AZC)-school. Er wordt al en tijdlang gezocht naar een goede nieuwe plek voor de kinderen van asielzoekers. Bij die zoektocht zijn al verschillende gebouwen voorbij gekomen, maar volgens Boogerd zat daar nog niet de kleinschalige, rustige locatie bij die kinderen een gevoel van veiligheid geeft. Het SOPOW heeft nu een 'mooie' plek gevonden op het AZC-terrein. Een van de woningen die niet meer nodig is voor de opvang van vluchtelingen zou in een schooltje veranderd kunnen worden. Wethouder van onderwijs Ilse Saris reageerde verbaasd. Zij dacht dat er na zorgvuldig overleg overeenstemming was om leegstaande lokalen bij de Bargerpaske voor de kinderen van vluchtelingen te gebruiken.

Al een jaar op zoek
De AZC-school zit nu tijdelijk in het gebouw van de voormalige Middelbare Agrarische School aan de Haitsma Mulierweg. Die sluit niet goed aan bij wat de kinderen nodig hebben. "Dat is geen goede plek. De kinderen kunnen er niet goed buiten spelen. De leerkrachten worden er hopeloos van." De leerlingen zijn van 'kort tot lang' in Winterswijk. "Ze spreken nog geen Nederlands en hebben een veilige omgeving nodig", vertelde Boogerd. "We zijn al een jaar op zoek naar een goede locatie. Dat lukte nog niet." De kinderen moeten na een jaar als ze in Winterswijk mogen blijven, doorstromen naar een van de andere scholen in Winterswijk, waar ze dan kunnen integreren. Maar om dat te kunnen bereiken is er eerst een rustige, veilige plek nodig. Boogerd vindt dat die niet bij de Bargerpaske ligt. Daarom heeft de SOPOW een brief geschreven aan B en W en de gemeenteraad en zijn ook diverse raadsfracties bezocht. De locatie bij het AZC komt op 1 maart vrij. "Ook het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) is enthousiast." Boogerd wees er op dat er voor de eventuele verbouwing geld bij de rijksoverheid is te krijgen. "Ik kom nu echt even op voor deze leerlingen. De situatie is niet goed."

Zorgvuldig omgaan met leegstand
Wethouder Saris heeft waardering voor de SOPOW die onderwijs geeft aan de zestig kinderen van asielzoekers. Dat wordt al jaren op een goede manier uitgevoerd. "Bij de Bargerpaske staan vier lokalen leeg. Wij willen zorgvuldig omgaan met leegstand, want leegstand kost de gemeente geld. Ik begrijp de zorg voor veiligheid", zei Saris. "Maar dat kan ook bij de Bargerpaske. De kinderen krijgen er een aparte ingang en het is op een acceptabele afstand van het asielzoekerscentrum. Er is ook een goede speelgelegenheid te realiseren." De wethouder wees er bovendien op dat toen de AZC-school nog bij de Olm en de Vlier zat, dat nooit een probleem was. Ze ontkende dat de keuze van de gemeente uit financiële overwegingen is gemaakt. Maar ze wil ook geen extra geld uitgeven als dat niet nodig is. Daarnaast is de woning bij het AZC eigendom van de Woonplaats en is er een bestemmingsplanwijziging nodig om die in een school om te zetten. "B en W vindt de Bargerpaske een prima locatie. De brief van de SOPOW zal keurig beantwoord worden. Maar het verschil van mening blijft." Na die beantwoording zal blijken hoe de gemeenteraad er over denkt. In de commissie samenleving stelden de raadsfracties enkele vragen. Ze gaven echter niet aan dat de wethouder een andere koers moet kiezen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant