FC Winterswijk-vleugelspits Daniël te Winkel probeert Rohda Raalte-verdediger Lennart Krijgh te passeren. Foto: Marco ter Haar
FC Winterswijk-vleugelspits Daniël te Winkel probeert Rohda Raalte-verdediger Lennart Krijgh te passeren. Foto: Marco ter Haar

Zwaarste nederlaag uit clubhistorie voor FC Winterswijk

Ploeg gaat met 7-1 onderuit bij Rohda Raalte

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK - FC Winterswijk is afgelopen zondag van een wel heel koude kermis thuisgekomen. De debutant in de eerste zondagklasse E verloor op sportpark Tijenraan in Raalte met maar liefst 7-1 van Rohda Raalte, leed daarmee de zwaarste nederlaag in de overigens nog korte clubhistorie en begint zodoende met een heel katterig gevoel aan de voorbereiding op de tweede Achterhoekse derby van dit seizoen, de thuiswedstrijd tegen RKZVC van aanstaande zaterdag.

Spelers en begeleiding van FC Winterswijk zochten na afloop dan ook met gezichten als oorwurmen de catacomben op. Terwijl uit de kleedkamers van Rohda Raalte luide muziek en gelach klonk, heerste bij de gasten tijdens het douchen en omkleden stilte in de wetenschap dat ze een gigantisch pak slag hadden gekregen en een van hun minste wedstrijden hadden gespeeld. "Dit is een zware nederlaag, met afstand de grootste in mijn hele spelersloopbaan en inderdaad de grootse uit de clubgeschiedenis. We hebben wel eens met 4-0 verloren van RKZVC (vorig seizoen tijdens de kampioenswedstrijd van de Zieuwentse ploeg, BK), toen speelden we overigens helemaal niet slecht maar was RKZVC heel effectief", aldus FC Winterswijk-vleugelaanvaller Daniël te Winkel die nog wel met een redelijk goed gevoel aan het duel was begonnen. "Want wij kunnen beter uit de voeten tegen ploegen als Rohda Raalte en RKZVC. Als het op power aankomt, hebben wij het moeilijk. Waarmee ik niet zeggen wil dat we altijd goede resultaten halen tegen 'voetballende' ploegen. Maar je krijgt dan wel ruimte."

Het goede gevoel van Te Winkel was echter na zes minuten al verdwenen, want toen stond FC Winterswijk al met 3-0 achter. "Hoe je de goals dan weggeeft. Dat ligt niet alleen aan de verdediging, we hebben als team gefaald. Op een gegeven moment ging alles fout, dan krijg je een sneeuwbaleffect. Dit dreunt nog wel even door. Het enige wat we nu kunnen doen, is deze week ons het snot voor de ogen te trainen en de sfeer goed houden. Maar voor de sfeer ben ik niet bang. Die is wel goed. Als dat niet het geval was geweest, hadden we nu wel op elkaar lopen schelden. Het is belangrijk dat we als team bij elkaar blijven en dat gebeurt ook wel."

Tegen Rohda Raalte maakte FC Winterswijk genadeloos kennis met de wetten van de eerste klasse, waarin vrijwel elke fout zonder pardon wordt afgestraft. Tegenstanders hoeven dan ook niet eens zo veel beter te voetballen om toch dodelijk effectief te kunnen zijn. "In de tweede klasse konden we ons nog wel eens een slippertje veroorloven, dat werd dan niet afgestraft. Maar dat gebeurt in de eerste klasse wel", aldus Te Winkel. Tegen Rohda Raalte werd al in de eerste minuut een fout FC Winterswijk fataal toen Kay Redeker te zacht terug speelde op doelman Niels Janssen, waardoor Edilson José Coelho de bal kon onderscheppen en kon scoren. De doorgaans zo betrouwbare Janssen kende bij de 4-1 en 5-1 zelf ongelukkige momenten toen hij de bal uit zijn handen liet vallen en Teun Bakhuis kon profiteren. De Borculose keeper stopte bij 7-1 nog wel een strafschop van invaller Jaouad Akloud en voorkwam daarmee verder Winterswijks leed.

De Achterhoekse tegentreffer ontstond na ongelukkig uitverdedigen aan Raaltense zijde, Lenn Redeker profiteerde (3-1). "Na die goal hadden we iets meer controle, aldus Te Winkel. "De vierde tegengoal was dodelijk. In de tweede helft was het een kwestie van ervoor zorgen dat het niet erger wordt, maar scoren zij toch nog drie keer."

Wordt in de eerste klasse doorgaans doeltreffend geprofiteerd van fouten aan de kant van de tegenstander, de meeste ploegen zijn ook voetballend goed, zo vindt Te Winkel. "In de eerste klasse wordt iets meer gevoetbald dan in de tweede, komt ook omdat veel ploegen al jaren op dit niveau spelen. Ze hebben ook meer ervaring. Bij ons is eigenlijk Maarten Sesink (33) de enige echt wat oudere speler. Hij stond ook in de rust op om te zeggen dat we ons in de tweede helft niet moesten laten wegspelen. We moeten wat geslepener worden en ervoor zorgen dat we vaste lijnen in de ploeg krijgen. Omdat die ploeg veel ervaring heeft en heel slim is, denk ik dat Rohda Raalte kampioen wordt."

Tegen Rohda Raalte had Te Winkel het, evenals zijn medespelers, lastig maar speelde hij absoluut niet slecht. "Ik had nog wel dreiging, maar de eindpass was soms niet goed. Ligt ook aan hoe de mensen voor mij lopen", aldus de vleugelaanvaller die altijd op links begint maar na verloop van tijd met de andere vleugelspits (aanvankelijk Cornelis Hofman, tegen NEC, – toen Hofman vanwege twee gele kaarten en dus een veldverwijzing tegen Bemmel geschorst was – en Rohda Raalte Ilhan Nalovic) van positie ruilt en soms ook op rechts blijft spelen. Dit hoewel Te Winkel met zijn mindere rechtervoet wel een lage voorzet kan geven, maar op links, met zijn linkervoet, de centrumspits ook goed van hoge voorzetten kan voorzien. Zoals tegen NEC toen hij als een klassieke linksbuiten (dribbel, passeeractie en voorzet) Lenn Redeker in stelling bracht. De kopbal van de negentienjarige spits belandde op de bovenkant van de lat, maar had gezien de schoonheid van de actie van Te Winkel en de manier van vrijlopen van Redeker en diens doelpoging een beter lot verdiend.

"Ik ben inderdaad als pure linksbuiten opgeleid, maar op die positie was ik eerder wel eens een half uur onzichtbaar. De trainer wil dat ik wel eens van positie wissel, bij de senioren moet dat ook wel. Op die manier breng je de backs in verwarring. Ik kan op dit niveau ook niet altijd met dezelfde acties komen, want dat heeft een verdediger snel door en kan hij zich erop instellen. Ik vind ook het ook wel fijn om op rechts te spelen, mijn voorzet met rechts wordt steeds beter en ik kan vanaf die vleugel naar binnen trekken en schieten of een indraaiende voorzet bij de tweede paal geven."

Risico van een speelwijze met een linkspoot op rechts en een rechtspoot op links is dat het aantal voorzetten door de lucht heel klein wordt en dat centrumspits Redeker met het hoofd zelden meer gevaarlijk zal zijn. ''Lenn zal zich moeten aanpassen. Maar ik heb wel een klik met Lenn, zoals ik die ook heb met Siebe te Winkel. Dat komt wel goed.''
Scoreverloop Rohda Raalte-FC Winterswijk: 1. 1-0 Edilson José Coelho, 3. 2-0 Djeremy Zandvliet, 6. 3-0 Djeremy Zandvliet, 22. 3-1 Lenn Redeker, 35. 4-1 Teun Bakhuis, 64. 5-1 Teun Bakhuis, 68. 6-1 Lars van Schooten, 74. 7-1 Edilson José Coelho.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221778&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwswinterswijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=710,711" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>