Met enthousiasme dirigeert Annemarie Hilferink het Meezingkoor. Foto: Leander Grooten
Met enthousiasme dirigeert Annemarie Hilferink het Meezingkoor. Foto: Leander Grooten

Zingen als taalles

Algemeen

Boogiewoogie start met meezingkoor

Door Leander Grooten

WINTERSWIJK – Met enthousiasme wordt door nieuwe Nederlanders op de terugweg 'Mag ik dan bij jou' van cabaretière Claudia de Breij gezongen. Het lied roept bij hun romantische gevoelens op waarmee ze zich verbonden voelen. De aftrap van het Meezingkoor voor nieuwkomers en 'oude' Nederlanders op 20 november in Boogie Woogie was daarvan de aanleiding.

Taalvaardig en sociaal
Onderwijst wijst uit dat taal het snelst wordt geleerd door te zingen. Daarom bedacht de vrijetijdswerkgroep van de Gemeente Winterswijk samen met de Internationale Schakelklas van Graafschap College en Boogiewoogie het Meezingkoor. "En we hopen ook dat er sociale interactie plaatsvindt," zegt directeur Boogie Woogie Marjan de Vos in haar welkomstwoord. Met een grote opkomst aan zowel oude als nieuwe Nederlanders kon aan dit laatste bijna niet ontkomen worden.

Maandag vrij
Xandra Storm las op Facebook de oproep. "Als docente Frans weet ik hoe moeilijk een nieuwe taal is." Ook zij weet niet wat te verwachten van deze ochtend. "Ik vind zingen leuk en kan toevallig op maandag. Maar je moet maar net vrij zijn, daarom denk ik dat er vooral senioren komen." Dit bleek reuze mee te vallen, vele leeftijdsdoelgroepen waren vertegenwoordigd.

Muziek als middel
Mohamed, een jonge nieuwkomer, loopt tien minuutjes voor de pauze de zaal uit, waarmee hij Herman van Veens 'Opzij' aan zich voorbij laat gaan. Hij is niet onverdeeld enthousiast. "Ik zou graag romantische liedjes willen zingen en met mijn instrument willen meedoen." Mohammed speelt saz, een snaarinstrument uit Centraal-Azië.
Zijn docente, Sasha Jansen Schuiling, vult aan: "We hebben al bedacht of het een idee is om muziekinstrumenten erbij te betrekken. Sommige leerlingen zijn al ritmisch op de stoelen aan het tikken. We kunnen er nog meer uithalen dan wat er nu uitkomt, maar dat heeft tijd nodig."
Deelname is voor de nieuwkomers onderdeel van het lesprogramma. Jansen Schuiling is blij met het initiatief. "Muziek is een onderdeel in mijn lessen. Het bevordert de concentratie omdat het afleidt van het traumatische verleden en de onzekere toekomst." Ze vertelt dat het Meezingkoor niet alleen een goede taalles is, maar ook een mooie leersituatie om sociale vaardigheden te trainen.

Enthousiaste leiding
Annemarie Hilferink is pianodocent en koordirigent. Ze leidt vanaf het podium het grote koor en brengt de groep in beweging, sommigen onwennig, anderen klappend, ritmische pasjes en heupwiegend. Bij 'Ja zuster, nee zuster' van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink horen we vooral de geboren Nederlanders meezingen. Dit onderdeel van de muzikale cultuurhistorie van Nederland mag niet ontbreken.

Meer mix gewenst
"Zingen geeft me net als sporten zo'n fijn gevoel, zowel tijdens als na die tijd," aldus de Winterswijkse Dienke Nijboer. Ze houdt enorm van zingen. Daarnaast is zij kartrekker van het Taalhuis van Bibliotheek Oost-Achterhoek, welke ook verbonden is aan de integratie van nieuwkomers. "Deze eerste keer zag je nog onwennigheid: de nieuwkomers zaten bij elkaar, en de 'autochtonen' ook. Het zou goed zijn om dat een volgende keer bewust te mixen, voor nog meer sociale interactie."
Ze heeft zich uitstekend vermaakt en kon input geven over het repertoire. "Het is erg prettig dat de muziekschool open staat voor feedback."
De organisatie is erg tevreden over de opkomst van bijna negentig mensen. "We hadden 54 vooraanmeldingen, ongeveer de helft nieuwkomer en de helft Nederlander. Maar deze opkomst overtreft onze verwachtingen", aldus Marjan de Vos van Boogie Woogie.
Nieuwkomers vormen hun toekomst en in dit initiatief zit genoeg om die muzikaal in te vullen.
Het Meezingkoor is om de week op maandag te bezoeken van 10.00 tot 12.00 uur bij Boogiewoogie aan de Roelvinkstraat 2 te Winterswijk. De eerstvolgende keer is maandag 18 december.


www.boogiewoogie.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant