Een voorbeeld van glas-in-lood van Theo van Doesburg. Foto: PR
Een voorbeeld van glas-in-lood van Theo van Doesburg. Foto: PR

Jan ter Haar verzorgt lezing over glas-in lood

WINTERSWIJK - Honderd jaar geleden richtte Theo van Doesburg het tijdschrift 'De Stijl' op. Tot de kunstenaars die de toezegging deden mee te werken behoorden Mondriaan, Bart van der Lick, Vilos Huszar en Rietveld. Ter gelegenheid van de oprichting van het tijdschrift verzorgt voormalig Aaltenaar Jan ter Haar op 23 november, op verzoek van de Vereniging Het Museum, een lezing in de Museumfabriek aan de Laan van Hilbelink 6-10 in Winterswijk.

Ter Haar was vanaf 1983 docent/consulent schilderen in Katwijk en heeft een passie voor glas-in-lood. Hij deed veel onderzoek naar glas-in-lood in Katwijk Hij deed ook onderzoek naar het gedenkraam uit de Aaltense Oosterkerk. Volgens Carel Blotkamp, een bekende kunsthistoricus en hoogleraar moderne kunst aan de VU, waren de eerste glas-in-lood ontwerpen van Theo van Doesburg het begin van het abstraheren van natuurlijke vormen naar rechthoekige vlakken met primaire kleuren en horizontale en verticale lijnen. Dit is iets wat kenmerkend is voor 'De Stijl'. Ter Haar spitst zijn lezing in Winterswijk toe op de glas-in-lood composities die Theo van Doesburg ontwierp. Ook zal hij vertellen over het maken van replica's van de verdwenen glas-in-lood ramen uit Villa Allegonda uit 1917 in Katwijk, de eerste villa gebouwd in de stijl van De Stijl. De lezing van Jan ter Haar begint om 20.00 uur. Voor leden van de Vereniging Het Museum bedraagt de entreeprijs drie euro. Niet leden betalen vijf euro.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221778&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwswinterswijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=710,711" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>