Gratis screening op ondervoeding

WINTERSWIJK - Ondervoeding is een onderschat probleem. Bij ondervoeding denken veel mensen aan de magere kindjes in gebieden met absolute hongersnood. Maar ook in goed gevoede gebieden komt een vorm van ondervoeding voor. Daarom verzorgt diëtist Marieke Sleeking gratis screenings op ondervoeding. Die vinden plaats op vrijdag 24 november van 9.00 tot 11.30 uur en donderdag 30 november van 9.00 uur tot 16.30 uur.

Vele oorzaken kunnen ten grondslag liggen aan ondervoeding: eenzaamheid en verdriet, maar ook verminderde eetlust, onderliggende ziektes, verminderde vermogens om eten te kopen en/ of te bereiden en kauw- en slikproblemen zijn enkele voorbeelden hiervan.
Als het gewicht zakt terwijl iemand juist wat te zwaar was, wordt soms gezegd dat dit prima is, een paar kilo minder. Maar dit is zeker niet het geval. Als iemand zonder er moeite voor te doen, zomaar afvalt, is dit geen gezonde manier en kan er zeker sprake zijn van ondervoeding. Zelfs als iemand veel te zwaar is. Er is dan sprake van een tekort op het gebied van vitamines en mineralen. Mensen krijgen minder energie en bepaalde klachten nemen toe. Men komt in een neerwaartse spiraal terecht. Minder eten leidt tot minder energie om eten te bereiden en men raakt verder verzwakt. Het kan tal van gevolgen hebben, bijvoorbeeld vaker vallen, langzamer herstel na een operatie of ziekte, vertraagde wondgenezing, meer kans op doorligwonden, afname spiermassa, lagere kwaliteit van leven en indirect door vele gevolgen zelfs een verhoogde kans op overlijden.

Bij het beoordelen of er sprake is van ondervoeding, op aanvraag van huisarts, wijkverpleging of mantelzorgers, kan het zonder dat het heel duidelijk was, al in een gevorderd stadium zijn, waarbij het van groot belang is het proces te stoppen en te keren.
Daarom is het geen overbodige luxe om een screening ondervoeding af te nemen. Dit is een gevalideerde screening die makkelijk af te nemen is met behulp van enkele vragen en metingen, waaronder de handknijpkracht.
Wie symptomen herkent bij mensen in de omgeving, of zichzelf herkennen in de hierna genoemde symptomen, kan contact opnemen voor een afspraak. Symptomen waaraan ondervoeding herkend kán worden zijn: lusteloosheid en vaak een 'slap' gevoel, een dunne en droge huid, vermoeidheid, afname van het vetweefsel en spierkracht (potje niet meer open kunnen krijgen), kouwelijk zijn, verminderde eetlust, depressieve gevoelens, droog haar. De screening is kosteloos en kan op op afspraak bij de persoon in kwestie aan huis worden afgesproken. De screeningen vinden plaats op vrijdagochtend 24 november van 9.00 tot 11.30 uur en donderdag 30 november van 9.00 uur tot 16.30 uur. Bij veel animo of als deze dagen voor de betrokkene en/of zijn naasten niet schikken, wordt uitgeweken naar andere data.
Indien er sprake is van ondervoeding, is eventuele verdere begeleiding daarna mogelijk. Consulten door de diëtist zijn opgenomen in het basispakket van de zorgverzekeraar.
Aanmelden voor de gratis screening door diëtist Marieke Sleeking kan via info@etenmetverstand.nl of 06-54393200. Via die weg kan men ook meer informatie vragen.

Reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221778&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwswinterswijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=710,711" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>