Foto: Nick Oostendorp
Columns

Randbericht | Donkerste plek

Donkerste plek

Aanstaande zaterdag mag de klok een uur terug gezet worden. Van een langere nacht houd ik wel. Op tijd naar bed gaan lukt moeilijk, maar als ik er één keer in lig valt het niet mee om er de volgende morgen op tijd uit te komen. Misschien ga ik helemaal niet slapen. Een fietstocht in deze nacht lijkt mij wel wat. Het doel weet ik ook al. Op zoek naar de donkerste plek van de Oost-Achterhoek.

Laatst was ik in een schuur in het buitengebied, waar ik met enkele andere liefhebbers paddenstoelen op naam probeerde te brengen. Toen ik er tegen elven naar buiten kwam was het pikdonker. Ook op de weg naar huis. Het duurde even voordat mijn ogen gewend raakten aan de duisternis, want tijdens het fietsen raakte ik een paar keer van de weg. Was ik al op de donkerste plek? Ik denk het niet.

Wat een tegenstelling is het dan, als je de bebouwde kom nadert. Zeeën van licht! Op mijn slaapkamer hoef ik geen leeslampje aan te doen. Er staat een straatlantaarn dichtbij het raam die voldoende licht geeft om een boek bij te lezen. Als ik 's nachts opsta om naar de wc te gaan, zie ik vanuit de dakkapel de vele felle lampen die rondom de gebouwen achter mijn huis altijd branden. Waarom kunnen die na elf uur niet uitgezet worden? Misschien zaterdag? Dan is het immers ook nog de nacht van de nacht.

Heeft u wel eens een satellietfoto van de aarde bij nacht gezien? West-Europa is één grote lichtvlek. Wat een energieverspilling! Verder naar het oosten vallen alleen nog de grotere steden op. In die nacht wordt daarom altijd iedereen, waaronder gemeenten, verzocht het licht een paar uur uit te doen. Zodat het in de bebouwde kom ook even echt donker is. Van mij mag dat vaker. Overal worden in deze nacht wandelingen georganiseerd. Misschien kom ik tijdens die fietstocht enkele wandelaars tegen, al is de kans groot dat ik ze niet eens zie.

Toch zijn in die vlek nog voldoende donkere plekken te vinden. Lang geleden las ik al eens een artikel in een landelijk dagblad. De verslaggever was op zoek gegaan naar de donkerste plek van Nederland. Die vond hij in het Notarisbos in de buurtschap Meddo. Zaterdag ga ik controleren of dat nog steeds zo is. Maar daarna? Ik vermoed dat het pikdonker kan zijn tussen Corle en Bredevoort in het Grote Goor en het daarnaast liggende bosgebied 't Klooster. Plekken met geen bebouwing en in bossen, daar moet je wezen.

Ooit was er bij de grens altijd duisternis. Maar daar vallen nu die rode lichten van de windmolens van ver af al op. Het zoeken van de plekken waar je nauwelijks een hand voor de ogen kunt onderscheiden moet daarom verder landinwaarts geschieden. Zou dat fietspad tussen Spiekerdijk en Bosweg op de Haart het aller-donkerst zijn? Of misschien moet ik bij de Vennebulten zijn. Maar in één nacht kom ik niet overal. Als u mij nou eens helpt en zaterdag ook gaat fietsen en uw donkere plekje aan mij doorgeeft. Dan stel ik daarmee een mooie toptien samen, die we volgend jaar als toeristische trekker gebruiken. Ook voor echte duisternis moet de toerist in de Achterhoek zijn.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221778&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwswinterswijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=710,711" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>