Reisverslag Excelsior in China

WINTERSWIJK – Muziekvereniging Excelsior vertrok op 15 oktober naar de stad met het grootste inwonertal ter wereld, Shanghai. In dit fotoreisverslag komen enkele hoogtepunten van de reis voorbij. De foto's zijn allemaal aangeleverd door Excelsior. Door Leander Grooten

Rond half 9 in de ochtend stonden op zondag 15 oktober de koffers van 74 leden van Excelsior in Winterswijk klaar om in de bus te pakken.

Vanaf Schiphol vertrok Excelsior in het vliegtuig van de maatschappij China Eastern. In het midden slagwerker Joppe Stronks die er zichtbaar zin in heeft.

De vlog die Merel Bentsink maakt bij aankomst in Shanghai toont een vermoeide Joppe, na een vlucht van bijna twaalf uur. Op de enthousiaste uitroep "We zijn in China!", weerklinkt een wat minder enthousiast 'jeuj'.

In dezelfde vlog, te bekijken via Facebook, zien we dat de slagwerkgroep meteen aan de slag mag. De zeven muzikanten maken muziek door op hun borst te kloppen en met Hollandse klompen op de vloer te stampen, ingewikkelde ritmes en rondedansjes uitvoerend. De Chinezen zijn hoorbaar enthousiast, helemaal als het 'Hanky Panky Shanghai' uit de monden van onder andere Kevin Tolkamp klinkt. Frank ten Dolle, ook lid van de slagwerkgroep van Excelsior, vierde afgelopen week in China zijn verjaardag. Hij wordt 's ochtends verrast door gezang aan zijn hotelkamer en ballonnen op de deur. Frank zal ongetwijfeld een heerlijk bakje rijst hebben mogen verorberen op zijn verjaardag. In China wordt er driemaal daags warm gegeten. Op de Excelsior-vlog zien we beelden van sushi en rijst. Wel lekker, maar zeker ook wennen.

De groep Nederlanders vormt een bezienswaardigheid in China, al was het maar vanwege de gemiddelde lengte van de Winterswijkers. Een restauranteigenaar vindt het allemaal dusdanig bijzonder, dat hij op de foto wil met de groep muzikanten. Zeker zes andere Chinezen volgen zijn idee, zichtbaar aan de rij 'fotografen'.

Op 17 oktober gaat de groep een deel van de dag toeristische attracties bekijken, waarbij de Achterhoekse volwassenen een rondje op de draaimolen maken. Sommige attracties blijken universeel tot plezier te leiden! In de avond volgt een eerste concert, waarbij het publiek ook getrakteerd wordt op Chinese woorden, uitgesproken door de leden van Excelsior. In hoeverre dat onder de noemer 'steenkolen-Chinees' valt, kan waarschijnlijk alleen de Chinees beoordelen. In elk geval wordt het beloond met een luid applaus van Aziatische zijde.

Naast sightseeing en muziek maken, organiseert Excelsior ook de uitwisseling. Zo gingen ze op bezoek bij kinderen van Chinese basisscholen. Op de vlog is zichtbaar dat honderden kinderen op een groot plein de maat meeklappen van We will rock you van Queen. Er wordt samen gemusiceerd en ook in het theater zijn er vele kinderen aanwezig, zowel op het podium als in de zaal. Beethovens 'Alle Menschen werden Bruder' mocht daarbij niet ontbreken.

Dankzij social media kan en mag iedereen in Nederland meegenieten van de escapades van de lokale muzikanten. De vlogs van Excelsior tonen een enthousiaste groep Winterswijkers die plezier met elkaar hebben en dat ook kan overbrengen op de Chinese bevolking waar zij mee in contact komen.

En wanneer de Achterhoekers midden in het restaurant met het roeien beginnen, dat doorgaans op de rotonde plaatsvindt na Volksfeest, vraag je je af of het nog Winterswijkser kan!


www.facebook.com/excelsiorwwijk

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221778&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwswinterswijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=710,711" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>