Theo Witvliet. Foto:  PR
Theo Witvliet. Foto: PR

Het humanisme van Martin Buber in Doopsgezind Kerkje

WINTERSWIJK - Theoloog en filosoof Theo Witvliet (1939) geeft op zondag 29 oktober vanaf 16.00 uur in het Doopsgezind Kerkje een toelichting op zijn boek: Kwaliteit van leven, Het Humanisme van Martin Buber (uitgave Skandalon, 2017). Witvliet is emeritus hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam voor de 'Geschiedenis van het christendom in de moderne tijd'.

Wat kan het joodse humanisme van Buber vandaag voor ons betekenen? "Nieuwe media zorgen voor andere sociale omgangsvormen en nieuwe gedragspatronen. Het heersende marktdenken creëert een cultuur van zelfontplooiing, eigenbelang en consumptief genot. Het suggereert onbegrensde mogelijkheden voor iedereen, maar in de praktijk vergroot het de kloof tussen een kleine bovenlaag en een kansarme onderlaag."
Theo Witvliet spreekt over een denker uit de vorige eeuw, de joodse filosoof Martin Buber (Wenen 1878 – Jeruzalem 1965). Voor velen die de Tweede Wereldoorlog meemaakten, was Martin Buber de belichaming van humaniteit. De teksten van Buber spreken van 'ontmoeting', 'dialoog' en 'vertrouwen'. Zijn bekendste werk uit 1923 heet 'Ich und Du'. Martin Bubers humanisme sloot aan bij Renaissance, Verlichting en Klassieke Oudheid, maar ook bij het dialogische chassidisme dat hij in zijn jeugd nog net had meegemaakt. Het chassidisme leefde van de gesprekken; mensen kwamen van heinde en ver bij een rabbi om raad. Ze kregen dan nooit direct antwoord, maar een verhaal waarmee ze verder konden.
Het humanisme van Buber is universeel – daar ging het hem om – zonder dat het ten koste van de diversiteit gaat. Hij hoopte altijd op een uitweg. Hij leefde tijdens de Shoah, maar toch kon hij niet opgeven dat morgen alles anders zou kunnen zijn. In 1938 moest hij als een van de leiders van het Duitse jodendom vluchten naar Jeruzalem, waar hij overigens steeds pleitte voor samenwerking tussen Joden en Palestijnen.
De inleiding door Prof. Theo Witvliet in het Doopsgezind Kerkje, Torenstraat 4, Winterswijk, vindt plaats op zondag 29 oktober vanaf 16.00 uur. Kaarten zijn voor tien euro te reserveren per e-mail: ellybresser1950@gmail.com of via www.doopsgezindkerkje.nl of verkrijgbaar aan de deur van het kerkje op de dag zelf.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221778&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwswinterswijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=710,711" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>