De dag begint met een warming up. Foto: Bart Kraan
De dag begint met een warming up. Foto: Bart Kraan

Basisschoolleerlingen maken kennis met diverse binnensporten

WINTERSWIJK – De kinderen moeten na het inleidende praatje van Skopein/Wivoc-voorzitter Geert Beijers in een grote groep op de mat van de turnzaal van de Sport-en turnhal gaan staan. Dan zet Lidy Hungerink, docente dans van gymnastiekvereniging Penta, haar geluidsapparatuur aan en klinkt aanstekelijke muziek. Dan betreedt Hungerink ze zelf de mat en laat ze, terwijl ze zelf het goede voorbeeld geeft, de kinderen een aantal oefeningen doen.

Door Bart Kraan

Ze laat de kinderen eerst met hun hoofden draaien, waardoor de nekspieren worden losgemaakt. Vervolgens komen de benen, armen en het bovenlichaam aan de beurt. De deelnemers doen enthousiast mee, hoewel de trampoline die vlak bij de achterste kinderen staat, grote aantrekkingskracht uitoefent op een aantal van hen. Twee kunnen de verleiding niet weerstaan om alvast de trampoline uit te proberen.

De oefeningen met Hungerink vormen de warming up van de indoorsportdag voor basisschoolleerlingen die dinsdag voor de derde keer in de Sport-en turnhal heeft plaatsgevonden. Met als doel de deelnemende basisschoolleerlingen de gelegenheid te geven kennis te maken met de binnensporten die Winterswijk te bieden heeft, zoals dans, acrogymnastiek, springen (bij Penta), handbal (HCW), korfbal (Wiko), schaken (Winterswijks Schaakgenootschap), badminton ('t Pluuumke) en volleybal (Skopein/Wivoc). Tijdens deze indoorsportdag, waarbij kinderen drie sporten mogen beoefenen, maken ze kennis met de basisbeginselen van hun gekozen sporten.

De start van iedere sessie is uiteraard simpel. Zo ligt tijdens de door Wivoc-voorzitter Beijers, met assistentie van drie jeugdleden van zijn vereniging, gegeven volleybaltraining het accent eerst op het kennismaken met een volleybal en staan er eenvoudige vaardigheden als gooien, vangen, de bal wegrollen en deze zelf proberen te achterhalen. Dit onder luide aanmoedigingen van Beijers. ''Hebben, hebben, hebben, kom, kom'', klinkt het uit zijn mond. Vervolgens wordt het wat technischer en moeten de kinderen vangen met de duim achter de bal, in feite de uitgangspositie bij het volleyballen. Dan dienen ze de bal bij het ontvangen meteen terug te spelen, waarbij ze dan echt volleyballen. ''Als jullie dit kunnen, mogen jullie morgen meedoen bij Wivoc'', aldus Beijers.

Is de indoorsportdag in eerste instantie bedoeld om kennis te maken met de basisvaardigheden van de diverse sporten, het competitie-element wordt niet vergeten. Zoals bij korfbal, waarbij de kinderen na het aanleren van de meest elementaire vaardigheden al gauw in teams worden verdeeld om onder begeleiding van de Wiko-trainers partijtjes tegen elkaar te spelen. Dat gebeurt met veel enthousiasme, waarbij sommige kinderen zich fanatiek aanbieden en niet bang zijn om ook de trainers om de bal te vragen. ''Ja, Marije, hier'', klinkt het herhaaldelijk in de richting van Marije van Weperen, een van de twee Wiko-trainers.

Aan de indoorsportdag doen 120 kinderen mee, twintig meer dan eigenlijk de bedoeling was. ''We wilden geen kinderen en hun ouders teleurstellen'', aldus Suzan de Jong van het gemeentelijk team Mens en Omgeving dat de dag in samenwerking met de clubs op poten heeft gezet. ''Dat moesten we uiteindelijk toch wel, omdat zich uiteindelijk meer dan 120 kinderen hebben aangemeld. Maar 120 was echt het maximum, met meer zou het qua organisatie niet te doen zijn geweest.''

Dat zich zoveel kinderen hebben aangemeld, komt volgens De Jong omdat de indoorsportdag tijdens de herfstvakantie voor kinderen een leuke tijdspassering is. ''Voor de ouders is het ook gemakkelijk, die hoeven die dag niet voor de kinderen in te vullen. Bovendien is sprake van een gevarieerd aanbod. Kinderen kunnen in een dag even snuffelen aan drie sporten, normaal doe je daar veel langer over. En kinderen die al lid zijn van een sportvereniging vinden het fijn om eens andere sporten te beoefenen.''

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221778&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=achterhoeknieuwswinterswijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=710,711" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>