De kokvrouwleu van Boerengoed in actie op hun ouderwetse fornuis. Foto: PR
De kokvrouwleu van Boerengoed in actie op hun ouderwetse fornuis. Foto: PR

Ouderwets smullen met Stichting Boerengoed Achterhoek

Algemeen

WINTERSWIJK - Stichting Boerengoed Achterhoek houdt op zondag 5 november van 11.00 tot 17.00 uur een evenement in en om het Verenigingsgebouw Wilhelmina in Kotten. Het thema is 'Smullen met Boerengoed'. Net als vorige jaren bereiden de kokvrouwleu de lekkerste traditionele (streek)gerechten zoals bakbloedworst, hoofdkaas en balkenbrij.

Naast genieten van 'etten van vrogger' kunnen bezoekers ervaren hoe in het verleden werd geslacht. Ambachtelijk slager André Wieggers uit Harreveld, die ook het vlees levert, hangt geheel volgens traditie een varken op de ladder. Verder vertelt een keurmeester hoe het keuren in zijn werk gaat, waarop hij let en welke delen van het varken zoal gegeten worden.

Vlees, soep en pannenkoeken
Niet alleen de kokvrouwleu roeren in de pannen; Harm Wassink van HarmKookt maakt onder andere diverse stamppotten. Behalve traditionele gerechten als bakbloedworst, hoofdkaas en balkenbrij zijn vleesproducten zoals rookworst, beenham en spareribs te proeven. "Mensen kunnen het vlees ook kopen", vertelt Henk Beskers van Stichting Boerengoed Achterhoek. "Daarvoor liggen er intekenlijsten." Andere lekkernijen die worden bereid zijn pannenkoeken, erwtensoep met varkensvlees en bruine bonensoep met rundvlees.

Stand huren
Zowel binnen als buiten staan diverse stands, inmiddels meer dan 20. "Er zijn nog zo'n 10 stands beschikbaar voor verhuur", vertelt Henk. "Dat kost €20 en wie interesse heeft, kan zich bij mij opgeven."
Het evenement is een uitje voor het hele gezin, vertelt Henk, ook voor kinderen zijn er diverse activiteiten. De muziek van Joop Derksen, die in de hele Achterhoek op feestjes en partijen speelt, maakt het festijn extra gezellig. Andere jaren trok het evenement 1.000 tot 1.500 bezoekers en Henk Beskers verwacht dat ook dit jaar veel mensen komen kijken naar wat Stichting Boerengoed Achterhoek te bieden heeft.

Gratis toegang voor kinderen
Henk: "De entree bedraagt vijf euro per persoon, en daarvoor krijg je een bon om een keuzegerecht te proeven. Kinderen tot en met 12 jaar betalen niets, voor hen zijn er kleine porties voor kleine prijsjes." Uiteraard is het parkeren gratis.

Wie vragen heeft of een stand wil huren, kan contact opnemen met Henk Beskers, telefonisch via nummer 0543-56 38 42 of door een mail te sturen naar info@stichting-boerengoed.


www.stichting-boerengoed.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant