Lezing over zoektocht naar geluk door de VOC

Algemeen

Lezing over op zoek naar geluk met de VOC

Succes eerste multinational kwam ook tot stand dankzij geweld

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Sinds 2011 wordt er elk jaar in oktober de maand van de geschiedenis georganiseerd. Doel is om geschiedenis voor een breder publiek toegankelijker te maken Die maand heeft telkens een ander thema. Dit jaar is dat "geluk". Is geluk zoeken iets van onze moderne tijd of waren de mensen altijd al bezig geluk te vinden? Boekhandel Kramer organiseert daarom op woensdag 25 oktober om 20 uur in het Doopsgezind kerkje de lezing "Op zoek naar het geluk met de VOC", de Verenigde Oost-Indische compagnie.

Gelukszoekers waren er altijd al
Gelukszoekers zijn van alle tijd. Zolang het om mensen om ons heen gaat die met allerlei cursussen het geluk proberen te vinden wordt dat niet bezwaarlijk gevonden. Maar als het om mensen gaat die vanuit de derde wereld op zoek gaan naar meer welvaart in Europa wordt dat door veel mensen niet echt gewaardeerd. Lang geleden was het andersom. Toen gingen Spanjaarden, Portugezen, Britten, Fransen en Nederlanders op zoek naar meer geluk in Amerika, Afrika en Azië. Na de ontdekking van Amerika door Columbus stichtten deze landen overal koloniën. Vooral het financiële geluk werd daardoor voor velen sterk verhoogd. Het leidde in ons land tot de Gouden eeuw.

De VOC-mentaliteit
Een belangrijke rol bij de vergroting van het geluk speelde de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Een lezing over de VOC betekent verhalen over de eerste multinational in de wereld en over ondernemerszin en pioniersgeest. Het was daarom dat minister-president Balkende tijdens een debat in de Tweede Kamer enigszins gefrustreerd riep: "Ik begrijp niet waarom u hier zo negatief en vervelend over doet. Laten we blij zijn met elkaar! Laten wij optimistisch zijn! Laten we zeggen: Nederland kan het weer! Die VOC-mentaliteit, over grenzen heen kijken, dynamiek! Toch?" Die uitspraak werd niet door iedereen gewaardeerd, want de zoektocht naar economisch geluk ging ook gepaard met veel geweld, onderdrukking en slavernij.

Met minder trots en meer nuance naar VOC kijken
Elke generatie herschrijft de geschiedenis. Daarom wordt tegenwoordig met minder trots en met meer nuance naar de geschiedenis van de VOC gekeken. Die fascinerende geschiedenis met de verschillende facetten wordt belicht in een fraai boek: Het grote VOC-boek. Het is niet alleen zeer leesbaar, maar is door de vele illustraties ook een prachtig kijkboek. Tekstbijdragen zijn er van schrijfster van historische romans Nelleke Noordervliet en ex-dichter des Vaderlands Ramsey Nasr. Zij belichten tien hoofdpersonen uit het VOC-verleden op hun eigen wijze. Verschillende thema's worden ook vanuit het perspectief van nu besproken. Eindredacteur van Het grote VOC-boek is archivaris Paul Brood. Hij zal de lezing voor boekhandel Kramer verzorgen.

Kaarten voor de lezing zijn voor 10 euro verkrijgbaar bij Boekhandel Kramer of op 25 oktober verkrijgbaar in het Doopsgezind kerkje. Het Grote VOC-boek is dan ook voor 34,95 euro te koop.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant