Elvira Schepers is blij dat ze lijsttrekker is geworden. Foto:  Bernhard Harfsterkamp
Elvira Schepers is blij dat ze lijsttrekker is geworden. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Pvda-ledenvergadering kiest Elvira Schepers tot lijsttrekker

Algemeen

'Vernieuwend' verkiezingsprogramma vastgesteld

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op de ledenvergadering van de PvdA op 10 oktober werd Elvira Schepers als lijsttrekker voor de verkiezingen van 21 maart 2018 gekozen. Schepers is sinds 2010 gemeenteraadslid. Nadat Theo Hartjes vanwege zijn gezondheid tijdelijk terugtrad uit de raad, is zij fractievoorzitter. Niet alle aanwezige leden waren het met het voorstel van de kandidaatsstellingcommissie eens om haar op de eerste plek van de lijst te zetten. Voorgesteld werd om Ubel Zuiderveld lijsttrekker te maken. Hij kreeg echter niet voldoende stemmen, ook omdat hij te kennen gaf de eerste plek niet te ambiëren. Hij had met Schepers afgesproken geen strijd om het lijsttrekkerschap te willen. Zuiderveld, door de commissie op plek drie gezet, werd door de leden wel gekozen op de tweede plek.

Truus Sieders, voorzitter van de kandidaatsstellingcommissie vertelde dat er vijf mensen hadden gesolliciteerd voor een plaats op de kieslijst. "We hebben met alle vijf prettig en in een goede sfeer gesproken. Voor de beoordeling was belangrijk hoe ze zich gepresenteerd hebben. Daarnaast moest er ook een goede mix van vrouw, man, jong en oud zijn. Daarnaast is er met verschillende scenario's ten aanzien van de verkiezingsuitslag rekening gehouden." De PvdA is momenteel niet populair in Nederland. De partij heeft nu drie zetels in de gemeenteraad, een dieptepunt in de plaatselijke geschiedenis van de sociaal-democratie. Met handhaving van deze drie zetels zal de partij al heel blij zijn. Daarom zijn de in de ogen van de commissie beste kandidaten op de eerste twee-drie plaatsen gezet.

Opvallend raadslid
Joop Meyran was het niet eens met de keuze voor Elvira Schepers. Hij stelde Zuiderveld als tegenkandidaat. "Hij heeft grote invloed op de raadsagenda. Hij komt altijd met eigen ideeën. Hij is sterk in de onderbouwing van zijn inbreng. In vergaderingen komt hij sterk over. Soms is hij wel heel scherp en is er sprake van een uitglijder. Maar liever dat dan niet. Hij verdient plek één." Veertien van de twintig stemmende lezen kozen echter voor Schepers. Daarna stelde Thijs van Ginkel voor niet Mark ten Pas maar Zuiderveld op de tweede plek te zetten. "Hij is goed ingevoerd en is vindingrijk en creatief." Dit keer kozen vijftien leden voor Zuiderveld. "Mark is nog jong", zei Berend Muis. "Laat hij zich eerst waarmaken in de commissies." Naast de gekozen raadsleden kunnen de politieke partijen namelijk niet gekozen kandidaten voordragen voor de commissie ruimte en samenleving.

Verkiezingsprogramma
Na de stemmingen benadrukte iedereen dat er gezamenlijk alles aan gedaan moet worden om veel zetels te halen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Op de plekken drie tot en met vijf staan nu Mark ten Pas, Jan Kortschot en Joram Taihuttu. Maar omdat de partij er in theorie rekening mee houdt dat alle 21 raadszetels ingevuld moeten worden, zijn er nog zestien mensen bereid gevonden lijstduwer te zijn. Daaronder bevinden zich acht oud-gemeenteraadsleden en twee oud-wethouders uit de laatste 25 jaar. Ook ex-burgemeester Christine Stigter is lijstduwer. Na het vaststellen van de kandidatenlijst werd het nieuwe verkiezingsprogramma besproken. Mede-samensteller Mark ten Pas noemde het een 'vernieuwend program'. "We hebben niet alle beleidsvelden willen benoemen. We hebben duidelijker aangegeven wat we belangrijk vinden. We wilden los komen van het klassieke model en zullen ons daarmee onderscheiden van de andere politieke partijen." Over het programma werd daarna uitgebreid gesproken, maar dat leidde slechts tot kleine aanpassingen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant