Han Funke overhandigt Roos Willemsen de cheque. Foto: PR
Han Funke overhandigt Roos Willemsen de cheque. Foto: PR

Innovatieve lastrainingen op Pronova

WINTERSWIJK - Pronova praktijkonderwijs in Winterswijk kijkt steeds uit naar nieuwe mogelijkheden waarmee het onderwijs voor leerlingen aantrekkelijker en beter wordt. Vanuit het denken in mogelijkheden en nadenken over het vergoten van de betrokkenheid van leerlingen voor techniek in brede zin, en het werken met metaal in het bijzonder, is de vraag naar een lassimulator ontstaan.

Een lassimulator is een noviteit op het gebied van lastrainingen en dus waardevol voor de lastrainingen op Pronova. Daarom heeft directeur Roos Willemsen het belang van de aanschaf voorgelegd bij stichting BTO (Bevordering Technisch Onderwijs Oost Achterhoek). Deze zag het belang er van in en heeft Pronova een cheque ter waarde van 5000 euro aangeboden om de aanschaf van een lassimulator te kunnen realiseren.
Op 4 oktober werd de lassimulator officieel in gebruik genomen door Pronova. Bij dit moment was Han Funke van stichting BTO aanwezig om Willemsen de cheque te overhandigen.
Lasdocent Matti Heideman is erg blij met de komst van de lassimulator. Een lassimulator zal het onderwijsaanbod verbreden en biedt vele mogelijkheden. Volgens Heideman wordt de interesse voor het werken in de techniek, met metaal in het bijzonder, vergroot. Daarnaast bevordert het werken met de lassimulator zelfstandigheid en de docent kan makkelijker controleren of het laswerk goed gegaan is door beelden terug te kijken. Tevens is het werken met de simulator ergonomisch verantwoord, omdat leerlingen de juiste lichaamshouding leren toe te passen, het laspistool goed weten vast te houden, een correcte voorloopsnelheid hanteren en hun lastechniek verbeteren.

Samenwerking VMBO
De lassimulator zal niet alleen voor leerlingen op Pronova beschikbaar zijn, ook leerlingen van het VMBO zullen de mogelijkheid krijgen kennis te maken met lassen en het lassen daadwerkelijk te leren met behulp van de lassimulator. Doordat de leerlingen uit het VMBO gebruik gaan maken van deze externe leerplek, is er ook subsidie vanuit de provincie toegekend in het kader van het STERA-project (Smart Technical Education Regio Achterhoek)
Leerlingen van het VMBO kwamen nu ook al voor keuzemodules lassen naar Pronova, maar met de komst van de lassimulator zal dat nog aantrekkelijker worden.

reageer als eerste
Meer berichten