Winterswijkse Mondriaanpomp straks te bewonderen op internationale beurzen
Burgemeester Joris Bengevoord en Fairbanks Nijhuis-directeur Gerard Scholten na de onthulling bij de pomp. Foto: Bram Beckmans
Burgemeester Joris Bengevoord en Fairbanks Nijhuis-directeur Gerard Scholten na de onthulling bij de pomp. Foto: Bram Beckmans

Winterswijkse Mondriaanpomp straks te bewonderen op internationale beurzen

WINTERSWIJK – Op vrijdagochtend 22 september onthulden burgemeester Joris Bengevoord en directeur Gerard Scholten van Pentair Fairbanks Nijhuis een speciale Mondriaanpomp bij Villa Mondriaan. Met deze pomp gaat het Winterswijkse bedrijf in de komende maanden naar verschillende internationale beurzen, waarmee het zijn Winterswijkse oorsprong toont.

Door Bram Beckmans

Het jaar 2017 staat in het teken van Mondriaan en de kunstbeweging waar hij een essentieel aandeel in had: De Stijl. Met een oproep vanuit 100% Winterswijk en de gemeente dragen ook Winterswijkse bedrijven bij aan dit themajaar. Zo ontkom je niet aan de kleuren, lijnen en vlakken van Mondriaan in het centrum en zijn er talloze objecten in de stijl van de kunstenaar te bewonderen. Nu voegt een grote, speciale Mondriaanpomp zich ook tot het rijke rijtje van bijdragen uit de gemeenschap. Directeur Gerard Scholten van Fairbanks Nijhuis legt uit hoe dit tot stand kwam: "Begin dit jaar ontvingen wij een verzoek om aandacht te besteden aan het Mondriaanjaar. Omdat er in het najaar weer grote internationale beurzen op de agenda staan was de link gauw gelegd. Op die beurzen willen altijd benadrukken dat onze pompen nog steeds in Winterswijk gemaakt worden, in tegenstelling tot concurrenten die Nederland inmiddels hebben verlaten voor lagelonenlanden. Zo kwam het idee van een speciale Mondriaanpomp tot stand. Ook woonde onze voormalig technisch directeur Jan Nijhuis tot zijn overlijden in het Mondriaanhuis, wat nu Villa Mondriaan is. Dus er was al een band tussen het bedrijf en de schilder. Uiteindelijk is spuiter André Ruesink aan de slag gegaan en heeft zich helemaal uitgeleefd. Met een mooi in Mondriaan-stijl uitgeruste pomp tot gevolg."

Ruesink zelf vertelt trots over zijn werk, waar hij zo'n veertig uur mee bezig was: "Het is anders dan wat ik normaal doe, maar wel erg leuk. Grappig is dat we eerst een doek over de pomp wilden leggen, om zo de lijnen en vlakken goed strak te krijgen. Dat werkte niet en dus heb ik het op eigen inzicht opgelost."

Burgemeester eervol en trots
Fairbanks Nijhuis levert pompen over de hele wereld. Zo vind je er eentje als onderdeel van het sprinklersysteem in de Eiffeltoren en blijft het Thaise Bangkok droog dankzij Winterswijkse precisie. Burgemeester Joris Bengevoord was daarom ook vereerd dat hij voor dit mondiale bedrijf deze speciale pomp mocht onthullen. Hij vertelde: "Ik was gisteren precies vijf maanden aan de slag en ik heb al veel leuke dingen mogen doen rondom Mondriaan. Mondriaan is een visitekaartje voor onze mooie gemeente. Onder andere door Villa Mondriaan, maar nu ook op grote beurzen door deze pomp. Dat maakt mij trots en toont volgens mij ook de kracht van de Achterhoek. We steken de schouders eronder, samen met ambachtelijke maakbedrijven zoals Fairbanks Nijhuis."

Verbondenheid met Mondriaan
Directeur van Villa Mondriaan, Judith Kadee, is ook aangenaam verrast met de kleurrijke pomp. Voor haar is het een bevestiging dat Mondriaan echt leeft in de gemeente: "Alles wat rondom Mondriaan speelt in Winterswijk is hartverwarmend. Waar er in Den Haag met veel geld projecten worden opgestart, pakken de Winterswijkers het anders aan. Die hebben uit zichzelf al de motivatie dat ze met Mondriaan verbonden willen zijn. Het is ook bijzonder dat je Mondriaan terug ziet komen bij bedrijven waarbij je in eerste instantie niet eens aan de kunstenaar denkt."

Mooi plekje in het bedrijf
Wat er met de pomp gaat gebeuren na de drie internationale beurzen is nog niet bekend. "Van de burgemeester hoorde ik dat de Tweede Kamer eens per jaar langs komt. Dan gaan wij deze pomp natuurlijk op een prominente plek neerzetten", vertelt Scholten met een grote glimlach. Hij sluit af: "En daarna krijgt de pomp natuurlijk een mooi plekje bij ons aan de Parallelweg, want het is een prachtstuk waar we als Winterswijks bedrijf trots op zijn."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden